perjantai 21. huhtikuuta 2017

OLVI American Cream Ale - Crème de la Crème D'Iisalmi

OLVI American Cream Ale
  •  Tyyli: Cream Ale
  • Alk.%: 4,7
  • Panimo: Olvi, Iisalmi, Suomi
Tänäkin keväänä Iisalmesta on saatu markkinoille craftimpää tarjontaa, tällä kertaa hieman harvinaisemman Cream Ale –tyylin muodossa. Helposti lähestyttävä, melko vähän markkinoilla esiintyvä oluttyyli poikkeaa hieman Olvin aiemmasta IPA-linjasta, eikä ainakaan paperilla herätä samanlaista mielenkiintoa kuin esimerkiksi alkuperäinen Olvi IPA tai Black IPA. IPAhan se näistä omaan suuhun eniten on kaatunut, muiden täydenteässä tarjontaa sopivassa hintaluokassa.

American Cream Ale on pakattu vihertävään peltipakkaukseen, jonka kyljet kertovat tuttuun tapaan keitoksen tarkempia speksejä. Humaloinnissa on käytetty tsekkiläistä Kazbekia sekä Barth-Haas Groupin omaa Monroe-lajiketta samaisen yhtiön kehittämän Fantasia-humalasekoitteen kanssa. Olut on käytetty pintahiivalla ja lageroitu (”varastokäytetty”) pohjahiivalla eli se on yhtä aikaa sekä ale että lager.
Uutta maailmalta, uutta Suomessa: pinta- ja pohjahiivaolut. Helposti juotava American Cream Ale on kasvava craft-oluttyyppi Pohjois-Amerikassa ja Tanskassa. Nyt Olvi tuo tämän maukkaan oluttyypin ensimmäisenä Suomeen.
OLVI American Cream Alessa yhdistyvät OLVI erikoisoluiden valmistusniksit sekä liki 140 vuoden kokemus lageroluiden valmistuksesta: siinä yhdistetään pintahiivan pääkäyminen pohjahiivan varastokäymiseen. Tarkkaan valittu mallasrunko, kaksi erityyppistä hiivaa sekä aromihumalat ovat tämän täysmallasoluen maun takana.
Sain näytteet suoraan panimolta nättiin puulootaan pakattuna. Hieno toimitustapa, hyvää tekemistä oluttyylien tarjonnan laajentamisen saralla, mutta jokseenkin vaisuhko vaihtoehto kuitenkin. Potentiaali suuntautunee sauna-, virvoitus- ja piknikkäyttöön, eikä lempeä makumaailma säikäyttäne laatikkolagerinkaan kuluttajia. Siinä mielessä potentiaalinen kesäjuoma ja kevyt porttiolut.

OLVI American Cream Ale
Kevyen samea, oranssinen ja kaunisvaahtoinen olut. Tuoksussa kevyttä hedelmää, sitrusta, kukkaisuutta sekä vaaleaa maltaisuutta. Hyvin lagermainen vienolla hedelmäisyydellä levennettynä.

Maultaan tuoksun linjoilla, hivenen pistävän kukkaisella loppuvivahteella. Sitrusta löytyy, samoin vaaleaa, joskin vienohkoa hedelmää. Vaalea mallaspohja on hienoisen toffeinen, kevyen pahvinen. Aika suoraviivainen kokonaisuus, jossa pientä vivahteikkuutta. Lopun kukkaisuus saa seurakseen greippisempää otetta, joka jatkuu jälkimaun puolella. Jokin jää vaivaamaan - lievän tunkkainen ollakseen virkistävä. Ihan OK, mutta jää jälkeen muista Olvin "crafteista".

Tuomio: Hyvin lagermainen ale muutamilla alen vivahteilla.

Pisteet: 27/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti