- Tyyli: Porter
- Alk.%: 4,5
- Panimo: Rekolan Panimo, Mäntsälä, Suomi
Rekolan Panimon maitokauppa-uutuudella on monella tapaa
mieltä kutkuttava nimi. Tervahauta viestii jo itsessään pullon sisällön
tarjoamasta makumaailmasta, mutta tarjoaa myös mielelle retken suomalaisiin
perinteisiin ja menneeseen aikaan. Tervan poltto oli yleistä maassamme jo keski-ajalla
ja se nousikin suurimmaksi vientituotteeksi 1600-luvulla Englannin ja Hollannin
noustua siirtomaavalloiksi. Vienti vetikin hyvin aina 1800-luvun lopulle
saakka. Sivutuotteena myös puutynnyrituotanto kasvoi Suomessa – käsityötä sekin,
luonnollisesti.
Tervaa, savua ja perinteitä! (kuva: Metsäntutkimuslaitos) |
Tervaa poltettiin mäntyvoittoisilla alueilla, joissa oli hyvät vesiyhteydet
tynnyreiden kuljetukseen. Hiljalleen painopiste siirtyi Etelä-Suomesta Kainuun ja
Pohjanmaan suurtuotanto-alueille. Tervahautoja tunnetaan kahta tyyppiä, joista
rännihauta omaa pidemmän historian – myöhemmin käyttöön tullut suppiloimainen,
pyöreä tervahauta oli käytännössä tehokkaammaksi kehitelty versio rännimäisestä
esikuvastaan. Toimintaperiaate oli pääpiirteittäin molemmissa sama. Maahan
kaivettu ”hauta” joko vuorattiin puunkuorilevyin tai tiivistettiin savella ja
sen pohjalle ladottiin kolotut männyt ja kannot (tervakset) – komeus peitettiin
maakerroksella ja sen päälle sytytettiin tuli. Lämpö sai tervan liikkeelle
puuaineksesta ja se valui tiivistettyä pohjaa myöten putkeen, josta se saatiin
kohdistetusti tynnyröityä. Loivaan rinteeseen kaivetuissa rännihaudoissa putki sijaitsi
kourun alapäässä, suppiloimaisessa rakenteessa terva taasen kerääntyi kulhon
pohjalla sitä myöten keräyskouruun. Tervahautoja löytyy Suomen metsistä
nykyisin tuhansia, jollei jopa kymmeniätuhansia. Tervahaudoista ja muista
muinaisjäännöksistä voit tunnelman luomiseksi lukaista esimerkiksi Marianna Niukkasen
Historiallisen ajan kiinteät muinaisjäännökset-julkaisusta, kuvamateriaalia perinteiden herättelystä
löytyy mm. Emman Aamu-blogista.
Komea, puinen tervatynnyri - kotimaista käsityötä sekin! (kuva: Perhon kotiseutuyhdistys) |
Rekolalainen, perinteiden hegemoniaa henkivä olut on
tyyliltään portteri ja vahvuutta sillä on lainsäädännön maitokauppaan sallimat
4,5% - mennään siis niukasti jopa alle säädetystä raja-arvosta. Valmistuksessa
käytetään ilmeisesti rehellistä tervaa sekä paahdettuja että savumaltaita.
Savumaltaiden osuus onkin noin 30%, joten tervan ja paahteen lisäksi tunnelmasta
löytynee myös itselleni mieluisaa savunaromia. Testataan olut nyt kartanon
olutsalongissa, mutta uskoisin sen myöhemmin matkaavan myös metsän rauhaan, mökkisaunan
keväiselle terassille – luontoonhan tällaisen oluen on ehdottomasti päästävä!
Rekolalaiseen tapaan myös Tervahauta saa ehdotuksia ruokapuolelta, Tuoppi ja Sapuska tarjoaakin palanpainikkeeksi routapaistia sekä pekonihilloketta, joista
jälkimmäinen olisi tarkoitus testata pikimmiten kotikeittiössä.
Todella tumman ruskea, lähes musta ja läpitunkematon olut
suorastaan pursuavalla vaahdolla. Kertakaadolla pulloa ei lasiin saa mahtumaan,
mutta onneksi tässä ei kiire mihinkään ole. Tervahauta luo ympäristöön
keskirunsasta, kieltämättä tervatun veneen kyllästämää tuoksua. Terva ei
kuitenkaan hallitse kokonaisuutta, vaan on pikemminkin yksi ominaisuus muiden
joukossa. Tumman ruskeaa, hieman imeltynyttä maltaisuutta, mutta myös kevyttä
savun katkua, kahvin paahdetta sekä turpeista tuntua. Luonnollisesti tuoksu
voisi olla tuhdimpikin ja terva paremmin esillä, mutta kotimaisella
lainsäädännöllä lienee osuutta asiaan. Sama tarina jatkuu maun ja
suutuntumankin puolella. Tummanlainen, hieman imeltynyt maltaisuus täydentyy
kohtalaisella tervan ja salmiakin sekoituksella, taaempaa nousee esiin miellyttävää
palvikinkun aromia sekä hieman runsaampaa turpeista maanläheisyyttä – joukossa
on myös hyvä annos kahvista paahteisuutta. Lopusta löytyy myös kevyt humalan
puraisukin. Makukirjo ei kuitenkaan nouse toivottuihin voimakkuuksiin –
potentiaalia siinä nimittäin tuhdimpaankin esitykseen riittäisi. Myös
suutuntuma jää harmillisen ohkaiseksi, mutta maut ovat kuitenkin kohdillaan ja
ehdottoman käyttökelpoinen tämä Tervahauta kuitenkin on. Uskoisin sen istuvan
mukavasti mökkitunnelmaan sekä ruuan kaveriksi – joko lautasella tai lasissa. Ravintolavahvuuksissa
olut olisi varmasti omaa luokkaansa!
Tuomio: Hyvää makumaailmaa tarjoileva, tervan ja turvesavun tahdittamalla
maanläheisellä tunnelmalla maustettu olutkokemus, joka jää kaipaamaan
lisäpontta niin makujen kuin rungonkin vahvuuteen. Pienistä volyymipuutteista
huolimatta ehdottomasti toimiva tuote, josta löytynee hyvää potentiaalia
etenkin keittiön puolelle sekä tunnelman tuojaksi luonnon ääreen. Keveys
mahdollistanee myös sujuvan kesäkäytön – Tervahautaa nähdään Olutkellarissa
varmasti jatkossakin… Historian henki on hienosti säilötty Tervahaudan
luonteeseen ja makuun!
Pisteet: 34/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti