sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Alkon Pienpanimo-oluet 2014: Teerenpeli Mokkamatti

Meidän masa...
Lahtelaisen Teerenpelin Mokkamatti on kutkutellut mieltä jo pidemmän aikaa. Oluthan ei Alkoon tulostaan huolimatta ole täysin uusi tuote, sillä sitä on jo viime syyskuusta lähtien ollut saatavilla ainakin panimon omista ravintoloista –  se on alunperin valmisettukin Teerenpelin 20-vuotisjuhlan kunniaksi!  Lahtelainen ravintola avattiin ensi kerran 4.3.1994. Mokkamatti jatkaa panimon lupsakan nimisten oluiden sarjaa, jossa on muutoinkin hauskan rempseästi ristittyjä tuotoksia. Kuten nimikin antaa ymmärtää, on tumman puhuvasta ja kahvisen paahteisesta talvioluesta siis kysymys. Tyylilajiksi on määritelty stout, joka seitsemän prosentin vahvuudellaan kuulostaa oikeinkin mainiolta vaihtoehdolta talvi-illan ratoksi. Mokkis on maustettu Reilunkaupan kylmähaudutetulla kahvilla, joten kahvisia aromeja pitäisi löytyä ihan mukavasti. Kuten tekstistä arvata saattaa, ei Mattia ole Olutkellarin suunnilla näkynyt, joten tämä pääsee ensimaistoon tässä ja nyt! 

Teerenpeli Mokkamatti

Tummaa on, oikeastaan mustaa ja lähes läpikuultamatonta – reunoilta kajastaa kevyttä punertavaa pilkahdusta. Vaahtoa muodostuu kohtalaisesti, väriltään se on beigeä. Tuoksu on hieman pidättäytyvää laatua, joskin varsin mallikkaasti muilta osin toimiikin. Tummaa, maitokahvista paahteisuutta kevyen suklaisella twistillä. Seasta voi poimia myös tumman puoleista, kypsää hedelmäisyyttäkin, joskin tuo puoli on paahteen aromeja hillitymmin esillä. Maku antaa oikeastaan saman mitä tuoksukin – pari pykälää paremmin vapautuneena tosin. Tumma,pannukahvin paahteisuus on varsin voimakkaasti esillä – ei kovinkaan kaukana yleismaultaan omasta aamun aloituksesta. Seuranaan sillä on hienoista, jauhemaiseen suklaaseen taittuvaa aromia sekä hillitympää tummaa hedelmäistä makeutta. Ruohoista tuoreutta aistiva humalointi puree sopivissa määrin, ennakko-odotuksiin nähden ehkä yllättävänkin voimakkaasti. Jälkimaku lähtee liikkeelle ruohoisen puraisun siivittämänä, mutta kahvinen jälkituntu valjastaa makureseptorit jälleen paahde-asteelle. Tuntumaltaan nautinto jää ehkä hieman turhan kevyeksi, kerroksellisuutta tuohon olisi ehdottomasti toivonut. Kahvia, no sitä piisaa, mutta ehkä tuo tekeekin kokonaisuudesta aavistuksen liian yksioikoisen...?

Tuomio: Aidon kahvinen, runsaan paahteinen mokkanautinto, joka tarjoaa miellyttävän makuelämyksen tummempaan janoon – valitettavasti tuntuma ei aivan yllä makujen tasolle, mutta varsin pätevä olut Masakin on. Varovainen suositus erikoisuutta hakevalle, hyvää perustekemistä suosivalle hieman vahvempi ostokehoitus.

Pisteet: 35/50 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti