lauantai 22. helmikuuta 2014

Alkon Pienpanimo-oluet 2014: Beer Hunters Mufloni Keripukki


Pienpanimokattauksen yksi mielenkiintoisimmista, tai ainakin itseäni speksiensä puolesta kovasti kutkuttava olut tulee Karhukaupungiksi latinasta (lat. Arctopolis) kääntyvästä Porista. Keripukki tulee tarkemmin ottaen mainetta ja kunniaa maan rajojen sisäpuolella niittäneen Panimoravintola Beer Hunter’s keittokattiloista ja luo läsnäolollaan uuden luvun myös Säpin saaren asukkaisiin viittaavaan Mufloni-olutsarjaan. Etiketin kuviointi saa silmät hieman virisemään vaikkei korkkiakaan vielä ole aukaissut. Sisälleen vinkeän näköinen pakkaus kätkee tumman puhuvaa nestettä, jota stoutiksikin kutsutaan. Se ei kuitenkaan ole stouttia perinteisimmästä päästä, ainakaan mitä raaka-aineisiin tulee. Tämä seitsemän prosenttinen porilainen on nimittäin maustettu kookosta, valkosuklaata sekä vaniljaa käyttäen ja sen mallaspuolelta löytyy ohran lisäksi myös vehnää. Valkosuklaa lienee se puhutuin osanen tämän oluen reseptiikassa. Itsekään en suuri valkoisen suklaamaailman ystävä ole, muttei tuo mitään myrkkyä allekirjoittaneelle ole koskaan ollut. Tiukempi paikka kookos-valkosuklaa-kombo onkin perheen kauniimmalle osapuolelle, mutta paljastettakoon jo ennen arviota, ettei oluesta pahaa sanaa siltäkään puolelta kotisohvaa kuulunut. 

Beer Hunters Mufloni Keripukki
Tumman puhuva, lähes musta olut kevyehköllä  vaahdolla varustettuna. Tuoksu on melko hillitty, joskin omaan makuun siinä on palaset muutoin kohdillaan. Tumman paahteinen, kevyesti siirappisen makea mallaspohja saa tumman suklaista makeutta seurakseen. Joukossa on myös melko vahvaa limppuista tunnelmaa. Ei lainkaan hassumpi kokonaisuus, joka saa sivummalla myös hentoa vaniljaista aromikkuutta tuekseen.

Maku ei viettele aivan tuoksun tavoin, joskaan kauaksi sen pehmeydestä ei jäädäkään. Kahvinen, tumma paahteisuus kohtaa tuoksua hieman kevyemmän suklaisuuden kanssa – katkerot ovat myös kohtalaisesti esillä etenkin loppumaun puolella. Kookosta en mausta juurikaan kaiva, mutta vaniljan aromia löytyy kevyesti. Myös tuoksusta tuttua limppuista tuntua löytyy, mutta aavistuksen kevyeksi jäävä suutuntuma vie silti hieman pohjaa kokonaiskuvan kannalta. Tumma, kevyesti kuivattu hedelmäisyys kuitenkin viimeistelee makumaailman kevyesti puristavan lakritsin kera. Suutuntuma jää valitettavasti hieman turhan ohkaiseksi kantaakseen koko maittavan makukirjon – kokonaisuus jää näin ikävästi kevyesti vajaaksi. Hyvää tekemistä joka tapauksessa Porin suunnalta, nautittavuus on kohdillaan ja päämaut toimivat moitteettomasti. Kookos ja valkosuklaa jäävät hieman arvoituksiksi… tai ainakaan suurta roolia niille ei tällä kertaa ole tarjottu. Selkeästi hyvää keskitasoa oleva stout-olut, joka ei kuitenkaan kirkkaimpaan kastiin yllä.

Tuomio: Paahteinen, muutoinkin tumman puhuva makunautinto stouttien ystäville. Hienoista säätöä runkoon voisi vielä toivoa maksimaalisen nautinnon saavuttamiseksi, mutta sekin lienee makuasioita. Olutkellari suosittelee – kaikille! Kookosta ja valkosuklaata kavahtavienkaan ei tätä olutta kannata hyllyyn jättää.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti