keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Alkon Pienpanimo-oluet 2014: Bryggeri Helsinki Senaattori ja lihalliset himot


Se Senaatintorin Senaattori.
Viime lauantaina Senaattori saapui Senaatintorin laidalta vieraisille, joten tarjolle oli pantava myös hieman palan painiketta. Arvovieraan juuret vievät Saksaan, joten ajattelin tarjota sen seuraksi hieman lihaisia nautintoja – karitsan lapaa Munkintiellä nimittäin! Valmistin karitsan lapaa blogissa jo aiemmin esitellyn reseptin voimin, joskin pienin muutoksin:

  • Nesteeksi koko pullo Munkintietä, lisäksi hieman lihalientä.
  • Fetajuuston tilalle reilusti valkosipulia, joista osa kävi lihan kanssa myös pannulla.
  • Uuniajaksi tällä kertaa kuusi tuntia (n. 165°C).


Lopputulos oli loistava – vaikka itse sanonkin!  Valkosipuli potki mukavasti ja liha sai tarvittavaa mureutta hitaasta kypsytyksestä. Seuraksi epämääräisen näköiseksi muuttunut lihan palanen sai rehellisiä uunijuureksia: perunaa, porkkanaa ja punajuurta öljyllä ja rosmariinilla maustettuna. Myös Senaattori tykkäsi tästä – ehdottoman suositeltava kombinaatio!

Tarjoamiset Senaattorille...tai sen kanssa...
Mutta sitten ruokapöydästä vieraan pariin. Viime keväänä ovensa avannut Bryggeri Helsinki tekee nyt Hiisin tavoin ensiesiintymisensä Alkon oluthyllyssä. Pienpanimosarjaan valikoitui siis panimomestari Mathias Hüfnerin saksalaista henkeä edustava Senaattori Doppelbock, jonka päätin parittaa ruuan kanssa edellä mainitulla tavalla. Hyvät bockit maistuvat itselleni mainiosti ja muutoinkin perussaksalaisten oluttyylien kutsu on alkanut taas pienen tauon jälkeen viettelemään minua. Toiveissa on rehellinen, viettelevä ja jykevä mallasherkku – tai ehkä tämä on sittenkin enemmän käsky kuin toive, sillä kyllähän reilun seitsemäntoista euron (17,42 €/l) litrahinta kieltämättä karmaisee...

Bryggeri Helsinki Senaattori
Tumman ruskea, kastanjaisesti punertava olut ilman suurempaa kuohuntaa. Rauhallinen, tunnelmallisen läpikuultava. Tuoksu kohtalaisen voimakas, vahvan maltainen. Leipäinen yleistunnelma omaa myös intensiivistä, paahtunutta makeutta joka ei kuitenkaan muuta kokonaisuutta liian imelään suuntaan – pikemminkin se on pinttyneen kärähtänyttä, pinnalle tiivistyneen siirappista. Joukossa on myös kevyttä paahteisuutta sekä tummahkoa hedelmäisyyttä – pehmeä, viettelevä ja mukavan syvä tuoksu henkii hieman rukiista rouheutta mutta myös sopivasti piristävää, luonnonyrttistä humalan puraisua.

Maultaan varsin toimiva, runsasmakuinen mallasnautinto, joka vie makumatkalle Saksan suunnille. Kastanjan ruskea maltaisuus on ruisleipäistä, pinnalta pinttyneen makeaa ja sopivasti paahtunutta. Imelähkö, silti rouhea makumaailma saa myös kevyen suklaista tuntua sekä niinikään varovaista ylikypsää hedelmäisyyttä joukkoonsa. Humalointi on tasapainossa makuisuuden kanssa ja tanssahteleekin aivan lopussa villiyrttisen raikkaana ja juuri sopivan hennosti nipistävänä. Jälkituntu on hieman katkera, maltaisen ruskea ja hieman jopa lämmittävä. Suutuntuma melkolailla siellä hyvän alarajoilla, mutta takaa mahdollisuuden myös hitaaseen nautiskeluun. Hieman tahmaava, aavistuksen runkoa kaipaileva kokonaisuus toimii niin hyvin kuin tämän tyyppinen olut voi kosteassa talvisäässä toimia!

Tuomio:  Herkullinen, makuisa ja monisyinen mallasnautinto, jolle voisi ripauksen ryhdikkäämpää tuntumaa toivoa. Kokonaisuutena kuitenkin onnistunut, vakuuttava esitys saksalaisten oluiden tyylilajissa! Nautittavaa joko sellaisenaan, riistan tai hyvän pataruuan kumppanina – tämä yksinkertaisesti vain toimii mainiosti. Olutkellarin vilpitön suositus kevään odotukseen!

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti