torstai 27. helmikuuta 2014

Alkon Pienpanimo-oluet 2014: Suomenlinnan Thor Bock ja hyvä tarte tatin sienistä!


”Suomenlinnan Panimon uutuus, Thor Bock on tumma bock-tyylinen vahva lager-olut. Kyseessä on kolmikeittomäskäyksellä valmistettu täysmallaslager, joka on suunniteltu kylmien talvipäivien juomaksi, niin tuhtien lihapatojen äärelle kuin seurusteluun. Oluen täyteläinen mallasrunko on tasapainossa sen suhteellisen maltillisen humaloinnin kanssa. Tuoksussa aistittavissa maltaisuutta ja tummaa suklaata. Jälkimaku on pitkä ja pehmeän suklainen.” (lähde: Ravintola Suomenlinnan Panimo)

Thor tarttee tatin, mutta sai loistavasti toimivan kanttarellin!
Ylijumala Odinin poika Thor, tuo muinaisskandisen taruston ukkosen jumala, joka Mjölner-vasaransa voimin suojeli maanviljelijöitä tarujen jättiläisiltä, on nyt antanut nimensä Suomenlinnan Panimon tummalle bock-oluelle. Eli kaksi kolmesta helsinkiläispanimosta valmisti Alkon pienpanimoerään saksalaista lagerosaamista kunnioittavan tuotteen, joskaan kummankaan tuotevalikoimaan muodikas jenkki-IPA tuskin edes istuisikaan. Mielenkiintoista, itseäni miellyttävää toimintaa ja jollain tapaa rehellistä oman tiensä kulkemistakin siis havaittavissa.

Vaikka Thorin mukaan on yksi viikonpäiväkin nimetty, säästin nautintohetken silti viikonlopulle. Tarkoitus oli nimittäin valmistaa sen kylkeen Alkon Etiketti-lehdessä viime vuonna julkaistu sieni tarte tatin! Kanttarelleja, vuohenjuustoa ja saksanpähkinöitä imellettyjen salottisipulien kera – tämä herkullinen yhdistelmä toimi syksyllä loistavasti Fuller’sin ESB:n kanssa, joten ajattelin bockin makean maltaisuuden niinikään pitävän tästä yhdistelmästä. Oikeassa olin, Thorista löytyi makumaailmaan sopivia osasia runsain mitoin ja yhdistelmä toimi vähintäänkin yhtä hyvin kuin maistuvan brittiläisenkin kanssa aiemmin! Voitaikina ei jostain syystä tällä kertaa aivan nappiin mennyt, mutta hienoisesta tiivistymisestään huolimatta sekin toimi moitteettomasti – unohda siis pakastealtaan pohjat, itse väännellyssä on aina enemmän tunnetta! Etiketin asettelulle oma teokseni tosin hävinnee hiuksen hienosti…

Suomenlinnan Thor Bock
Punertavan ruskea, melko kauniskin olut niin ikään kauniilla, suht kestoisalla vaahdolla kuorutettuna. Tuoksu iskee juuri oikeaan paikkaan. Keskitummaa mallasleipää, jossa myös ripaus limpunomaista makeutta sekä hieman tummempaa karamellisuutta. Sinällään ihan toimiva suklaan henkäyskin löytyy taustalta kevyen paahteen takaa. Humalointi on keskirunsasta, piristävän yrttistä ja maltaan pehmeyttä mukavasti leikkaavaa. Hyvää, Saksaan kumartavaa tekemistä joka toimii tuoksunsa puolesta itselleni loistavasti.

Maku on virheetön, miellyttävän mallaspainotteinen ja pehmeä. Tummahkon ruskea, limppuisen makea maltaisuus sisältää myös hieman imelämmän karamellin tunnelmaa, muttei äidy liiallisuuksiin sillä saralla. Rouheutta löytyy siis sopivasti ja hento paahteisuus lisää nautintoa entisestään. Kuin hennosti pinnaltaan imeltynyttä mallasleipää aavistuksen makeammassa muodossa – muttei kuitenkaan, sillä tuon pehmeän tunnelman leikkaa oivasti yrttisen humalan liukuva aalto. Se puree juuri sopivasti, eikä ylly varastamaan koko showta vaikka maun loppupuoliskossa pureekin mukavasti – hienoista pähkinäistä kuivuuttakin on aistittavissa. Suutuntumaltaan ehkä hieman kevyt suhteessa makujen syvyyteen ja pehmeyteen, mutta takaa toisaalta hyvän juotavuuden. Uskoisinkin kohtalaisen runsaasta makuisuudestaan huolimatta tämän toimivan melko laajalle kuluttajakunnalle – ei liian erikoinen vähemmän maistelleelle, mutta riittävän hyvää vaativammallekin nautiskelijalle. Hyvä tribuutti germaanioluille!

Tuomio: Laadukas saksalaistyyppinen olut, joka viettelee maltaan voimallaan mutta yllättää soljuvan purevalla, luonnonläheisellä yrttisyydellään. Saksan ystäville pakkomaisto, mutta suosittelen ihan yleiselläkin tasolla. Olutkellari aikoo hakea lisää – loistava valinta mökille, takan ääreen, ruuan kylkeen ja yleiseen nautiskeluun. Mallasjuomaa – taidolla ja rakkaudella…

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti