torstai 13. helmikuuta 2014

Iso-Kallan Panimo - Pohjois-savolainen, letkeä pienpanimo!



http://www.isokallanpanimo.fi/

Iso-Kallan Panimo on tällä hetkellä Pohjois-Savon kuuma peruna ja uuden toimijan ilmaantuminen Suomen pienpanimokartalle on noteerattu vahvasti myös muualla maassa. Kummastusta uuden tulokkaan kohdalla herätti varsin vähäinen ennakkotieto koko yrityksen olemassa olosta, mutta toinen panimon perustajista, Pasi Pelkonen hieman valotti minulle valittua vaitonaisuuden taktiikkaa… Itse esimerkiksi kuulin panimosta vasta samana päivänä, kun ensimmäiset oluet olivat jo Kuopion Gloriassa tarjolla!

”Ei tosiaan hirveästi olla melua pidetty panimosta tai toiminnasta ennen kuin ensimmäiset keitokset oli jo saatavilla. Ihan tietoinen valinta syystä, että ei volyymit ole kamalan suuria tällä hetkellä eikä heti haluaisi myydä eioota, eli ajateltiin varovainen startti ja katsoa miten viidakkorumpu kumisee. Kiitettävästi on kumissutkin ja vaikkei Kuopion seutua pidemmälle myyntiä olekaan, niin ei ole ihan kaikkialle voinut lähteä tarjoamaan vielä kun nytkin varastot hiipuvat kovaa tahtia.”

Uusi toimija on tiedotuksen vähyydestä huolimatta otettu avosylin vastaan, eikä syyttä, onhan paikallinen panimo perinteisesti kaupungin ylpeys. Vaikka Iso-Kalla toimiikin tällä hetkellä useamman kymmenen kilometrin päässä Kuopiosta, ovat kalakukkokaupungin asukkaat jo ottaneet sen omakseen. Kartoittamani mielipiteet niin tuotteista kuin panimon yleisestä läsnäolosta ovatkin olleet positiivisia kautta linjan, mutta menekistä on todisteita myös muualta maakunnasta.  

Kuten yleensäkin uusilla yrityksillä, tulee myös panimolla olla selkeä kuva siitä, mitä lähdetään tekemään. pielaveteläisellä maatilalla sijaitsevalla olutverstaalla onkin jo hyvissä ajoin päätetty lähteä tekemään oluita laadukkaista raaka-aineista oman maun ehdoilla. Tarkoitus ei olekaan helliä vannoutuneimpien olutharrastajien alati laajenevia tarpeita, vaan keskittyä tarjoamaan hyvän makuisia oluita laajemmalle yleisölle:

”Ei liikaa kikkailuja ajatellen sitä, että tehdään olutta vain harrastajille, jotka etsivät erikoisia makuja. Mieluummin tehdään olutta niin, että ihminen baariin mennessään voi ottaa toisenkin tuopin.” (lähde)

Perusmakujen äärellä siis liikutaan, mutta valittu polku ei suinkaan automaattisesti sulje olutharrastajaa pois laskuista. Olutkellari nimittäin kävi testaamassa ensimmäisessä aallossa panimon tuotokset, jotka maistuivatkin varsin hyvin allekirjoittaneelle. Pasi kertoikin kyseessä olleen Iso-Kallan ensimmäiset keitot uusilla laitteilla, eli ilman harjoitusrundeja pulloihin päätyi oikeinkin onnistuneita makuja. Kehitystyö luonnollisesti kuitenkin jatkuu ja ainakin Bitteriin on luvassa hieman viilausta hedelmäisyyden sekä paremman rungon esiin saamiseksi. Tummaa lageria panimolta kehutaankin tähän saakka onnistuneimmaksi keitoksi – tämän arvion voin hyvillä mielin allekirjoittaa. Jatkossa on kuitenkin mahdollista, että myös piakkoin Kanta-Kuopioon toimintansa siirtävältä panimolta nähtäisiin myös hieman revittelevämpääkin tekemistä oluiden maailmassa, mutta toistaiseksi kehitystyötä jatketaan Savo-kolmikon ympärillä. Kysyntä tuntuukin syövän oluet tuotantotahtia nopeammin, joten peruskolmikon vakiinnuttaminen lienee ensisijainen vaihe uuden panimon toiminnassa. Lisäväriä valikoimaan on kuitenkin jo lupailtu johonkin vaiheeseen tulevaa aikaa! Myös muuta juomapuolta on lupa odottaa, mutta siitä lisää alempana Pasin kertomana.

Tumma lager on panimon mielestä onnistunein
- Olutkellari allekirjoittaa väitteen...
Laitoin panimolle tuoreeltaan myös sarjan kysymyksiä selvittääkseni uuden pienpanimon taustoja ja aikomuksia. Vastaukset kuitenkin hautautuivat roskapostin alle pariksi viikoksi, mutta onneksi tuokin sopukka tuli tarkastettua ja juttua myös teille luettavaksi. Pitkälti samoilla kysymyksillä Iso-Kallaa lähestyimme Jaskan Kaljat-blogin kanssa, mutta kertaus lienee tässäkin tapauksessa opintojen äiti. Jaskan Suomalaiset panimot tutuiksi-esittelysarjan kirjoituksen Iso-Kallan Panimosta löydät tästä linkistä – Pasi Pelkosen vastaukset kysymyksiini taasen löytyvät lukemista jatkamalla:

1. Keitä olette ja mistä saitte idean panimon perustamiseen?

"Pääpukareina toimii Marko ja Pasi ja lisäksi Petri toimii panimon työmyyränä. Tämä menee vielä enempi harrasteena, joten molemmilla on omat päivätyönsä ja yksi auttava käsi kaikessa on enempi kuin tarpeen."

2. Kuinka pitkään panimoa on valmisteltu Pielaveden suunnalla?

"Itse panimoa Marko on tainnut hiljalleen rakennella pidemmän aikaa tuolla Pielavedellä ja itse vain mielikuvaharjoituksia tehnyt millainen se tulisi olemaan kun oikea paikka löytyy."

3. Onko alkutaipaleella tullut vastaan erityisiä vaikeuksia vai onko valmistelut sujuneet odotetusti?

"Ei suurempia vaikeuksia, on se tietty hieman erilaista mäskätä olutta isommassa mittakaavassa kuin autotallin nurkassa parinkymmenen litran pöntöissä. Hommaa paljon enempi, varsinkin kun meillä vielä toistaiseksi kaikki toimii käsipelillä."

4. Millaisella laitteistolla panimo tällä hetkellä toimii? Entä millaista tuotantovolyymiä haette näin alkuun?

"Käytössä on Speidelin 200L Braumeister, eli melkoisen pienillä laitteilla ollaan lähdetty alkuun. Alkuun olemme lähteneet n. 20000L vuositahtia ja vähintään tuolla tasolla se pitäisi saada pysymään, mutta jatkossa lupa odottaa enemmänkin."

5. Millaisella tuotekattauksella lähdette liikkeelle ja onko sitä tarkoitus kehittää johonkin tiettyyn suuntaan?

"Tällä hetkellä Savo -olutsarjan alta löytyy kolme tuotetta, kauppavahvuiset Special Bitter ja Dark Lager, sekä ravintolatarjonnassa oleva vahvempi American Ale. Tarkoitus on löytää ajan myötä vielä tuohon sarjaan pari sopivaa täydennystä jotka ovat riittävän erilaisia muista ja pystyisivät olemaan vakituisemmassa tarjonnassa. Lisäksi varmasti tulemme tekemään erilaisia kausioluita ja joitain muita yksittäisiä eriä. Suuntaa ei sen tarkemmin olla mietitty, pyrimme tekemään sen tyylisiä oluita, jollaisia itsekin tykkäämme nauttia. Ei välttämättä pyritä tekemään maailman erikoisimpia ratkaisuja vaan konstailematonta ja suoraviivaista linjaa ennemminkin."

6. Entä millaista maantieteellistä levikkiä kaavailette tuotteillenne? Onko pääpaino ravintola- vai vähittäiskaupassa?

"Nyt alkuun tietty olemme lähteneet liikkeelle vain Kuopiosta ja ravintoloista mutta tokihan tarkoituksena olisi saada olutta myös muualle päin Suomea ja kauppojenkin hyllyille toki."

7. Onko panimon toiminnassa olemassa jokin tunnusomainen piirre, josta teidät erityisesti tullaan tuntemaan?

"Savolainen letkeys, vastuu pysykööt kuulijoilla mutta otetaan me vastuu kuitenkin tekemisistämme :)"

8. Millaiset suunnitelmat panimon toiminnalla on lähitulevaisuuden suhteen?

"Asustelemme Kuopion puolella mutta panimo sijaitsee Pielavedellä jonne tietty tuhraantuu ajoaikaa melkoisesti. Tarkoituksena olisi siirtää panimo Kuopion puolelle ja myöskin kasvattaa kapasiteettia. Siideriä varmasti myös tulee kunhan omppukausi taas tulee. Pidemmän aikavälin suunnitelmiin kuuluu myös viskintislailu johon jo laitteet ja luvatkin löytyy."

9. Millaisen vastaanoton koette saaneenne etenkin Kuopion alueella? Herättääkö paikallinen pienpanimo tunteita?

"Vastaanotto on kyllä ollut hyvin innostunut ja positiivinen. Useammalta taholta kuullut, että asiakaskunta on kysellyt paikallista olutta mutta vain Iisalmelaista on ollut tarjota. Kyllä uskoisin, että siinä tunteitakin mukana on mutta hyvin kiinnostunut ja innostunut on vastaanotto ollut."

10. Sana on vapaa, mitä muuta haluaisitte saattaa kansan tietoisuuten Iso-Kallan Panimosta?

"Pieni panimo mutta kaikki tehdään puhtaasta intohimosta hyvää olutta kohtaan."
-----

Kiitoksia panimolle vielä vastauksista – pahoittelen viestiketjun häiriöistä! Uusia toimijoita tarvitaan olutkulttuurin rikastuttamiseksi ja onkin hienoa, että Pohjois-Savon kokoinen aukko pienpanimoskenessä on nyt saatu tilkittyä! Toivotan Iso-Kallan Panimolle hyvää jatkoa – pysytään kuulolla jahka lisää kuulosteltavaa ilmaantuu!


Aiheesta lisää: 

sekä muualla verkossa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti