Iso-Kallan Panimo on tällä hetkellä Pohjois-Savon
kuuma peruna ja uuden toimijan ilmaantuminen Suomen pienpanimokartalle on
noteerattu vahvasti myös muualla maassa. Kummastusta uuden tulokkaan kohdalla
herätti varsin vähäinen ennakkotieto koko yrityksen olemassa olosta, mutta toinen
panimon perustajista, Pasi Pelkonen hieman valotti minulle valittua
vaitonaisuuden taktiikkaa… Itse esimerkiksi kuulin panimosta vasta samana
päivänä, kun ensimmäiset oluet olivat jo Kuopion Gloriassa tarjolla!
”Ei tosiaan hirveästi
olla melua pidetty panimosta tai toiminnasta ennen kuin ensimmäiset keitokset
oli jo saatavilla. Ihan tietoinen valinta syystä, että ei volyymit ole kamalan
suuria tällä hetkellä eikä heti haluaisi myydä eioota, eli ajateltiin
varovainen startti ja katsoa miten viidakkorumpu kumisee. Kiitettävästi on
kumissutkin ja vaikkei Kuopion seutua pidemmälle myyntiä olekaan, niin ei ole
ihan kaikkialle voinut lähteä tarjoamaan vielä kun nytkin varastot hiipuvat
kovaa tahtia.”
Uusi toimija on tiedotuksen vähyydestä huolimatta otettu avosylin vastaan, eikä
syyttä, onhan paikallinen panimo perinteisesti kaupungin ylpeys. Vaikka Iso-Kalla
toimiikin tällä hetkellä useamman kymmenen kilometrin päässä Kuopiosta, ovat
kalakukkokaupungin asukkaat jo ottaneet sen omakseen. Kartoittamani mielipiteet
niin tuotteista kuin panimon yleisestä läsnäolosta ovatkin olleet positiivisia
kautta linjan, mutta menekistä on todisteita myös muualta maakunnasta.
Kuten yleensäkin uusilla yrityksillä, tulee myös panimolla
olla selkeä kuva siitä, mitä lähdetään tekemään. pielaveteläisellä maatilalla
sijaitsevalla olutverstaalla onkin jo hyvissä ajoin päätetty lähteä tekemään
oluita laadukkaista raaka-aineista oman maun ehdoilla. Tarkoitus ei olekaan
helliä vannoutuneimpien olutharrastajien alati laajenevia tarpeita, vaan
keskittyä tarjoamaan hyvän makuisia oluita laajemmalle yleisölle:
”Ei liikaa kikkailuja ajatellen sitä, että
tehdään olutta vain harrastajille, jotka etsivät erikoisia makuja. Mieluummin
tehdään olutta niin, että ihminen baariin mennessään voi ottaa toisenkin tuopin.” (lähde)
Perusmakujen äärellä siis liikutaan, mutta valittu polku ei
suinkaan automaattisesti sulje olutharrastajaa pois laskuista. Olutkellari nimittäin kävi testaamassa ensimmäisessä aallossa panimon tuotokset, jotka
maistuivatkin varsin hyvin allekirjoittaneelle. Pasi kertoikin kyseessä olleen
Iso-Kallan ensimmäiset keitot uusilla laitteilla, eli ilman harjoitusrundeja pulloihin
päätyi oikeinkin onnistuneita makuja. Kehitystyö luonnollisesti kuitenkin
jatkuu ja ainakin Bitteriin on luvassa hieman viilausta hedelmäisyyden sekä
paremman rungon esiin saamiseksi. Tummaa lageria panimolta kehutaankin tähän
saakka onnistuneimmaksi keitoksi – tämän arvion voin hyvillä mielin
allekirjoittaa. Jatkossa on kuitenkin mahdollista, että myös piakkoin
Kanta-Kuopioon toimintansa siirtävältä panimolta nähtäisiin myös hieman
revittelevämpääkin tekemistä oluiden maailmassa, mutta toistaiseksi kehitystyötä
jatketaan Savo-kolmikon ympärillä. Kysyntä tuntuukin syövän oluet
tuotantotahtia nopeammin, joten peruskolmikon vakiinnuttaminen lienee
ensisijainen vaihe uuden panimon toiminnassa. Lisäväriä valikoimaan on
kuitenkin jo lupailtu johonkin vaiheeseen tulevaa aikaa! Myös muuta juomapuolta
on lupa odottaa, mutta siitä lisää alempana Pasin kertomana.
Tumma lager on panimon mielestä onnistunein - Olutkellari allekirjoittaa väitteen... |
Laitoin panimolle tuoreeltaan myös sarjan kysymyksiä selvittääkseni
uuden pienpanimon taustoja ja aikomuksia. Vastaukset kuitenkin hautautuivat roskapostin
alle pariksi viikoksi, mutta onneksi tuokin sopukka tuli tarkastettua ja juttua
myös teille luettavaksi. Pitkälti samoilla kysymyksillä Iso-Kallaa lähestyimme
Jaskan Kaljat-blogin kanssa, mutta kertaus lienee tässäkin tapauksessa
opintojen äiti. Jaskan Suomalaiset panimot tutuiksi-esittelysarjan kirjoituksen
Iso-Kallan Panimosta löydät tästä linkistä – Pasi Pelkosen vastaukset
kysymyksiini taasen löytyvät lukemista jatkamalla:
1. Keitä olette ja mistä saitte idean panimon perustamiseen?
"Pääpukareina toimii Marko ja Pasi ja lisäksi Petri toimii panimon työmyyränä.
Tämä menee vielä enempi harrasteena, joten molemmilla on omat päivätyönsä ja
yksi auttava käsi kaikessa on enempi kuin tarpeen."
2. Kuinka pitkään panimoa on valmisteltu Pielaveden suunnalla?
2. Kuinka pitkään panimoa on valmisteltu Pielaveden suunnalla?
"Itse panimoa Marko on tainnut hiljalleen rakennella pidemmän aikaa tuolla
Pielavedellä ja itse vain mielikuvaharjoituksia tehnyt millainen se tulisi
olemaan kun oikea paikka löytyy."
3. Onko alkutaipaleella tullut vastaan erityisiä vaikeuksia vai onko valmistelut sujuneet odotetusti?
3. Onko alkutaipaleella tullut vastaan erityisiä vaikeuksia vai onko valmistelut sujuneet odotetusti?
"Ei suurempia vaikeuksia, on se tietty hieman erilaista mäskätä olutta isommassa mittakaavassa kuin autotallin nurkassa parinkymmenen litran pöntöissä. Hommaa paljon enempi, varsinkin kun meillä vielä toistaiseksi kaikki toimii käsipelillä."
4. Millaisella laitteistolla panimo tällä hetkellä toimii? Entä millaista tuotantovolyymiä haette näin alkuun?
"Käytössä on Speidelin 200L Braumeister, eli melkoisen pienillä laitteilla
ollaan lähdetty alkuun. Alkuun olemme lähteneet n. 20000L vuositahtia ja
vähintään tuolla tasolla se pitäisi saada pysymään, mutta jatkossa lupa odottaa
enemmänkin."
5. Millaisella tuotekattauksella lähdette liikkeelle ja onko sitä tarkoitus kehittää johonkin tiettyyn suuntaan?
5. Millaisella tuotekattauksella lähdette liikkeelle ja onko sitä tarkoitus kehittää johonkin tiettyyn suuntaan?
"Tällä hetkellä Savo -olutsarjan alta löytyy kolme tuotetta, kauppavahvuiset Special Bitter ja Dark Lager, sekä ravintolatarjonnassa oleva vahvempi American Ale. Tarkoitus on löytää ajan myötä vielä tuohon sarjaan pari sopivaa täydennystä jotka ovat riittävän erilaisia muista ja pystyisivät olemaan vakituisemmassa tarjonnassa. Lisäksi varmasti tulemme tekemään erilaisia kausioluita ja joitain muita yksittäisiä eriä. Suuntaa ei sen tarkemmin olla mietitty, pyrimme tekemään sen tyylisiä oluita, jollaisia itsekin tykkäämme nauttia. Ei välttämättä pyritä tekemään maailman erikoisimpia ratkaisuja vaan konstailematonta ja suoraviivaista linjaa ennemminkin."
6. Entä millaista maantieteellistä levikkiä kaavailette tuotteillenne? Onko pääpaino ravintola- vai vähittäiskaupassa?
"Nyt alkuun tietty olemme lähteneet liikkeelle vain Kuopiosta ja ravintoloista mutta tokihan tarkoituksena olisi saada olutta myös muualle päin Suomea ja kauppojenkin hyllyille toki."
7. Onko panimon toiminnassa olemassa jokin tunnusomainen piirre, josta teidät erityisesti tullaan tuntemaan?
"Savolainen letkeys, vastuu pysykööt kuulijoilla mutta otetaan me vastuu kuitenkin tekemisistämme :)"
8. Millaiset suunnitelmat panimon toiminnalla on lähitulevaisuuden suhteen?
"Asustelemme Kuopion puolella mutta panimo sijaitsee Pielavedellä jonne tietty tuhraantuu ajoaikaa melkoisesti. Tarkoituksena olisi siirtää panimo Kuopion puolelle ja myöskin kasvattaa kapasiteettia. Siideriä varmasti myös tulee kunhan omppukausi taas tulee. Pidemmän aikavälin suunnitelmiin kuuluu myös viskintislailu johon jo laitteet ja luvatkin löytyy."
9. Millaisen vastaanoton koette saaneenne etenkin Kuopion alueella? Herättääkö paikallinen pienpanimo tunteita?
"Vastaanotto on kyllä ollut hyvin innostunut ja positiivinen. Useammalta taholta kuullut, että asiakaskunta on kysellyt paikallista olutta mutta vain Iisalmelaista on ollut tarjota. Kyllä uskoisin, että siinä tunteitakin mukana on mutta hyvin kiinnostunut ja innostunut on vastaanotto ollut."
10. Sana on vapaa, mitä muuta haluaisitte saattaa kansan tietoisuuten Iso-Kallan Panimosta?
"Pieni panimo mutta kaikki tehdään puhtaasta intohimosta hyvää olutta kohtaan."
-----
Kiitoksia panimolle vielä vastauksista – pahoittelen
viestiketjun häiriöistä! Uusia toimijoita tarvitaan olutkulttuurin rikastuttamiseksi ja onkin hienoa, että Pohjois-Savon kokoinen aukko pienpanimoskenessä on nyt saatu tilkittyä! Toivotan Iso-Kallan Panimolle hyvää jatkoa – pysytään kuulolla jahka lisää kuulosteltavaa ilmaantuu!
Aiheesta lisää:
sekä muualla verkossa:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti