sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Mikkeller Spontanwildstrawberry

Pullollinen Mikkellerin ahomansikkalambicia tuli vastaan jokunen aika sitten… Itselleni nämä marjoilla maustetut lambicit pääsääntöisesti toimivat ihan mukavasti, joskaan yleistä linjanvetoa niiden suhteen ei oikein voi lähteä tekemään. Joukkoon on mahtunut monenlaista vipeltäjää. Tämä käy ilmi esimerkiksi vertaamalla parin viikon takaista Boonin vadelmalirua Cantillonin  vastaavaan kokemukseen viime syksynä. Hyvähän se toki on huudella, kun niitäkään ei vierekkäin tullut maiskuteltua, mutta luotan rautaiseen ammattitaidottomuuteeni tässä asiassa – näissä on paljon eroja!

No, tanskalaispanimon oluet tuntuvat kaatuvan varsin järjestelmällisesti allekirjoittaneen lasiin aina kohdalle sattuessaan. Ilmiö ei ole oudoksuttava, sillä tuotteliaan panimon anti on epätasaisuudestaan huolimatta pääsääntöisesti hyvän tasoista sekä yleisesti kiinnostavaa. Olut on luonnollisesti valmistettu tanskalaisten luottopanimolla Belgiassa, sillä omia vehkeitähän kööpenhaminalaisilla ei ole. Sen on annettu kypsyä viinitynnyreissä ennen pullotusta, mutta tarkempaa tietoa ajoista ei ole saatavilla. Sitä en tiedä, kuinka autenttinen lambic-kokemus tämä ahomansikoin maustettu spontaanikäynyt olut oikein on, mutta läheistä sukua sen luulisi esikuvilleen olevan – tai sitten ei. Vahvuutta belgiveljiin verrattuna sillä ainakin on melko runsasti.

Mikkeller Spontanwildstrawberry
Melko ruma, puolikirkas ja haaleahkon mansikkamehumainen ulkomuoto tällä oluella on. Tuoksultaan marjaisan hapan, hevostallinen sekä puoliksi sulatetun pakastemansikkainen - eli marjaisan kitkerä ja sokeroitu. Sivulla karamellia, myös kevyttä mansikkamehuesanssia. Happamuudessa on tuoreen omenaista väriä. Maultaan luokkaa "ihan kiva". Kevyen vetisessä metsämansikkamehussa on puutarhamarjaista happamuutta sekä tuoksun tuoretta omenan happoisuutta - lusikallinen sulanutta muovipussia. Tallissa on laimennetun käynyt sivujuonne, tuntuma on happaman vuorauksen alla nahkea, hieman kalvavan ohut. Toisaalta makoisan mansikkaisen hapan, toisaalta harmillisen vetinen ja pidättäytyvä... Ei suurta aihetta riemuun, joskin lambicin nälän taittaa ihan hyvin.

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti