keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Hello, my name is Vladimir – Vaikuttavaa markkinointia vaiko puhdasta v*ttuilua?Joko ollaan vaarallisilla vesillä?
(kuva: BrewDog)
Skotit takovat kun rauta on kuumaa… Jokin aika sittenhän BrewDog ilmoitti iloksemme, että se etsii kumppania ja toimitilaa baarilleen Helsingistä. Viikko sitten samainen panimo ilmaisi melko suorasti, ettei sillä ole haluja laajentaa toimintaansa Venäjän maaperälle – ainakaan lähimpinä vuosikymmeninä.  Ainakaan kaksikolla Watt ja Dickie ei liene asiaa maan raja-asemille kovinkaan lyhyen ajan sisään. Skotit nimittäin jatkoivat Lontoon kesäkisojen aloittamaa perinnettä valmistamalla Sotšin olympialaisia varten oman kisaoluen – varsin provokatiivisen sellaisen… BrewDog siis tarttui härkää sarvista ja valmisti kisoja varten oluen, jonka luulisi herättävän tuntemuksia melko laajalti. Itse olut ei liene se juttu, vaan se mitä se edustaa ja millaista viestiä sen pakkaus kantaa.

Jonkun mielestä BrewDog saattoi ehkä ylittää hyvän maun rajat kohdistamalla manifestinsä suoraan valtion päämies-Putiniin, mutta ainakin viesti sai ansaitsemansa voiman taakseen. Meneillään olevat kisathan on järjestetty suurella rahamäärällä ja ovatkin eräänlainen näyteikkuna muulle maailmalle venäläisestä osaamisesta ja maan kehityksestä. Tästä innostuneena media onkin keskittynyt kisojen aluspäivät etsimään kilpaa epäkohtia kisojen järjestelyistä ja puitteista. Vastaan on tullutkin hassuja wc-istuimia, kiipeilyä kestämättömiä verhotankoja ja itsensä vessaan lukinnut jenkki. Tavallista viimeistelemättömyyttä, mikä tuntuukin olevan enemmän sääntö kuin poikkeus suurten tapahtumien järjestämisen yhteydessä.

Kisoja varjostivat kuitenkin myös ihmisoikeuskysymykset liittyen lähinnä seksuaalivähemmistöjen kohteluun ja oikeuksiin – näihin BrewDog haluaakin tuotteellaan ottaa kantaa: 

”The sick, twisted legislation brought about in Russia that prevents people from living their true lives is something we didn't want to just sit back and not have an opinion on. Our core beliefs are freedom of expression, freedom of speech and a dogged (no pun intended) passion for doing what we love.”

Tässä kuvassa on jotain tuttua...
(kuva: BrewDog)
Kisathan käytännössä henkilöityvät Venäjää rautaisella otteella jo pidemmän aikaa johtaneeseen Putiniin ja hänen käymään ”moderniin kylmään sotaan”, joten tempauksen vaikutusta lisäämiseksi kampanja on kohdistettu kylmästi suoraan häneen. Liikutaankin siinä rajoilla, että onko panimon toiminta oivaltavaa sarkasmia, kekseliästä keskustelun lietsomista vaiko sulaa vittuilua ja ehkä tarpeettomankin kovaäänistä huomion hakua. Ehkä se on vähän kaikkea niistä, mutta se on selvää, että varmasti moni lienee ainakin hymähtänyt tyytyväisesti mainokset nähdessään. Itse ainakin naureskelin pitkät tovit Putinin ratsastuskuvan parodioinnille. Markkinointi varmasti puree, mutta pelkästä rahan tahkoamisesta ja vanhan vihollisen ärsyttämisestä ei ole kysymys – panimo nimittäin lahjoittaa puolet oluen tuotoista erinäisille järjestöille, jotka ajavat vähemmistöjen oikeuksia ja sananvapautta. Tokihan senkin voisi käsittää tiettyjen tahojen varpaille astumisena...

Vladimirin Warhol-tyylinen brändys on varsin kaukana konservatiivisesta linjasta...
Vähemmistöt eivät ole häävissä asemassa naapurimaassamme, eivätkä lain tiukennokset heidän asemaansa ainakaan ole parantaneet. Paikoin vallitseekin melko jyrkkä ja homofobinen ilmapiiri. Skotlannissa ollaankin oivaltavasti tartuttu valtion päämiehen pakonomaiseen tarpeeseen tehdä "miehisiä urotöitä" ilman paitaa ja toiminta onkin käännetty ylikompensaatioksi – kovinkaan konservatiivisen näköinen lopputuloksesta ei näin sitten syntynytkään. Myös oluen esittelystä on aistittavissa jonkin asteista sarkasmia:

“Hello, my name is Vladimir. I am a beer for uber hetero men who ride horses while topless and carrying knives. I am a beer to mark the 2014 Winter Olympics. But I am not for gays. Love wrestling burly men on the Judo mat or fishing in your Speedos? Then this is the beer for you!”


Miltä propagandan ja protestin sitten pitäisi maistua? 

Hello, my name is Vladimir on palsamiköynnöksen marjoilla maustettu double IPA. Kyseisen kasvin marjojen käyttöä perustellaan sen mieskuntoa parantavalla vaikutuksella, mikä mitä ilmeisimmin sopiikin machon miehen maineessa olevan itänaapurin teräsmiehen nimikko-oluen luonteeseen. Tyrnin tapaan kaksikotinen kasvi tuottaa punaisia, runsaasti C-vitamiinia sisältäviä marjoja pienissä tertuissa. Marjoja käytetään yleisesti rohtona Venäjällä niiden sisältämien piristävien ainesosien vuoksi. Maultaan marjan sanotaan olevan sitruksinen, mikä sopinee mainiosti Vladimirin jenkkihumaloituun rapeuteen.

Kaunishan se lopulta kuitekin on... itse olut siis...
Olutta on tuotu myös Suomeen ja se levinnee lähiaikoina ainakin paremmin varusteltuihin olutravintoloihin. Itse törmäsin Vladimiriin jo eilen Kuopion Maljassa, joten ensikosketus maailman ensimmäiseen ”protesti-olueen” on nyt otettu. Tarkempaa analyysiä ei tullut vielä kuitenkaan tuotteesta tehtyä, joskin porukassa mielipiteitä makustelusta vaihdoimmekin. Omaan suuhun Vladimir oli miellyttävämpi kuin moimunnimion-sarjan Sonja ja Mette-Marit, muttei silti onnistunut nousemaan suureksi spektaakkeliksi. Koska en palsamiköynnöksen marjoja koskaan ole syönyt, en osaa niiden osuutta makumaailmasta tarkemmin eritellä. Lyhyesti kuvailtuna Vladimir on hyvän keskitason double IPA, jossa on pikemminkin punertavaa marjaisuutta kuin hedelmäistä makeutta aromipuolella. Kokonaisuus on ihan toimiva eikä siitä muutoinkaan suurempia valittamisen aiheita mieleen jäänyt - ei vain iskenyt samalla voimalla kuin muu protesti oluen ympärillä, joskin greippinen purenta olikin ihan mallikasta. Suosittelen kuitenkin testaamaan, itsekin aion ko. oluen ottaa tarkempaan analyysiin lähiaikoina!

Solidaarisuuden nimissä panimon väki muuten lähetti Putinille henkilökohtaisen, pinkin paketillisen kyseistä olutta. Haluaisinpa olla kärpäsenä katossa kun paketti saapuu Kremlin porteille…

Ps. Twitterin käyttäjät voivat jakaa kokemuksiaan ja ajatuksiaan oluesta hashtagilla #NotForGays (lähde: BrewDog).


Luonnollisesti myös Kremliin lähti näytepaketti...
(kuva: BrewDog)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti