lauantai 15. helmikuuta 2014

Alkon Pienpanimo-oluet 2014: Stadin Panimo Double Oat Malt Stout

Stadin Panimo valmisti tälle vuodelle kauraisen stout-oluen, mikä ainakin itseäni puhuttelee ennakkoon varsin hyvin. Stadialaiseen tapaan tämä tumma ja kahviseksikin kehuttu paahdenautinto on myös sopivan vahvasti humaloitu, joskaan mitään yliampuvaa EBU-lukemaa tähän ei olekaan lätkäisty. Kauraahan on ohran ohella käytetty aikoinaan varsin runsaastikin oluen valmistukseen, mutta hiljalleen tuo perinne pääsi hiipumaan ja jopa lähes tyystin unhoittumaan. Hiljalleen kaura on elvyttänyt itsensä oluen raaka-aineena ja varsin maistuvia makupaloja siitä on vastaan tullutkin. Stoutit kuuluvat allekirjottaneen suosikkeihin, joten tämän vuotinen pienpanimokattaus palvellee paahdehampaan kolotuksen lievittäjänä varsin hyvin. Katsotaan mistä on stadin olut tehty!

Stadin Panimo Double Oat Malt Stout
Käytännössä musta, ehkä kevyesti reunoilta punertavaa kynttilän valoa lävitseen päästävää olutta. Vaahtoa muodostuu ihan kohtalaisesti, väriltään se on beigeä. Tuoksu toimii mitä parhaiten! Tummaa, runsaan paahtunutta maltaisuutta löytyy runsaasti – se on reinoiltaan miellyttävällä tapaa siirappisen paahtunutta. Joukosta löytyy niin kahvista aromikkuutta, kuin myös suklaistakin tuntumaa – myös hitunen tummaa, kypsää hedelmäisyyttä henkii taustavoimissa. Liekkö kauran käytöstä johtuvaa, mutta tuoksu on rouheista aromeistaan huolimatta miellyttävän pyöreäkulmaista.

Myös maku on kohdillaan. Tumman paahteinen, jopa kahvisia piirteitä saavu maltaisuus on vahvassa roolissa melko runsaan ja kohtalaisen monipuolisen maun puolella. Seuranaan sillä on kaakaojauheista suklaata, hentoa, tummaa hedelmäisyyttä sekä kevyttä savuturpeen katkua – tuoksun tavoin sivummalta löytyy hentoa paahtunutta siirappisuutta. Humalointi potkii alkuun melko miedosti, joskin nostaa profiiliaan hiljalleen kohti keskirunsasta loppua – jälkimaussa mennään ajoittain tuosta hieman pidemmällekin. Se rikkoo mukavasti melko mokkaista ja tasaisen tummaa makumaailmaa jättäen havuisen happaman puraisun suun reunoille. Suutuntamaltaan keskirunsas, voisi olla ehkä hieman tukevampikin. Soljuu mukavasti suussa, makukirjoltaan hieman rouhea, reunoiltaan pyöristetty.

Tuomio: Tummaa paahteisuutta tarjoava, miellyttävä sekoitus kuivahkoa suklaisuutta, kahvia sekä kevyttä tahmaisuutta. Paahteen ja tummuuden ystäville hyvä valinta – kokeilemisen arvoinen myös muuta värimaailmaa tunnustaville. Suosittelen nautiskelijoille.

Pisteet: 39/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti