torstai 6. elokuuta 2015

Mathildedalin Mathilda ja La MerSuomen Turku valikoitui silmissä vilahtaneen kesäloman kaukaisimmaksi matkakohteeksi ja majoitus täl pual jokke tarjosi hyvän mahdollisuuden kurkistaa kehutun Kupittaan Citymarketin oluthyllyjen tarjontaa. Valikoima oli kuin kotoisassa Palokassa ikään muutamalla paikallisherkulla ja parilla tuontiuutuudella ryyditettynä – oikein hyvä! Kupittaa tarjosi samalla myös ensikosketuksen keväällä oman tuotantonsa käyntiin saaneen Mathildedalin Kyläpanimon oluisiin, jotka olinkin listannut pikavisiitin tärkeimmiksi tärpeiksi. Matkaan tarttui kaksi ruukkipanimon omaa tuotetta sekä Rekolan Panimon kanssa tehty, Mathildedalin tankeista lähtöisin oleva Rölssi. Saman katon alta löytyvä Alko tarjoile varsin laajan tilaus- ja paikallisolutvalikoiman myötä myös Mathildedalin Teijo IPAa.

Maitokauppavahvuinen kaksikko Mathilda ja La Mer tulikin testattua jo kohteessa, joten otetaan ne tarkasteluun ensimmäisenä.

Mathildedalin Mathilda

(kuva: Mathildedalin Kyläpanimo)
Appelsiininkuorella maustettu vehnäolut Mathilda sai kunnian olla ensimmäinen, puhtaasti mathildedalilainen olut lasissani. Pidän siitä, että oluiden tai niiden nimien takaa löytyy jokin ajatus, tarina tai punainen lanka. Kyläpanimollakin on näitä juttuja mietitty ja hyvä niin. Tässä Mathildan taustoja:
Mathilda on aromikas ja antelias vehnäolut. Teimme modernin, raikkaan ja rehellisen vehnäoluen, joka on samalla kylämme nimikko-olut. Mathildedalin nimi oli alun perin Hummeldahl mutta ruukin perustaja Viktor Zebor Bremer antoi sille uuden nimen puolisonsa Ottiliana Mathildan mukaan. Etiketin kuvassa on omat kyläalpakkamme, joista yksi kaunis neitokainen kantaa myös nimeä Mathilda.
Mathildedalin Mathilda

Samea, kauniin keltainen olut kohtalaisella vaahtokerroksella. Tuoksultaan melko mieto, vaalean hedelmäinen, vehnäisen maltainen ja kevyen mausteinen. Kevyttä hiivaa, hentoa paahtoleipää sekä mandariinistä sitrushedelmäistä happamuutta, myös kevyttä makeutta.

Maultaan oikein raikas, vaalean hedelmäinen, vehnämaltainen ja mausteisen hiivainen. Appelsiinin kuori tuo mukaan selvää, makeamman sitrushedelmän happamuutta mutta tehostaa myös keskirunsasta, lopulta mukavasti purevaa katkeroakin. Myös hyvin mietoa banaania löytyy. Rungoltaan hieman ohkainen? Ehkä niin, mutta toisaalta myös palettiin sopivan kevyt ja yleisen raikkauden takaavan vaalean tuntuinen.

Tuomio: Kevyt, miellyttävän raikas ja kohtalaisen hedelmäinenkin kylävehnä. Hyvin kesäinen, varsin miellyttävä.

Pisteet: 34/50


Mathildedalin La Mer

(kuva: Mathildedalin Kyläpanimo)
Saunaolueksi  ja hyväksi makkaran kumppaniksi valmistettu American Pale Ale La Mer oli toinen Kupittaalta löytynyt mathildedalilainen ja oivallinen lopetus tallaamisen täyteiselle päivälle. Koska Mathilda on nimetty alpaka.. siis ruukin perustajan vaimon mukaan, löytyy myös La Merin juuret ruukkikylän sydämestä:
La Mer on raikas ja tuoksuva, miedosti humaloitu American Pale Ale. Se on hyvä janonsammuttaja ja toimii ruokajuomana kevyempien ruokien kanssa. Oluen nimi ja etiketin kuva juontavat juurensa Mathildedalin kylän uimarannalla olevasta kyltistä – kylän rantoja hyväilee La Mer Baltique.
Mathildedalin La Mer

Sameahko, keltainen ja kauniisti vaahtoava olut. Tuoksu on trooppisen hedelmäinen, kypsän mangomaista makeutta nostava, etäisen greippinen. Mallaspuoli on viljavan vaaleaa, kevyen makeaa eikä järin suurta roolia ottavaa.

Mausta löytyy tuoksua tuhdimpaa greippisyyttä, mutta trooppinen hedelmäisyys on myös edelleen voimissaan. Vaalean viljainen, hyvin vienosti keksisen makea mallaspuoli  seuraa matkassa ja lopun greippisen katkerasta puristuksessa on mukana myös kevyttä yrttisyyttä. Ajoittain tuntuu, että makumaailma väsyy hieman ja vesittyy, eikä jälkimakukaan täysin soinnussa tunnu pysyvän. Pieniä puutteita, ei mitään järisyttävää... Tuntumaltaan hieman ohut, suhteellisen tasapainoinen ja virkistävä.

Tuomio: ihan pätevä, raikas ja aromaattinen APA kesäisiin keleihin. Mutkaton ja helposti lähestyttävä sopivalla puristuksella. Pientä viilausta vielä kaivannee, mutta hyvää on.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti