torstai 20. elokuuta 2015

Kotiolut: Ukonmalja Goseck Pilsner


Luonnon äärellä...

Liikuskelin ennen lomia Palokan suunnilla ja huomasin Tommin rappusilla epäilyttävän paperikassin: ”Olutta! Perhana!” ajattelin ja sen suurempia ihmettelemättä nappasin kassin matkaani. Sisältä paljastui mm. nyt käsittelyssä oleva Goseck Pilsner. Kesäloma tuli vietetty pitkälti mökkimaisemissa ja mikäs sen parempi ympäristö pilssin nautiskeluun. Loma tosin paljasti mökkivarustuksen karkeimman puutteen eli olemattoman kapean lasivalikoiman – kolpakko ei ehkä se edustavin valinta tälle oluelle olisi ollut, mutta tällä mentiin tällä kertaa.

Blogissaan Tommi purkaa tuttuun tapaan oluensa syvempää olemusta. Weizenpilssiä ja hopfenweisseä piti kesäksi keittämän, mutta varaston vehnäosasto kumisi tyhjyyttään. Valinta kohdistuikin lopulta rehdimmän pilssin suuntaan. Runko rakentuu Pilsner -ja Maris Otter –maltaiden varaan, mutta joukossa on myös ripaus tummempaa Crystalliakin. Rapeaksi tähdätty humalointi on hoidettu tyystin Lublinin voimin… Täysin tyytyväinen maestro itse ei lopputulokseen ollut, mikä kielii positiivista tarinaansa siitä, että nälkää miehellä vielä riittää. 

Tämä ei muuten ole ensimmäinen kerta kun Ukonmaljan lageria on allekirjoittaneen lasissa, sillä Aarnivalkee Lager kuului ensimmäiseen käsiini saamaan kotiolutsettiin… Yksi ympyrä siis sulkeutuu Goseckin myötä.


Eräänlainen ympyrä löytyy osuvasti myös Tommin keittelemän oluen taustalta. Kevätpäiväntasauksen aikoihin käymään pantu Goseck Pilsner  liittyy juurikin (vuoden) kiertokulkuun ja sen luonnollisiin merkkipäiviin sekä siihen miten nämä ovat toimineet tärkeinä ohjureina sekä arkielämän kulussa että hengellisessä maailmankatsomuksessa, itseasiassa kietoutuen toisiinsa sekä maallisella että symbolisella tasolla. "As above, so below".

Oluen nimi on suora viittaus itäsaksalaiseen Goseckin kuntaan, jonka alueella sijaitsee neoliittisen kauden tunnetuin Rondeli, Goseck circleksi kutsuttu ympyräkaivanto. Kaivannot olivat melko yleisiä 4800-4600 eaa Keski-Eurooppaa asuttaneiden kulttuurien keskuudessa ja niitä pidetään ensimmäisinä auringon kiertokulun seuraamiseen rakennetuista observatorioista. 

Ukonmalja Goseck Pilsner
Oljenkeltainen, kullan hohtoa hieman mukanaan kantava olut todella, todella kuohkealla vaahdolla varustettuna. Tuoksu on hyvä, varsin rapea ja vaalean raikas. Mukana on kevyttä, tietyllä tapaa hedelmäisen hunajaista makeutta sekä puumaisella tuntumalla varustettua purevampaa yrttisyyttä. Jännä, ei ihan peruspilssin oloinen…

Maku on puhdaslinjaisempi, joskaan ei täysin twistitön sekään. Aika napakasti puree, mikä on todella hyvä juttu. Kevyttä, hunajaisempaa makeutta löytyy edelleen, mutta vihertävän ruohoinen, tuoreen pajunkuorinen rapeus vie peliä yksinvaltiaan oikeuksin. Ennen loppurutistusta löytyy vielä pientä hedelmää mikä ei ehkä kovin toivottua lisä tähän olueen ole. Suutuntumaltaan sopivan runsas, aukoton ja silti tarvittavan raikas.

Tuomio: Hyvin rapea pils, jonka makumaailma ei aivan Tsekki-rajojen sisällä malta pysyä. Pientä twistiä siis löytyy, mikä osaltaan hieman harmittaa, sillä puhtaan pureva pils on kaunis tuote ihan sellaisenaan. Varsin kelpo olut tästä huolimatta – toimii ja puree!

Pisteet:

  • Tuoksu: 7/10
  • Ulkonäkö: 3/5
  • Maku: 7/10
  • Suutuntuma: 3/5
  • Yleisvaikutelma: 13/20

Yhteensä: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti