perjantai 7. elokuuta 2015

Mathildedalin Teijo

Teijo Teijon naapurista...

Kylä lähtee! Maamme etelä- ja lounaisrannikolta löytyy tätä nykyä varsin kattava pienpanimoiden verkosto, joka täydentyy kasvavaa vauhtia. Kauniisiin ruukkimaisemiin pystytetty, helmikuussa ensimmäiset oluensa markkinoille saanut Mathildedalin Kyläpanimo kuuluu näihin pienpanimokenttämme tuoreimpiin täydentäjiin.

Kuten monet muutkin suuret ideat ja innovaatiot, on myös tekevän kyläyhteisön tuesta voimaa ammentava kyläpanimo saanut alkunsa saunan lauteilta. Ajatus oli kylään muutama vuosi aiemmin muuttaneen Tuomo Holmin… Koska 2000-luvulla uuteen kukoistukseen nousseesta Mathildedalin ruukkikylästä löytyi jo oma kyläkoulu, kyläkauppa, kyläsauna, kyläravintola, kyläseppä ja jopa omat kyläalpakatkin, niin mikseipä joukkoon mahtuisi vielä oma kyläpanimokin. Loppu onkin historiaa ja nykyisin idean isä vastaa ehdotuksensa seurauksista oluen valmistajan roolissa. Arvostettavaa yhteisöllisyyttä ja tekemisen meininkiä! Panimon kotisivuilla toimintaa kuvataan seuraavasti:
Mathildedalin Kyläpanimo on kyläläisten perustama pienpanimo. Se on kunnianosoituksemme Teijon alueen ruukkikylien pitkälle ja komealle historialle sekä tämän päivän modernille ja vireälle kyläyhteisölle. 
Vaikka olemme pieni kylä, olemme tottuneet tekemään yhdessä isoja asioita. Samalla asenteella ja kunnianhimolla teemme myös omaa olutta.
Mathildedalin oluet ovat pitkään olleet maistettavien listalla ja kesäinen pikavisiitti Turun seudulle toi tarjonnan vihdoin käden ulottuville. Maitokauppavahvuiset Mathilda ja La Mer tuli käsiteltyä jo aiemmassa jutussa ja nyt on vihdoin päätähden, Alkon rajallisesta paikallisvalikoimasta löytyvän Teijo IPAn vuoro. Panimon naapuritaajaman nimeä kantava olut jatkaa kyliltä kumpuavien tarinoiden kertomista, mikä lämmittää kovasti allekirjoittaneen mieltä – taustat ja tarinat antavat oman lisämausteensa nautittaville oluille ja virittävät maistajan oikeaan tunnelmaan.
Teijo on hedelmäinen ja täyteläinen India Pale Ale ja se sopii erinomaisesti kaveriksi vahvoille ja mausteisille ruuille. Se on valikoimamme vahvin olut ja oli luontevaa nimetä se Teijon kylän mukaan, jossa jatkuu edelleen vahvana yli 300-vuotinen teollinen historia. Etiketin kuvassa on Teijon Tehtaiden vanha tunnus.
Mathildedalin Teijo
Punertavan oranssi, kohtalaisen vaahdokas olut. Tuoksussa kohtalaisen runsasta toffeisen sävytteistä maltaisuutta, melko paksua trooppisen hedelmäistä tunnelmaa aprikoosin, passionhedelmän ja papaijan teesein, mutta myös kevyttä sitrusmaista purevuuttakin.

Maussa maltaan toffeisuus on edelleen läsnä, mutta tuoksua enemmän humaloinnille tilaa antavana. Kohtalainen kattaus trooppista aromaattisuutta, miellyttävästi purevaa greippisyyttä sekä kevyempää yrtinsekaista havuisuutta. Jälkipotku on varsin katkera, pitkään tuntuva... Aivan viimeistelty kokonaisuus ei ole, muttei juuri suurempaa valittamisenkaan aihetta anna. Tuntumaltaan ehkä hieman kevyt, raikkaammalla levelillä kuljeskeleva.

Tuomio: Ihan mukava IPA kyläpanimon sammioista. Makupuolelta löytyy hienoista epätasapainoisuutta, mutta varsin miellyttävä, hedelmäisen aromaattinen ja sopivasti pureva IPA on joka tapauksessa kyseessä.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti