torstai 13. elokuuta 2015

Prairie Eliza5bethPrairie Artisan Ales on mielenkiintoinen, Oklahomalaislähtöinen kiertolaispanimo, jonka oluita alkaa hiljalleen löytymään myös Euroopan markkinoilta. Healyn veljesten (Colin ja Chase) perustama panimo on monen muun kiertolaisen tavoin eräänlainen olutmaailman väriläiskä. Vahvasti farmhouse-aleihin suuntautunut, brettalla ja kaikella muulla mukavalla mieluusti pelaava Prairie erottuu reseptiikalla taiteilun lisäksi myös oluiden visuaalisen ilmeen ansiosta. Väreillä ja piirrosmaisilla kuvituksilla leikittelevät etiketit syntyvät perustajajäsen-Colinin kynästä, joka oluen valmistuksen ja etikettitaitelun lisäksi hallitsee myös klassisen musiikin soitannan. Vaikka tyyli tunnustetaankin Colinin omaksi, ei liene vaikea arvata, että Mikkellerin etiketeistä vastaava Keith Shore ja Omnipollon Karl Grandin nostetaan vahvasti esiin innoittavista (etiketti)taiteilijoista puhuttaessa.

Eliza5beth on allekirjoittaneen ensimmäinen oluellinen kosketus Healyn veljesten tuotantoon. Saisoniksi tyypitetty farmhouse ale on käytetty erinäisten bakteerikantojen ja viinihiivan voimalla ja sen hapanta tunnelmaa täydentämään on kypsytysvaiheessa lisätty hedelmäistä syvyyttä tuovia tuoreita aprikooseja. Olut on nimetty Chasen ja Colinin siskon mukaan, jonka lemmikit puolestaan seikkailevat etiketissä avaruusraketin ohjaksissa. Elizabeth-sisko tutustutti Colinin taiteen pariin jo nuorella iällä ja on ollut suurena suunnannäyttäjänä myös musiikin saralla. Taiteen arvostuksen lisäksi sisko opetti veljeksille myös tärkeän taidon eli muiden huomioon ottamisen ja erilaisuuden hyväksymisen, mikä näkyy etiketissä viitenä eri värityksen saaneena planettana…

Värikäs ja monta tarinaa kertova etiketti..
Prairie Eliza5beth
Hedelmäisen keltainen, hieman oranssinen ja samea olut kauniilla, valkealla vaahdolla. Tuoksu on runsas ja monipuolisen hedelmäinen. Korista löytyy niin vaaleaa, lihaisaa ja makeanlaista hedelmäisyyttä kuin sitrusmaisempaa hapanta sävykkyyttäkin. Kevyempää mausteisuutta, vehnäisen pyöreää maltaisuutta sekä kukkaisaa aromikkuutta. Kokonaisuuden täydentää kevyt mutta tunnusomainen tallimaisuus, jonka myötä herkullinen tuoksu saa viimeisen silauksensa.

Maultaan edelleen mainio. Tuntuvaa happamuutta, sopivaa katkeruutta, hedelmäistä makeutta sekä mausteisen hiivaista kuivuutta… Greippinen happamuus on hedelmäkirjosta parhaiten esillä ja valtaa alaa koko maun elinkaaren matkalta. Se yhtyy lopussa valkopippurisävytteiseen mausteisuuteen ja tallimaiseen tunnelmaan sekä happamuuteen kauniilla tavalla johtaen makunautinnon pitkään jälkimakuun. Vaalean hedelmäinen, kohtalaisen pyöreä makeus on esillä aivan maun ensiaskelilla kukkaisen aromikkuuden noustessa hiljalleen esiin sen takaa. Tuntumaltaan kohtalaisen runsas, silti kesäiseen nautiskeluun hienosti sopiva.

Tuomio: Sopivan aromaattinen ja hedelmäinenkin saison Oklahomasta. Monipuolisuus on valttia ja tuo kortti käytetään tehokkaasti. Hieno ja kiehtova olut.

Pisteet:41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti