tiistai 25. elokuuta 2015

Stadin Panimolta nyt myös tölkkejä: American Lager

Stadi on tuorein tölkkeihin laajentanut panimomme...
  • Tyyli: Vaalea Lager
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Stadin Panimo, Helsinki, Suomi

Tölkkipakkaukset ovat hitaasti mutta varmasti ja selkeästi kasvava näky myös pienpanimoiden tarjonnassa ja viimeisimpänä tähän veneeseen on hypännyt Stadin Panimo. American Lagerin sinikylkinen hopealieriö on jo aloittanut vähittäismyyntimarkkinoiden valloituksen ja tiedot kentältä kertovat hinnan asettuneen kolmen euron tietämiin – monin paikoin jopa alle sen. Tämä on ilahduttava uutinen, sillä American Lager on rehdin jenkkihenkisen ja aromikkaan humalointinsa ansiosta todella toimiva olut etenkin kesähelteillä ja kohtuullinen hintataso nostaa sen osakkeita entisestään.

Puolilitrainen tölkki tulee siis jo ennestään lähinnä S-ryhmän jakelussa olleen pullopakkauksen rinnalle ja tämä sopii ainakin minulle, sillä olen viime aikoina huomannut suosivani mieluusti tölkkimuotoista pakkaustapaa mikäli sellainen vaihtoehto vain tarjolla on ollut. Omaa linjastoa StaPalla ei kuitenkaan tölkitykseen ole vaan olut löytää astiansa ”jonkun muun” panimon puolella. Yhteistyö kantaa niin sanotusti hedelmää... Lisääkin on kuuleman mukaan tuloillaan, joten jäämme mielenkiinnolla odottelemaan, mitä syksy tuo tullessaan. Tässä vielä panimon lähettämä tiedote:
Suomen Paras Olut 2014 (ja saman kilpailun vaalea lager enintään 4,7%:a sarjavoittaja 2012, 2013 ja 2014) Stadin Panimon American Lager 4,5% on saanut uuden pakkausmuodon, kun kauppoihin ilmestyy lähipäivinä puolen litran tölkkiin pakattu versio.
Stadin Panimo on vuonna 1998 perustettu innovatiivinen ja lukuisia palkintoja voittanut helsinkiläinen pienpanimo. Panimo on valmistanut yli 600 erilaista olutta toimintansa aikana. Keväällä 2015 panimon yhteyteen Helsingin Suvilahteen avattiin myös Stadin Panimobaari.
American Lager 4,5% on runsaasti ja raikkaasti amerikkalaisilla humalajajikkeilla humaloitu, pitkään kypsytetty vaalea täysmallaspohjahiivaolut. Oluen sitrusmaisia ja hedelmäisiä aromeja korostaa sopivan katkera maku. Olut on kuivahumaloitu, suodattamaton ja pastöroimaton.
Olut tulee aluksi maanlaajuiseen levikkiin K-ryhmän isoimpiin myymälöihin. Myöhemmin syksyllä olut  on saatavilla myös S-ryhmän liikkeistä, sekä todennäköisesti muistakin päivittäistavarakaupoista.
”Olemme ylpeitä voidessamme tarjota Suomen Parasta Olutta kätevästi tölkkimuodossa ja kohtuulliseen hintaan. Uskomme että American Lager nousee viimeistään nyt laadukkaampien maitokauppavahvuisten oluiden suosikiksi niin pienpanimo-oluiden harrastajien kuin myös erikoisempia oluita vasta kokeilevien joukossa”, sanoo Stadin Panimon varatoimitusjohtaja Arto  Leinonen.
Stadin Panimolta on tulossa vuoden 2015 aikana myös muita tölkkituoteuutuuksia.
Sain muiden blogistien tapaan pari tölkkiä suoraan panimolta, joten seuraavaan arvioon saa halutessaan suhtautua korruptio-tutkain äärimmilleen viritettynä:

Stadin American Lager
Utuinen, vaaleankeltainen ja kauniisti vaahtoava olut. Tuoksusta löytyy hyvä annos aromaattista, sitruksen sävyistä tropiikin tunnelmaa sekä vaaleaa, keksimäistä makeutta nostavaa viljaisuutta. Pientä greippistä napakkuutta, kevyesti raikkautta verottavaa ylimakeuttakin…

Maultaan varsin mainio, ainakin hedelmäisyyttä piisaa. Trooppisen hedelmäsopan lisäksi mukana on greippisempää, hieman kukkaista purevuutta sekä taustalla pysyttelevämpää vaalean viljaista, hieman keksimäistä maltaisuutta. Jälkimaku on greippisen pureva, ruohoisella kukkaisuudella terästetty ja pitkään puristava. Se huuhtelee tuoksussa mainitun ylimääräisen makeuden tehokkaasti mennessään ja tekee kokonaisuudesta kauniin kesäisen, virkistävän ja maistuvan nautinnon. Lageriksi hankala tunnistaa, sen verran ronski hedelmäisyys on tölkkiin ahdettu. Hyvä!

Tuomio: Ronskin aromaattinen, tuoreella purennalla varustettu – nimensä mukaisesti – jenkkihekumaa tarjoileva lager. Humalointi on vahvassa roolissa tehden oluesta runsaan hedelmäisen, greippisen katkeran ja mainion helteen taittajan.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti