tiistai 18. elokuuta 2015

Shepherd Neame Brilliant Ale

  • Tyyli: Golden Ale / Blond Ale
  • Alk.%: 5,6
  • Panimo: Shepherd Neame, Faversham, Englanti

Brittien vanhin toiminnassa oleva panimo kalpenee hämmästyttävästi saksalaisille kollegoilleen, sillä Shepherd Neame on perustettu ”vasta” 1698. Kentin Favershamnissa toimivan panimon oluita löytyy Suomen markkinoilta varsin laajalti ja tuota jalansijaa saapui pönkittämään Alkon valikoimiin jokin aika sitten tiensä raivannut Brilliant Ale.

Brilliant Ale on eräänlainen nykyaikaistettu versio panimon perinteikkäästä golden alesta. Vuosien 1825 ja 1855 välillä alkunsa saanut vaalea ale koostui alun perin vain vaaleista maltaista ja lähituotetuista East Kent Goldings humalista, mutta nykypäivän trendin mukaisesti perinteinen brittilajike on korvattu muodikkaammalla, joskin ko. olueen varmasti hyvin istuvalla Cascadella. Retro-henkisesti koristeltu pullo matkasi muassani mökkirauhaan, jossa sitä kelpasi hypistellä tarkemmin…

Shepherd Neame Brilliant Ale
Kullankeltainen, kirkas ja valkeavaahtoinen olut on miellyttävää katseltavaa. Tuoksu on hieman mieto, kevyen toffeinen, pähkinäisen kuiva ja vaalean leipäinen. Hieman yrttisävyistä sitrushedelmää, kevyttä puumaisuutta. 

Maultaan enemmän antava, perusmiellyttävä ja lopussa mukavasti pureva. Vaalean leipäistä maltaisuutta, kevyttä toffeisuutta, vaaleaa hedelmää sekä kuivattavaa pähkinää. Ruohoisen yrttinen, sitruksisen hapan purenta on kohtalaisen hillittyä makupalettia vasten tarkasteltuna melko rapea, mutta sopivasti suitsittu. Se kantaa varsin pitkälle jälkimaun puolella irroittaen otteensa vähitellen. Tuntumaltaan keskirunsas, hiilihapoiltaan pirteä, muttei liiaksi. Tasapainoinen, brittiläinen, tyylikäs.

Tuomio: Perusvarma, maistuva ja hyvälaatuinen golden ale brittitermein. Nämä Shepherd Neame osaa...

Pisteet: 31/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti