tiistai 11. elokuuta 2015

Mikkeller Mosaic Imperial India Pale Ale

Mikkelleriläistä ei olekaan aikoihin tullut lasiin kumottua, joten jyhkeähkön double IPAn hipelöiminen nostatti odotuksia ehkä turhankin korkealle. Tällä muodikkaasti Mosaicilla humaloidulla oluella on olemassa myös kuusi siskosta (ks. etiketti), kaikki eri humalalajikkeita esitteleviä humalapommeja. Tarjolla olisi Mosaicin ohella Polaris-, Centennial-, Amarillo-, Citra-, Nelson- ja Simcoe-versioinnit, mutta päädyin tällä kertaa hankkimaan vain tämän yhden. Se oli virhe. En varsinaisesti koe, että näin vahvaa tavaraa pitäisi laittaa pullotolkulla rinnakkain vertailtavaksi, mutta kyllähän näin maittavaa olutta olisi hyvä aina pari pulloa kaapissa olla odottelemassa…

Mosaic lajikkeena on itseäni miellyttävä, monitahoinen ja kliseisesti sanottuna tunnelmallinen. Perusvarmat tropiikin sävyt ja mandariininen sitrusmaisuus toimivat aina, mutta olen aina hieman ihmetellyt sen kohdalla esiin nostettua mustikkaisuutta. Omaan suuhun Mosaic tuo pikemminkin miellyttävän, teemäisen vihertävän ja tuoreen mustaherukkapensaan lehden, joka kaikuu taustalla nousten ajoittain esiin sivaltamaan. Makuasioita ja mielikuvia, pieniä nyansseja ja reseptiikan koukeroita. Joka tapauksessa hieno humala ja sitäkin maittavampi olut!

Mikkeller Mosaic Imperial India Pale Ale
Oranssihtavan keltainen, kirkas ja runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on erittäin oivallinen. Ronskia greippiä, runsasta tropiikin ilosanomaa, mandariinimaista makeutta sekä ehkä hienoisen viljavaa maltaisuutta. Oluen lämmetessä esiin nousee myös miellyttävää mustaherukkapensaan lehden aromia. Tämä hellii mieltä ja asettaa suuret odotukset makupuolelle.

Eikä maussa jouduta pettymään. Rehti greippisyys tarraa kiinni heti kättelyssä, mutta nostaa profiiliaan vielä muutaman pykälän kohti jälkimakua liikuttaessa. Lopetus onkin pitkä, katkera ja greipillä puhdistettu. Muutoin ilmoilla on rehdin aromaattista, trooppista hedelmäsalaattia lopussa kevyesti kajastavalla herukan sivalluksella täydennettynä sekä mallaspuolen hienoista toffeen sävyisyyttä. Runsas, pitkä, katkera ja moniulotteinen... Oikein hyvä.

Tuomio: Hieno näyteikkuna Mosaic-lajikkeelle, joka päästää sen vienommatkin puolet hienosti esiin. Oluena erittäin onnistunut, koko sarjalle paljon lupauksia antava. Poimi ihmeessä talteen!

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti