- Tyyli: Doppelbock
- Alk.%: 8,5
- Panimo: Brauerei Zoller-Hof, Sigmaringen, Saksa
Sigmaringenin pikkukaupunki on tunnettu 1000-luvulta
peräisin olevasta linnastaan, mutta saksalaiseen tapaan Tonavan jokilaaksossa
valmistuu myös olutta. Vuodesta 1845 toimineen perhepanimon vaalea doppelbock
kuuluu Alkon tämänvuotiseen jouluolutkattaukseen ja ilmeisesti kyseessä on
varsin uusi tuote. Ainakaan panimon kotisivuilla ei siitä ole mainintaa ja
Ratebeerissäkin arvioita löytyy vain tämän syksyn ajalta – nekin ovat suurelta
osin Suomessa kirjoitettuja.
Zoller-Hofin valikoimiin kuuluu perinteisten
saksalaisoluiden lisäksi myös kevyempiä virvoitusjuomia ja radlereita. Vaikkei
panimon 165-vuotinen historia saksalaisessa mittapuussa järin mittava olekaan,
on Sigmaringeninkin pikkupanimossa ehditty kokemaan jos jonkinmoista. Alati
nopeasti kehittyvässä maailmassa unohtaa äkkiä ajan ja kehityksen suhteellisuuden,
jota pisti miettimään sekin fakta, että Zoller-Hofiin vedettiin sähköt ensi
kerran 1890-luvulla eli ensimmäiset neljä vuosikymmentä keiteltiin kynttilän
valossa puuvoimalla. Ajatusleikkiin voisi ottaa mukaan jo 1000-luvulla olutta
valmistaneen Weihenstephanerin, mutta sen aikajanalle mahtuvat muutokset saattaisivat hämmentää allekirjoittaneen käsitystä vähän liiaksikin. Sinällään tuttuja itsestään selviä
tiedonmurusia, mutta harvoinpa näitä pohdiskelee – ja kun se hetki sitten
iskee, ollaan vähän aikaa mietaina...
Schloss Sigmaringen jouluisessa asussaan... (kuva: Schloss Sigmaringen) |
Weihenstephanerista puheen ollen… Panimon nykyaikaistamista
aina 1960-luvulta ajanut Peter Fleischhut hankki aikoinaan oppinsa Weihenstephanin
panimokoulusta ja oli eläköitymiseensä saakka Zollerin kantavia voimia. Kuten
monissa muissakin saksalaispanimoissa, myös täällä perinteinen oluen valmistus
kohtasi modernin tekniikan ja loi entistä vahvemman pohjan saksalaiselle
laadukkuudelle – Peterillä oli prosessissa suuri rooli. Ekologisuus ja
ympäristöajattelu ovat asioita, joihin törmää saksalaistenkin panimoiden
kohdalla usein. Zoller-Hofin raaka-aineet tulevat lähialueilta ja energiakin tuotetaan
tätä nykyä vesivoimalla – panimon vesi nousee omasta kaivosta ja
toimintajärjestelmää kehitetään entisestään kohti ekologisempaa päämäärää.
Paikallisuuden muovaava vastuullisuus lieneekin se juttu,
millä Donator on Alkoon tiensä löytänyt. Vaalea doppelbock ei ehkä hienoisista
odotuksistaan huolimatta ole järin maistuva makukokemus vaikkakin sen kerrotaan
pitävän jonkinasteisesta säilyttelystä. Ehkä tummemman sävyinen doppeli olisi
muutoinkin ollut osuvampi valinta tähän sesonkiin, mutta näin tällä kertaa.
Oluen reseptiikasta löytyy paikallissävytteistä mallaskirjoa sekä Hallertau-,
Magnum-, Polaris- ja Tettnanger Perle-humalia.
Zoller-Hof Donator Heller Doppelbock |
Sameahko, oljenkeltainen ja normaalisti vaahtoava olut.
Tuoksu on runsaan maltainen, vaalea ja melko leipäinen. Mukana on tuhti mutta
pidättäytyvä siivu kuivahedelmäistä esterisyyttä sekä hieman näkyvämpi osanen
hunajapohjaista makeutta... Taustalla väijyy ruohonsävyinen, yrttinen raikkaus.
Maultaan kaksijakoinen. Toisaalta sen runsas, ronskin
maltainen makupaletti on mukavan syvä, tuhdinoloinen ja ajoittain jopa pehmeän
syvällinen, toisaalta siitä paistaa läpi oluen vahvuus ylivahvan lagerin
puistattavana yleistunnelmana. Vaaleaa limppua, kuivahedelmäistä makeutta ja
hunajaista maltaisuutta, mutta myös alkoholista sivujuonnetta.
Tuomio: Vahva ja vaalea doppelbock, joka kääntyy lopulta
omia makumieltymyksiä vastaan. Ei oikein iske, vaikka mukavan tuhtia ja
pontevaa tuntua tarjoileekin. Vahvuus vain paistaa liiaksi läpi. Ehkä se vuosi pitäisi odotella, mutta onhan näitä muitakin olemassa...
Pisteet: 26/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti