Tilan kaikkein pyhin, 1700-luvun lopulta oleva viinikellari... |
Suomessa toimii nykyisin parisenkymmentä viinitilaa, joista
yksi löytyy Keski-Suomesta. Uusi-Yijälän tila sijaitsee Jämsässä, Päijänteeseen
yhtyvän Patalahden rannalla. Tilalta on suora näköyhteys Himoksen
laskettelukeskukseen, mutta sen pihapiiri ja tunnelma henkivät aitoa maaseutua
ja välittömyyttä. Tuota tunnelmaa kävin haistelemassa kirjaprojektini
tiimoilta.
Uusi-Yijälän historia ulottuu aina vuoteen 1784 saakka,
jolloin se lohkottiin hieman etelämpää löytyvän Yijälän maista. Tarja Uusipaasto
emännöi tilaa kolmannessa sukupolvessa. Hänen mummonsa osti tilan vuonna 1934,
joten talon tarinat ovat kulkeneet jo omankin suvun sisällä yli kahdeksan
vuosikymmenen ajan. Kuten kuvitella saattaa, on tilan pihapiiri nähnyt
historiansa aikana yhtä sun toista ja nämä tarinat ovat jo itsessään hyvä syy
piipahtaa paikan päällä tunnelmoimassa…
Tarja ottikin minut lämpimästi vastaan eräänä räntäsateisena
marraskuun aamuna. Jutustelimme muun muassa kotimaisesta viinitilatoiminnasta
ja viinien valmistuksesta, mutta tutustuimme myös tilan historiaan ja
tarinoihin. Koska paikka on Tarjan vanha mummola, on hänen siteensä siihen
erityinen mikä huokuu puheesta ja innokkaasta kerronnasta.
Pirtin puoli |
Hirsiseinät huokuvat tunnelmaa |
Tilan kellertävä, puuverhoiltu päärakennus kätkee sisälleen
monia salaisuuksia. Sen koko hirsinen komeus paljastuu vasta sisään astuttaessa
ja etenkin 1854 rakennetun pirtin puoli ihastuttaa rehdillä maalaishengellään
ja tunnelmallaan. Jyhkeä kiviuuni, hirsiseinät ja leveät lattialankut ovat
kestäneet ajan hammasta jo yli 150 vuoden ajan ja täydentävätkin kokonaisuuden
kauniin rustiikkisella tavalla. Kävijän kannattaa tiirata tarkemmin myös takan
taidokasta granitointia, joka on maalattu rappauksen pintaan "tiettävästi vuoden 1934 jälkeen"... Rakennuksen
vanhinta antia on kuitenkin viinimyymälän virkaa toimittava huone kaiken
keskiössä. Sen tarina on saanut alkunsa samaan aikaan kuin koko Uusi-Yijälänkin eli reilusti
1700-luvun puolelta.
Omakohtaisesti erittäin kiinnostava rakennus on niinikään
tilan perustamisen aikaan rakennettu maakellari, jonka suojissa kypsyvät ja
säilyvät Uusi-Yijälän viinit. Luonnonkivistä koottu holvi on kiehtovan
eläväinen ja tarjoaa hyvän suojan rauhassa tekeytyville marjaviineille…
Viinintuotantoa Uusi-Yijälässä on harjoitettu vuodesta 2005
lähtien eli se kuuluu viinitilojemme uusimpiin tulijoihin. Tässä suhteessa
kontrasti pienpanimoihin on nurinkurinen kun otetaan huomioon, että panimoiden
määrä on enemmän kuin tuplaantunut vuoden 2008 jälkeen… Viinit valmistuvat pääosin
tilan omista antimista, jotka viljellään korkeimman omakätisesti ja
luonnonmukaisesti. Vain Musta Mortti –viinin mustaherukat ja Kaunis Elinan
omenat tulevat tilalle muualta – ensimmäiset glögistäänkin tunnetulta Uitamon tilalta Multialta, jälkimmäiset
taasen Lepaalta
josta Tarjakin on oppinsa aikoinaan käynyt hakemassa. Vuosituotanto on noin
2000 litraa ja käytännössä kaikki myynti tapahtuu tilalta joko oman myymälän
tai ravintolan kautta.
Tällä viinikellarilla on jo ikää... |
Kaksituhatta litraa ei ole suuri määrä, mutta sekin taipuu moneksi eri juomaksi, joita on saatavilla vaihtelevasti läpi vuoden. Esimerkiksi tummanpuhuva lajikeherukkaviini
Musta Mortti kypsyy vuoden verran tammitynnyreissä ja maatiaislajike
Melalahdesta ja marja-aronioista valmistuva Yijän Ylpeys voimistaa aromejaan sur lie –kypsytyksen voimin. Viinit
kypsyvät rauhassa vuodesta kolmeen ennen pullotusta riippuen tuotteesta, mutta
jatkavat kehittymistään vielä pulloissakin… Tarkempaa tietoa viineistä ja
niiden saatavuudesta löytyy Patapirtin kotisivuilta: Viinimyymälä
Viinikellarin katto on kauniin jyhkeän käsityön tulos... |
Viinin ja tunnelman lisäksi vierailijoille on tarjolla myös
vatsan täytettä. Ravintola Patapirtti kattaa pirtin pöytään aitoja, paikallisia
makuja luottaen lähiruokaan ja kulloisenkin sesongin antimiin. Ruuat
valmistetaan puhtaista raaka-aineista alusta loppuun itse, mikä mahdollistaa
asiakkaan toiveiden ja erikoisruokavalioiden huomioimisen. Idean iskiessä
emännän voi nähdä vaikkapa niityllä nyppimässä nokkosenlehtiä omakätisesti
keiton tarpeiksi tai vaihtoehtoisesti vadelmapensaan silmujen kimpussa villiyrttiteeman
hengessä. Rehdit maut ja yksilöllinen huomioon ottaminen nousevat esiin aiheesta
keskusteltaessa ja ”vierailu voi olla myös elämys” –ajatus kiteyttää toiminnan
osuvasti.
Mummolamaisuus, maalaistunnelma ja vanhan pirtin aitous
tekevät kokonaisuudesta kiehtovan, eikä edes harmaan loskainen päivä tunnu
sisälle ulottuvan. Viini- ja ravintolatoiminnan lisäksi tarjolla on
pienimuotoista majoitusta, mutta myös kesävieraaksi saapuvia laidunlampaita on
mahdollista päästä ihmettelemään. Marjojen lisäksi pelloilla harjoitetaan myös
kauran pienviljelyä ja ravintolan palveluita on a la carten lisäksi mahdollista
hyödyntää myös yksityistilaisuuksien muodossa.
Tilan aukioloajat:
- Ravintola Patapirtti palvelee Ti-Pe klo 17-22 ja La klo 12-22 – muutoin tilauksesta.
- Viinipuoti on avoinna joka päivä 9-21, mutta ravintolan aukioloaikojen ulkopuolella kannattaa varmistaa että myyjä on varmasti paikalla.
Lisätietoja löytyy Patapirtin kotisivuilta:
www.patapirtti.fi |
Uusi-Yijälässä ei myydä vain viiniä ja ruokaa, vaan myös
hyvää oloa… Sen voin hyvinkin uskoa…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti