perjantai 27. marraskuuta 2015

Vierailu Uusi-Yijälän viinitilalle

Tilan kaikkein pyhin, 1700-luvun lopulta oleva viinikellari...
Suomessa toimii nykyisin parisenkymmentä viinitilaa, joista yksi löytyy Keski-Suomesta. Uusi-Yijälän tila sijaitsee Jämsässä, Päijänteeseen yhtyvän Patalahden rannalla. Tilalta on suora näköyhteys Himoksen laskettelukeskukseen, mutta sen pihapiiri ja tunnelma henkivät aitoa maaseutua ja välittömyyttä. Tuota tunnelmaa kävin haistelemassa kirjaprojektini tiimoilta.

Uusi-Yijälän historia ulottuu aina vuoteen 1784 saakka, jolloin se lohkottiin hieman etelämpää löytyvän Yijälän maista. Tarja Uusipaasto emännöi tilaa kolmannessa sukupolvessa. Hänen mummonsa osti tilan vuonna 1934, joten talon tarinat ovat kulkeneet jo omankin suvun sisällä yli kahdeksan vuosikymmenen ajan. Kuten kuvitella saattaa, on tilan pihapiiri nähnyt historiansa aikana yhtä sun toista ja nämä tarinat ovat jo itsessään hyvä syy piipahtaa paikan päällä tunnelmoimassa…

Tarja ottikin minut lämpimästi vastaan eräänä räntäsateisena marraskuun aamuna. Jutustelimme muun muassa kotimaisesta viinitilatoiminnasta ja viinien valmistuksesta, mutta tutustuimme myös tilan historiaan ja tarinoihin. Koska paikka on Tarjan vanha mummola, on hänen siteensä siihen erityinen mikä huokuu puheesta ja innokkaasta kerronnasta.

Pirtin puoli
Hirsiseinät huokuvat tunnelmaa
Tilan kellertävä, puuverhoiltu päärakennus kätkee sisälleen monia salaisuuksia. Sen koko hirsinen komeus paljastuu vasta sisään astuttaessa ja etenkin 1854 rakennetun pirtin puoli ihastuttaa rehdillä maalaishengellään ja tunnelmallaan. Jyhkeä kiviuuni, hirsiseinät ja leveät lattialankut ovat kestäneet ajan hammasta jo yli 150 vuoden ajan ja täydentävätkin kokonaisuuden kauniin rustiikkisella tavalla. Kävijän kannattaa tiirata tarkemmin myös takan taidokasta granitointia, joka on maalattu rappauksen pintaan "tiettävästi vuoden 1934 jälkeen"... Rakennuksen vanhinta antia on kuitenkin viinimyymälän virkaa toimittava huone kaiken keskiössä. Sen tarina on saanut alkunsa samaan aikaan kuin koko Uusi-Yijälänkin eli reilusti 1700-luvun puolelta. 

Omakohtaisesti erittäin kiinnostava rakennus on niinikään tilan perustamisen aikaan rakennettu maakellari, jonka suojissa kypsyvät ja säilyvät Uusi-Yijälän viinit. Luonnonkivistä koottu holvi on kiehtovan eläväinen ja tarjoaa hyvän suojan rauhassa tekeytyville marjaviineille…

Viinintuotantoa Uusi-Yijälässä on harjoitettu vuodesta 2005 lähtien eli se kuuluu viinitilojemme uusimpiin tulijoihin. Tässä suhteessa kontrasti pienpanimoihin on nurinkurinen kun otetaan huomioon, että panimoiden määrä on enemmän kuin tuplaantunut vuoden 2008 jälkeen… Viinit valmistuvat pääosin tilan omista antimista, jotka viljellään korkeimman omakätisesti ja luonnonmukaisesti. Vain Musta Mortti –viinin mustaherukat ja Kaunis Elinan omenat tulevat tilalle muualta – ensimmäiset glögistäänkin tunnetulta Uitamon tilalta Multialta, jälkimmäiset taasen Lepaalta josta Tarjakin on oppinsa aikoinaan käynyt hakemassa. Vuosituotanto on noin 2000 litraa ja käytännössä kaikki myynti tapahtuu tilalta joko oman myymälän tai ravintolan kautta.

Harmaasta säästä huolimatta kyltti opastaa perille...
Tällä viinikellarilla on jo ikää...
Kaksituhatta litraa ei ole suuri määrä, mutta sekin taipuu moneksi eri juomaksi, joita on saatavilla vaihtelevasti läpi vuoden. Esimerkiksi tummanpuhuva lajikeherukkaviini Musta Mortti kypsyy vuoden verran tammitynnyreissä ja maatiaislajike Melalahdesta ja marja-aronioista valmistuva Yijän Ylpeys voimistaa aromejaan sur lie –kypsytyksen voimin. Viinit kypsyvät rauhassa vuodesta kolmeen ennen pullotusta riippuen tuotteesta, mutta jatkavat kehittymistään vielä pulloissakin… Tarkempaa tietoa viineistä ja niiden saatavuudesta löytyy Patapirtin kotisivuilta: Viinimyymälä

Viinikellarin katto on kauniin jyhkeän
käsityön tulos...
Viinin ja tunnelman lisäksi vierailijoille on tarjolla myös vatsan täytettä. Ravintola Patapirtti kattaa pirtin pöytään aitoja, paikallisia makuja luottaen lähiruokaan ja kulloisenkin sesongin antimiin. Ruuat valmistetaan puhtaista raaka-aineista alusta loppuun itse, mikä mahdollistaa asiakkaan toiveiden ja erikoisruokavalioiden huomioimisen. Idean iskiessä emännän voi nähdä vaikkapa niityllä nyppimässä nokkosenlehtiä omakätisesti keiton tarpeiksi tai vaihtoehtoisesti vadelmapensaan silmujen kimpussa villiyrttiteeman hengessä. Rehdit maut ja yksilöllinen huomioon ottaminen nousevat esiin aiheesta keskusteltaessa ja ”vierailu voi olla myös elämys” –ajatus kiteyttää toiminnan osuvasti.

Mummolamaisuus, maalaistunnelma ja vanhan pirtin aitous tekevät kokonaisuudesta kiehtovan, eikä edes harmaan loskainen päivä tunnu sisälle ulottuvan. Viini- ja ravintolatoiminnan lisäksi tarjolla on pienimuotoista majoitusta, mutta myös kesävieraaksi saapuvia laidunlampaita on mahdollista päästä ihmettelemään. Marjojen lisäksi pelloilla harjoitetaan myös kauran pienviljelyä ja ravintolan palveluita on a la carten lisäksi mahdollista hyödyntää myös yksityistilaisuuksien muodossa.

Tilan aukioloajat:
  • Ravintola Patapirtti palvelee Ti-Pe klo 17-22 ja La klo 12-22 – muutoin tilauksesta.
  • Viinipuoti on avoinna joka päivä 9-21, mutta ravintolan aukioloaikojen ulkopuolella kannattaa varmistaa että myyjä on varmasti paikalla.
Lisätietoja löytyy Patapirtin kotisivuilta:

www.patapirtti.fi
Uusi-Yijälässä ei myydä vain viiniä ja ruokaa, vaan myös hyvää oloa… Sen voin hyvinkin uskoa…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti