keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Saimaan Pils


Virtasalmi muuten pomppaa aina silmään tölkin kuvituksesta...
Saimaan Juomatehdas on tänä vuonna kunnostautunut uutuuksien saralla. Jo jonkin aikaa maitokauppojen hyllyissä oleskellutta Saimaa Pilsiä on monin paikoin kehuttu tyylikkään puhdaslinjaiseksi ja rapsakan tsekkityyppiseksi olutnautinnoksi, joka muistuttaa erehdyttävästi lajin legendaa, Pilsner Urquellia.

Olut rakentuu puhtaasti kotimaisen Pilsner-maltaan varaan Magnumin vastatessa katkeropuolesta. Tyylikäs ja tyylissä ”alkuperäinen” Saaz hallitsee humalakattauksen aromipuolen, joten eihän tämä lainkaan hassummalta kuulosta! Panimon markkinapuhe kuuluu seuraavasti: 
Saimaa Pils on suodatettu, kullankeltainen ja runsaasti humaloitu täysmallasolut. Pohjahiivaoluen kevyen maltainen maku syntyy kotimaisilla pelloilla kasvaneista ohramaltaista. Helposti nautittavan ja raikkaan makunautinnon viimeistelevät perinteiset saksalaiset humalalajikkeet. Mikkelissä luonnonkauniin Saimaan rannalla valmistettavat Saimaa-oluet syntyvät vuosisataisia olutperinteitä vaalien ilman lisä- ja säilöntäaineita.
Saimaan Pils

Kirkas, oljenkeltainen ja kauniin vaahdon nostava pils Mikkelistä. Tuoksu on vallan mainio. Rehdin ruohoinen, sitä myöten tuore ja raikkaan rapea. Vaalea, kevyen leipäinen runko toimii ja tasoittaa tunnelmaa hienosti - varsin onnistunut aloitus.

Maussa laskeudutaan hieman alemmalle tasolle, mutta edelleen puhutaan varsin pätevästä pilselämyksestä. Tunnelmaa dominoiva ruohoinen purevuus on saanut kylkeensä voikukanvartista vihreyttä sekä ohutta yrttistä vivahdetta. Vaalean maltainen runko on aivan aavistuksen makeutta työntävä mutta samalla myös hieman pahvista kulmaa näyttävä. Nämä ovat kuitenkin ohuita sivutuntumia muutoin puhdaspiirteisen ja raikkaan kokonaisuuden reunoilla.

Tuomio: Pirteä, virkeä ja tyylikkäästi humaloitu pils Saimaalta. Pieniä sivuääniä taustalta löytyy mutta pääpiirteet ovat hyvillä urilla ja kyseessä onkin erittäin oivallinen käyttötili moneen tarkoitukseen. Kannatan!

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti