torstai 26. marraskuuta 2015

Winkler Lengenfeld Kupfer Spezial


Dunkelia Saksasta – kuinkas ollakaan. Lengenfeldiläinen Winkler Bräu kuuluu nahkahousumaan keskivanhaan kaartiin vajaan neljänsadan vuoden kokemuksellaan. Panimo on perustettu vuonna 1628, mutta toiminnan perusta on luotu jo 1428 perustetun majatalon myötä. Ilmeisesti yrityksen historiaan kuuluu olennaisesti kaksi yhteensulautunutta sukua: majatalon perustaneet Yberlet ja nykyään panimon nimessäkin mainitut Winklerit. Oluen valmistuksen lisäksi yritys pyörittää hotelli- ja ravintolatoimintaa työllistäen lähes 150 paikallista.

Pitkistä perinteistä huolimatta panimoa on modernisoitu aikojen saatossa ja etenkin tälle vuosituhannelle tultaessa. Aivan 1900-luvun alussa tontilla jouduttiin myös rakennushommiin tulipalossa tuhoutuneen panimon uudelleen avaamiseksi. Raaka-ainehankinnoissa Winkler Bräulla luotetaan lähialuiden antimiin ja oluet valmistuvat kaikessa rauhassa avoimissa astioissa.

Kupfer Spezial ei oluena yllä aivan panimon ikää vastaaviin lukemiin, mutta varsin mittava historia silläkin on. Sitä valmistettiin ensi kerran vuonna 1975 eli nelisenkymmentä vuotta sitten. Olut olikin panimon tuotteista ainut, josta olin jo aiemmin tietoinen ja kyseessä onkin eräänlainen klassikkojuoma. Siksipä harmittaakin, ettei kokemus aivan niin yleväksi jäänyt kuin olisi toivonut: 

Winkler Lengenfeld Kupfer Spezial
Punertavan ruskea, kirkas ja kauniisti vaahtoava olut. Tuoksultaan terävän maltainen, hieman keskitumman leipäinen ja aavistuksen pähkinäinen. Kukanvartista, vihertävän yrttistä sivallusta, hieman hyökkäävä kokonaisuus.

Maultaan tasapainoisempi, sellainen kevyempi ja raikkaampi tumma lager. Hieman pähkinää, kevyen leipäistä maltaisuutta ”peruslagerisella” tunnulla. Myös hienoista hunajan katkua ennen yrttisemmän rutistuksen raikastavaa tuulahdusta. Jälkimaku on melko napakka, hieman pähkinää kantava ja yrttisen selkeä. Tuntumaltaan melko raikas, kohtalaisen runsaasta mausta huolimatta kevyt ja virkistäväkin.

Tuomio: Ei omaan makuun parhaiten iskevä dunkel. Maltaan mahti jää puolitiehen vaikka sinällään mukavan raikas vaihtoehto onkin. Jää kaipaamaan jotain, ehkä eniten ruokaisaa kumppania..

Pisteet: 29/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti