torstai 12. marraskuuta 2015

Brewer’s Special Joker Hop Ale erät 1 & 2


Brewer’s Special Joker Hop Ale erät 1 & 2
Saimaan Juomatehdas ilmoitti heinäkuussa uudesta uraa uurtavasta tuotelanseerauksesta. Brewer’s Special-sarjaa täydentämään tullut Hop Joker esittelee kansalle erilaisia humalakombinaatioita, jotka vaihtelevat erästä toiseen. Oluen muu reseptiikka säilyy koko ajan muuttumattomana. Hop Joker on tyyliltään maitokauppavahvuinen American Pale Ale, jonka perusraaka-aineina käytetään Pale Ale- ja vehnämaltaita sekä mallastamatonta ruista. Maistelin jokin aika sitten sarjan kaksi ensimmäistä erää ja kuten ajatella saattaa, on humalavalinnoilla melko suuri vaikutus oluen makumaailmaan. 

Vertailu tulee julki hieman jälkijunassa sillä sarjan kolmaskin erä on jo ehditty julkaisemaan… Ajatus humalavariaatioita esittelevästä olutsarjasta on ihan mielenkiintoinen ja kannatettava, joskaan ei ehkä niin omaperäinen kuin voisi luulla. Yksittäisiä humalalajikkeita esitteleviä sarjoja on tullut aiemmin mm. BrewDogilta ja Mikkelleriltä ja karkeasti yleistettynä niissä on menty aika pitkälti lajikkeiden erojen esittelyn ehdoilla eikä olutta ole rakennettu toimivana kokonaisuutena – poikkeuksiakin löytyy, mutta vähän tuollainen fiilis niistä on jäänyt. Siksipä kauppavahvuinen humalacocktailsarja ei ehkä kuulosta kaikkein omimmalta jutulta… Lainsäädäntöähän tästä käy suurimmaksi osaksi syyttäminen, mutta silti. Ja toisaalta, mikäli kokonaisuus kerran osuu niin sanotusti napakymppiin, on siinä julmetunmoinen harmitus kun seuraava erä onkin jo sitten ihan jotain muuta. Mutta se siitä pohdiskelusta.

Identtisten tölkkien salaisuus paljastuu...
...pohjan tullessa näkyviin...
Hop Jokerin ensimmäinen erä on humaloitu kansainvälisellä ja melko kokeilevalla kattauksella: Aramis (Ranska), Celeia (Slovenia), Mt. Hood (USA) ja Summit (USA). Toinen erä luottaakin sitten takuuvarmaan jenkkikamaan eli Columbus-Cascade-Chinook-Citra-Amarillo –komboon… Laittelin panimolta saadut oluet rinnakkain ja lähdin tutkimaan, kumpi näistä mahtaisi olla suunmukaisempi.

Yksi huomionarvoinen asia vielä ennen maistoa: tölkkien painatusteknisistä syistä pakkaukset ovat keskenään identtisiä, eikä erän numerosta ota selvää tekstejä tavaamalla. Erän identiteetti on painettu päivämäärätietojen kanssa tölkin pohjaan ja humalakattauksen voi tarkistaa eräkoodia vastaan panimon kotisivuilta. Eli pientä salapoliisin hommaa, rehti jokerimeininkiä siis…

Ulkonäkö:
 1. Kuohkeasti vaahtoava, hieman samea ja kellertävän oranssi olut.
 2. Oikeastaan aivan samannäköinen, ei mainittavaa eroa.

Tuoksu:
 1. Tuoksu on trooppisen hedelmäinen, kypsää mangoa ja muuta vähän tuhdimpaa kirjoa tarjoileva. Hieman raskas, ei välittömän raikas kuten olisi ehkä voinut toivoa. Hieman yrttisyyttä, kohtalaista ranskanleipäisyyttä maltaan muodossa.
 2. Tuoksu tarjoilee hyvää greippisyyttä, ehkä vienonlaista yrttisyyttäkin. Vaaleaa, hieman toffeista maltaisuutta, yleistä vaaleutta ja raikkautta. Kaksikosta selvästi puhuttelevampi.

Maku:
 1. Maultaan tuoksua parempi, kohtalaisen pureva ja muutoinkin melko runsassävyinen. Aprikoosi-mango-linjalla kulkevaa hedelmää, greippistä happamuutta, neulasmaista terävyyttä sekä ruohoista potkua. Taustalla piilee jokin suoyrtin kajo, josta en saa kiinni. Rungossa sitä ranskanleipää sekä kevyttä toffeeta.
 2. Maussa sitrusta, raikkautta ja sopivaa purevuutta. Mukana on myös mäntyä sekä koko ajan kasvavaa greippisyyttä. Suoraviivainen, puhdaslinjainen ja hyvällä maulla tasapainoinen. Varsin toimiva kokonaisuus, selkeä suosikki tästä kaksikosta.

Suutuntuma:
 1. Tuntumaltaan varsin toimiva, yllättävän rungokas ja hiilihapoiltaan onnistunut. Tietty sitä kepeyttä aina löytyy, mutta ohueksi tätä ei voi haukkua.
 2. Keskirunsas, hiilihapoiltaan humalan purua tehostavaksi säädetty ja virkeän oloinen. Hyvin tasapainoinen paketti.

Yleisvaikutelma:
 1. Vähän sekava, ja tasapainoton esitys. Ei oikein anna mitään mistä ottaa kiinni… Sinällään hyvä, että painoksia on vain yksi…
 2. Suoraviivainen, greippisen mäntyinen ja virkeä esitys. Hyvänlaatuinen ja onnistunut sessio-olut. Voisi harkita pysyvämmäksikin tuotteeksi… 
Pisteet:
 1. 28/50
 2. 34/50
Kakkonen oli tällä kertaa selkeä ykkönen...

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti