maanantai 27. kesäkuuta 2016

Olutsataman satoa



Jyväskylän uunituore pienpanimotapahtuma, Olutsatama, tuli katsastettua jokin hetki sitten ja sen tunnelmia purettiin jo yhden blogijutun muodossa. Paikalla tuli tosiaan pyörähdettyä yhden pitkän päivän verran ja kuten todettua, tarjonnan laadussa ei löytynyt valittamisen sijaa. Hekumallista menoa alusta loppuun.

Tuskin olin tapahtuman nimikkolasia saanut käteen kun kaarinalaispanimon edustaja lipui luokseni nippu flyereita kourassaan. Parit sanat siinä vaihdeltiin kun tie jo veikin kohti Radbrewn tiskiä. Mukaan löyttäytyi sopivasti myös tuttu Hop Hunters –seurue ja suun mukaista tavaraa tuntui kaikille löytyvän. Koska juomalistat loistivat poissaolollaan, olin rakentanut pohjataktiikkani Panimo Duunin Jounin perjantain nostojen varaan. Ivy Mikea lasiin siis ensimmäisenä. Ei tarvinnut pettyä:

Radbrew Ivy Mike Double India Pale Ale
Double IPA / 8,5% / Radbrew, Kaarina
" A Double IPA that leaves no hophead cold. Tons of mellow bitterness combined with heaps of aroma hops". True dat, ei voi väittää vastaan. 105 IBUa Columbuksen, Warriorin ja Centennialin voimin sitrusmaisia ja kukkaisia piirteitä ja trooppista tuntumaa unohtamatta.

Rapea, runsas ja reilun aromaattinen. Kaikki greipin sävyt löytyy mausta, lopetus on hivenen pihkainen. Vaaleaa, leikittelevää tropiikin hedelmää, jämäkkää, karamellivivahteista maltaisuutta. Erinomainen aloitus festarille, todella kova suoritus ja miellyttävä ensikosketus kaarinalaispanimon oluisiin. 40/50

Naapurista löytyi sopivasti paikallispanimo HIISI, jonka tiski notkui taas vaihteeksi kutkuttavaa makusteltavaa. Täällä tulikin piipahdettua tiuhaan ja esimerkiksi myöhäisillan Iku-Turso kruunasi pitkän päivän. Auringon pilkahtaessa iltapäivän edetessä oli kuitenkin bretta-tuunatun double IPAn aika. Tätä humalan metsästäjät kehuivat Suomen parhaaksi double IPAksi ja kyllähän tuossa jäljillä oltiin… Hemmetin kova ja lisälasillinen oli myöhemmässä vaiheessa enemmän kuin pakollinen. Huh!

Hiisi Bruxellensis Lupus
Double IPA / 9,0% / HIISI, Jyväskylä
Hedelmäinen, greippisen pureva ja monisyinen. Mausteista tuntua, sopivaa tallimaisuutta. Hyvää, vähän saisonmaista farmhouse vibaa henkivä double IPA. Vai souriko se nyt sitten on? Humalointi on joka tapauksessa hyvässä roolissa edelleen, vaikkei tätä Hupulukseen herkästi sotkisikaan. Hieno variointi, erinomainen brettadiipadaapa. 42/50

Tapahtuma-alueen alanurkasta ei tuntunut pääsevän pois kirveelläkään ja mikäpä siinä hyvän oluen äärellä rentoutuessa. Nurkkakojussa vaikuttanut joensuulainen Panimo Honkavuori oli ehtinyt toimimaan vain muutaman viikon ajan. Illan aikana vaihdeltiin siinä jokunen sananen ja ilmeisen hyvän vastaanoton on uusi panimo saanut. Alkuun keskitytään valloittamaan Pohjois-Karjala, mutta kyselyitä on tullut mm. Helsingin ja Jyväskylänkin suunnalta. Tervetuloa ja tuokaa Heiliä tullessanne!

Honkavuoren Heili
Hefeweizen / 6,6% / Panimo Honkavuori, Joensuu
Sahtimainen, pyöreä, banaaninen ja runsas. Alusta loppuun asti herkullinen, hieman makeanlainen, kypsää banaania ja mukavaa mausteisuutta yhdistelevä makuelämys. Ehkäpä parhaimpia hefejä mitä lasissaan on pidellyt. Vahva aloitus joensuulaisilta! 38/50

Ruosniemen tiskillä ruttotartunta oli selviö. Vuoden, tai vissiin puolitoista, kypsynyt kollaboraatio-barley wine oli omiaan hetkeksi viilenneen alkuillan lämmikkeeksi ja sitä makusteltiin kotiolutnäytöksiä tapahtumassa pitäneen, Maltainen-blogia ja useampia kirjaprojekteja läpi vetäneen (Sahti & Rakkaudella Pantua) ja edelleen vetävän  Laitisen Mikan kanssa.

Ruosniemi / Hiisi Konttorirutto
Barley Wine / 9,5% / Ruosniemen Panimo, Pori & HIISI, Jyväskylä
Runsas, intensiivinen, lämmin ja rusinaisen makea. Konvehtimaista marmeladia, kypsää hedelmää, limppumaista toffeeta ja lopussa mukavaa katkeruutta. Hieman pihkaa, paljon ruskeita, syviä sävyjä ja soljuvaa tunnelmallisuutta. Hidasta nautittavaa, alusta loppuun puhuttelevaa tekemistä. Mmmm… 40/50

Sittemmin tie vei HIISIn vapaalle vaihtaneen työmies-Topin johdatuksella pohjoisempien makujen äärelle eli Maistilan tiskille, missä sattuikin ”sopivasti” olemaan taas HIISI-kollaboa tarjolla. Happaman virkistävä berliner weisse 2 Bad 4 You on jo panimokaksikon neljäs liian pahan (to bad) yhteistyön tulos ja samalla ensimmäinen joka omalle kohdalle on sattunut. Sopivan kevyt välipala melko tuhdin aloituksen jälkeen.

Maistila / HIISI 2 Bad 4 You
Berliner Weisse / 4,0% / Maistila, Oulu & HIISI, Jyväskylä
Kirpakka, hapan ja raikas berlineri joka omenaisessa tuoreudessaan on hyvin pirteä ja kesään istuva kokonaisuus. Saa myös suun sopivasti supistelemaan, sen verran löytyy hyvää happamuutta. Vaalea, viljavan vehnäinen – aika tyylipuhdas, suoralinjainen mutta silti mielenkiintoinen. 35/50

Ja minnekäs siitä suotta liikkumaan kun hanarivi oli täynnä ennenkokemattomia makuja. Maistila kun on allekirjoittaneen kiertänyt tähän asti hyvin kaukaa. Aidatulla alueella ei pohjoisen panimokaan päässyt kellaristia onneksi karkuun. Lasiin tällä kertaa uusiseelantilaisittain (Motueka & Nelson Sauvin) humaloitu, kuivakka ja sopivan hapan saison. 

Maistila Mahana NZ Saison
Saison / 5,9% / Maistila, Oulu
Runsaan hedelmäinen, trooppisen kutsuva. Purevaa sitrusta, kevyttä havuisuutta ja lopussa esiin nousevaa mausteista hiivaisuutta. Kesäinen, monikäyttöinen ja runsaan maun lisäksi sopivan tasapainoinen, hieman haastavakin. On hyvä. 37/50

Ja vaihteeksi sitten HIISIn tykö. Fuck hops, drink bocks! Jo vain. Paikallislegenda Hannu Nikulaisen 20 000:n arvioidun oluen kunniaksi pantu Doppelbock, Nikulator, julkistettiin jo jokin aika sitten ja se oli luonnollisesti maistettavien listalla kun baarien puolella ehtii nykyisin niin vähän aikaansa viettämään. Magnumilla ja Hallertauerilla humaloitu, runsasmakuinen ja kaunis doppeli on kerännyt paljon kehuja eikä syyttä. Illan hämärtyessä piti vielä lisää kipaista hakemassa. Mmmm...

HIISI Nikulator
Doppelbock / 8,5% / HIISI, Jyväskylä
Makean maltainen, imeltyneen siirappinen, hivenen suklainen ja rusinaisen hedelmäinen, jopa luumuinen, sävykkyys saa vastapainokseen vienoa mausteisuutta, lopussa sopivan purevaa yrttistä katkeroa sekä kuivemman leipäistä puolta maltaan juokosta. Monipuolinen, lämmin, syvä ja runsasmakuinen. 40/50

Tuhdista ja tummahkosta kevyempään ja vaaleampaan. Honkavuoren ensimmäinen kaupallinen vedos oli hyväpiirteinen APA eli Joki, joka on yksi panimon vakiotuotteista. Näppärä ja toimiva.

Honkavuoren Joki
American Pale Ale / 4,5% / Panimo Honkavuori, Joensuu
Honkavuoren joki virtaa omia reittejään. Olut kuljettaa nautiskelijansa hedelmäiseen ja raikkaaseen pale ale -maailmaan. Joki on vaalea täysmallasolut, viiden eri maltaan sekoitus. Joki koostuu useiden humalalajikkeiden pienistä virroista, jotka kietoutuvat toisiinsa Joen pyörteissä.

Sitrushedelmien monipuolisen kirjon sekä kevyen trooppisuuden alta löytyy myös ripaus yrttistä tuoreutta. Sopivan katkera, raikas ja kevyt. Vahvuuteen nähden kuitenkin ilahduttavan ryhdikäs, joskin paikoin suoraviivainen ja hivenen ”kova”. Virheetön, maistuva ja toimiva – oivallinen kesäjuoma. 33/50

Jotenkin skeptisenä seurailin Sangenin poppoon touhuja kevään aikana. Tällä viittaan luonnollisesti enemmänkin esiintymiseen Olutsataman esillepanijoiden joukossa kuin itse panimoprojektin organisointiin, mutta niin vain torniolaistenkin ständi oli satama-aukiolle pystytetty. Taktiikanmukaisesti Tšekki Pilsiä hakemaan ja panimon edustajistoa jututtamaan.

Oma tuotantohan Torniossa ei ole vielä käynnistynyt ja tapahtumassa esitellyt oluet olivat lähtöisin muiden panimoiden sammioista. Suitsutettu Tšekki Pils on valmistettu Tornioonkin laitteistoa toimittavan tahon toimesta Tsekeissä, mutta tarkempaa tietoa ei tiskillä satuttu muistamaan. Joka tapauksessa tarjolla oli niin puhdaspiirteistä pilsiä kuin voi vain kuvitella eikä tässä varmaankaan pidä väheksyä tsekkivaikutteden läsnäoloa. Toisena oluena hanassa oli APA, joka oli valmistettu Maistilan laitteilla. Pils tulee korvaamaan peruslagerin Tornion Panimon valikoimista ja mikäli se tälle tasolle saadaan jatkossakin, ei maitokaupan hyllyköiden edessä paljon tarvitse janojuomaansa arpoa.


Tornion Panimo Tšekki Pils
Pilsener / 4,7% / Tornion Panimo (Sangen), Tornio – valmistettu Tshekeissä
Rapea, puhtaan ruohoinen, hieman yrttinen. Vaalea, viljavan maltainen – tsekkipilsin perikuva. Vahvuus tulee yllätyksenä, sillä olisi mennyt täydestä vaikka vahvuus olisi prosentin verran korkeammaksikin ilmoitettu. Todella, todella onnistunut ja toimiva pils. Toivotaan että pysyy samanlaisena myös Torniossa valmistettuna. Aina on muuttujia nimittäin matkassa kun vehkeitä ja väkeä siirrellään… 37/50

Tuusulasta tulee hyviä makuja. Nähtävästi Seitsemän veljeksen teema on otettu siellä omaksi ja näin kesän kunniaksi hanaan oli isketty vaalea, Styrian Goldingsilla, Chinookilla ja Bramling Crossilla humaloitu blonde ale Simeoni. Jatkoa Aleksis Kiven veljessarjalle on luonnollisesti tulossa myöhemmin ja voisi olettaa, että ainakin seitsemän teemaolutta tullaan näkemään. 

Maku Simeoni
Blond Ale / 5,1% / Maku Brewing, Tuusula
Vaalea, kesäinen ja sopivan yrttinen, hivenen hedelmäinen. Oivallinen kesäolut kepeällä, vehnäisen viljavalla pohjalla ja pippurisen vivahteisella lopetuksella varustettuna. Ei leikittelyä vaan rehtiä blondemenoa Makun tapaan. 34/50

Oluttapahtumissa tulee helposti jutusteltua tuntemattomien ja tutunnäköisten ihmisten kanssa mikä luonnollisesti saattaa altistaa hyville vihjeille. Pöytäseurueessa oli aikaisemmin kehuttu Iso-Kallan rusehtavaa olutta, joka lopulta paljastui tapahtuman nimikko-olueksi, Olutsatama Biere de Gardeksi. Biere de Garde on lajina hieman sekalainen, täälläpäin myös harvinainen eikä yleisesti itseäni kovinkaan puhutteleva, mutta kehut vakuuttivat voittamaan ennakkoluulot ja sieltähän kuoriutui yksi tapahtuman mieleenpainuneimmista oluista. Samalla ihmeteltiin myös EM-futista oman tablettinäytön kautta, joten tunnelmakin alkoi olla huipussaan.

Olutsataman virallinen olut.
Iso-Kallan Olutsatama Biere de Garde
Biere de Garde / 7,0% / Iso-Kallan Panimo, Kuopio
Runsasmakuinen, pähkinäinen, ohuelti tummaa hedelmää ja karamellimaista maltaisuutta esittelevä olut. Lämmin, sivuiltaan hieman kulmikas mutta kokonaisuutena miellyttävä ja monipuolinen, hidasta nautiskelua tarjoava olut. Positiivinen yllätys ja samalla yksi mieleenpainuneimmista oluista. 37/50

Malmgårdin pisteellä tuntui juomat käyvän salakavalasti vähiin, joten lähdin jonottamaan keväällä julkaistua Proto #9, joka edusti tällä kertaa black IPOjen genreä. Oli muuten hyvä sellainen. Valmistuksessa on käytetty oman pellon kauraa ja vehnää Mosaicin ja Columbuksen purressa parastaan. 

Malmgård Proto#9
Black IPA / 6,0% / Malmgårdin Panimo, Malmgård
Hieman paahteinen, sopivan sitruksinen ja etäisemmän greippinen kokonaisuus. Hyvin tasapainossa, mukavaa juotavaa vaikkei suuria koukkuja tarjoakaan. Humalointi keräsi kiitosta ronskilla, silti aisoissa pysyvällä esityksellään. Hyvin toimi, vaikka tästä syystä haasteellisuus jäi vähän vähemmälle. Joskus näinkin ja hyvä niin. Tyylipuhdas, miellyttävä BIPA. 36/50

Tämän jälkeen olin taas valintojen risteyksessä, mutta apua löytyi onneksi Radbrewn osastolla, josta lasiin kaadeltiin perusvarmaa ja puhuttelevaa APA-linjaa edustanutta Crossroadsia. Tällä kertaa matkassa oli Centennialia, Simcoeta, Columbusta sekä Warrioria, joista keskimmäiset löytyvät myös kuivahumaloinnin puolelta.

Radbrew Crossroads
American Pale Ale / 6,7% / Radbrew, Kaarina
Greippinen, sopuisan hedelmäinen ja runsaan aromaattinen, muutoinkin mauiltaan muhkea ja monipuolinen. Perusvarma, puhdaslinjainen ja miellyttävä tuttavuus. Radbrew osaa hommansa. 36/50

Illan jo hämärtyessä kaivelin muistivihkon esiin vielä Donut Islandin Broken Bones –kollaboa varten. Vaalea, jenkkihenkinen farmhouse ale, joka donuttimaiseen tapaan ei turhia säästellyt. Runsas, monipuolinen ja jossain kuivahumaloidun saisonin, tapviitosen ja tymäkän IPAn välimaastossa hiihtelevä olut oli kutkuttava seuralainen.

Hiisi / Donut Island Broken Bones
Farmhouse Ale / 6,2% / HIISI, Jyväskylä & Donut Island Brewing
Mielenkiintoinen, parfyyminomainen, kuivakukkainen ja vaniljaisen mausteinen – toisin sanoen runsaan aromaattinen. Omenaista kirpakkuutta, vaaleaa hedelmäisyyttä sekä vehnäistäkin tuntua. Mukana on belgihiivaa, kevyttä makeuttakin mutta paletti tuntuu elävän simauksesta toiseen. Johan oli! 36/50

Jalkapallon EM-kisat täyttivät illan oheisaktiviteettien roolin melko kokonaisvaltaisesti ja uusien arvioitavien sijaan lasiin tuli noukittua jo hyväksi havaittuja makuja mm. Vakka-Suomen Panimon Savun, HIISIn Nikulatorin, Iku-Turson ja Bruxellusin muodoissa. Iltapäivän aikailuiden vuoksi Fat Lizard myi jo eioota ja joukkoon yhtyi hiljalleen myös muita, kuten Pyynikin Käsityöläispanimo ja Malmgård. Rivit tyhjenivät ripeästi muuallakin eikä esimerkiksi puskaradion hypettämästä Heilistä enää riittänyt lasin täytettä myöhemmässä illassa. Papun kojulta sai kuitenkin hemmetin hyvää kahvia, mikä olikin pimenevässä illassa paikallaan. 

Hyvä tapahtuma, hyviä oluita ja hienoja ihmisiä. Kippis!

Protoa ja matsia... Mmmm...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti