keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Fuller's Imperial Stout

Imperiaalista stouttia...
  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 10,7
  • Panimo: Fuller's, Lontoo, Englanti

Lontoolaisen laatupanimon jyhkeä imperial stout tuli jokin aika sitten Alkonkin valikoimiin ja näin tämä pitkään kiehtonut arvojuoma löysi vihdoin lasiini. Jostain syystä sen hankkiminen on aina jäänyt suunnitteluasteelle verkkotilausten ja olutravintolavierailuiden yhteydessä, mutta nähtävästi saatavuuden parantuminen johtaa vahvojen juomien kulutukseen… Aijjai!

Reilu 10-prosenttinen, runsas ja viehkeä olut on kerännyt ylistystä eikä tuota arvostusta uskalla lähteä epäilemään. Fuller’s on nimittäin panimo, joka harvoin ampuu ohi ja se taitaa brittityylit varsin vakuuttavalla tasolla. Isänmaallisuus ei tosin ole enää Fuller’siakaan vähään aikaan koskettanut ja niinpä Imperial Stoutkin on julkeasti humaloitu amerikkalaisvoimin eli Centennialilla. Kehtaavatkin, mutta mitäpä sitä ei olutnautinnon maksimoimiseksi tekisi. Nettisivuilla tosin mainitaan myös Sovereign mutta itse pakkauksen ehdin jo hupuloimaan enkä pääse sitä näin ollen sen kyljestä tarkistamaan… Ruusunnuppuja reseptistä joka tapauksessa löytyy. Ja olut on hyvää, se on pääasia!

Fuller's Imperial Stout
Musta, vaaleavaahtoinen olut seisoo jyhkeänä kuulaassa kevätillassa. Tuoksu on muhkea, suklainen, salmiakkinen, tumman hedelmäinen ja erittäin tunnelmallinen. Lakritsia, jopa vanhoista laudoista sytytetyn nuotion ensisavua. Nyt on hienoja aromeita ilmoilla!

Maussa korostuu salmiakkinen suolaisuus. Tumma, paahtunut maltaisuus, kuivahko suklaan tahdikkuus, potkiva mausteisuus ja melko runsas katkeropuoli nousevat esiin kauniisti. Runsas, täyteteläinen ja puhutteleva makumaailma. Kevyttä hiiltyneisyyttä, ajoittain voimakastakin hedelmän tuntua… ja vähän sellaisen hämyisen, hyvällä tapaa kostean kyläpubin tunnelmaa. Tuntumaltaan melko runsas, muttei ylettömän paksu, oikeastaan aika helppoa juotavaa, petollista sellaista…

Tuomio: Huippuluokan britti-IS syvän makumaailman ja rehtiä yorkshireä alusta loppuun henkivän tunnelman teesein. Fuller’s on laatupanimo, Imperial Stout on laatuolut. Ja näin…

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti