lauantai 18. kesäkuuta 2016

Olutsataman tunnelmia


Olutsatama karisti ennakkoluulot heti kättelyssä lyömällä käteen näppärän maistelulasin.

Paikallinen edustus oli vakuuttava!
Kesäinen Jyväskylä on täynnä tapahtumia ja tänä vuonna oluenkin ystävät on huomioitu oikein hienosti. Ensimmäinen kauden kahdesta oluttapahtumasta tanssahdeltiin onnistuneesti läpi viime viikonloppuna (10.-11.6) ja näin kesän aloitus jätti suuhun hyvän maun. Tästä on hyvä jatkaa.

Puhutaan siis Olutsatamasta. Kevätkiireissä henkilökohtainen perehtyminen aiheeseen oli jäänyt hieman vähäiseksi ja ennakkomainonnat uniikista, nuorekkaasta ja ennen näkemättömästä tapahtumasta viihdenumeroineen nostattivat ilmoille jostain syystä vähän skeptistä mielialaa – tämä oli puheenaiheena tapahtuma-alueellakin. Lauantain mittaiseksi määräytynyt visiitti kuitenkin osoitti heti kättelyssä, että etukäteisspekulaatiot sai jättää suosiolla kuvitteelliseen narikkaan. Olutsatama oli hyvä ja onnistunut oluttapahtuma.

Oulu on tunnettu teknologiastaan. Tässä Maistilan mallia digitasaatioon...
Rakkaudella Pantua -kotiolutnäytös: Maria Markus ja Mika Laitinen todistivat yhdessä Jose Ahosen kanssa että oluen valmistus vaatii ripauksen taikuutta...
Satamakadun ja Jyväsjärven väliin rakennettu aukio jatkaa kaupunkia piinaavaa aukioiden rakentamisvimmaa, mutta on omiaan erilaisten tapahtumien temmellyskenttänä. Metalliaidoin "suojattu" alue ei kuitenkaan pääse oikeuksiinsa vesikosketuksen puutteen vuoksi, mutta tämä tuskin on järjestäjistä riippuva asia.

Suorakaiteen muotoinen, ulkomittojaan tilavammalta vaikuttanut alue oli järjestetty fiksusti ja liikkumatilaa riitti senkin verran sopivasti, että kaverinsa sai kyllä hetkessä ihmisvilinään hukattua. Tila oli oletettavan hyvä asia, sillä paikalla vieraili päivän aikana populaa ihan kiitettävän paljon. Ahdasta ei ollut kuin vessajonossa ja illan ruuhkahuipun aikaan vaihtelevien kojujen äärellä. Olut- ja ruokakojut reunustivat alueen pitkiä sivuja keskialueelle sijoitetun pitkänmallisen katoksen tarjotessa ohjelman ja istumatilan lisäksi suojaa muutamalta vesipisaralta ja satunnaiselta auringonpaisteelta. Torstain lohduton tuuli oli onneksi jo hieman lauantaiksi laantunut eikä keli lopulta pöllömpi ollutkaan.

Keli oli ajoittain varsin vaikuttava.
Väriloistoa...
Panimokattaus oli hyvä ja mukaan oli saatu muutama tuoreempikin tuttavuus, kuten vasta toimintansa aloittanut joensuulainen Honkavuori, kevään uutuuspanimo Mallaskuu sekä omaa panimoaan vielä kasaileva Tornion Panimo eli Sangenin porukka. Myös Jyväskylässä vähemmän nähdyt Maistila, Radbrew ja Fat Lizard kunnioittivat meitä läsnäolollaan. Hiisimäisen paikallisvärin lisäksi hanansa oli paikalle tuonut Maku, Iso-Kallan Panimo, Malmgård, Pyynikin Käsityöläispanimo, Ruosniemi ja Vakka-Suomen Panimo sekä perjantain jälkeen jo eioota myynyt Brewcats-trio. Myös ruokapuoli oli hyvällä tolalla vaikkei lämpötila ehkä optimaalisin Art Cateringin kutkuttavalle jäätelötarjonnalle ollutkaan. Toivottavasti yhteistyö HIISIn oluiden kanssa jatkuu vielä kesähelteilläkin.

Sisäänpääsymaksun hintaan sisältyi tapahtuman nimikoitu, käteen mukavasti istuva ja hyvännäköinen olutlasi, joita sai ostaa lisäkappaleita kolmen euron yksikköhintaan. Itse pidin lasivalinnasta, vaikkei muoto ehkä optimaalisin desin maisteluannoksille ollutkaan. Selvästi puolilitraista kolpakkoa parempi kuitenkin ja kotioloihin kannettuna varsin monikäyttöinen. Alueella oli käytössä oma tapahtumavaluutta, mikä sujuvoitti toimintaa myyntipisteillä. Desin maisteluannos irtosi yhdellä lipukkeella (á 2€), kaksi desiä kustansi kaksi ja niin eespäin.

Nämä iloiset veikot ovat tehneet yhden vakuuttavimmista vehnäoluista aikoihin!
Tapahtuman nimikko-olut keräsi myös kehuja.
Tähän ei liene lisättävää...
Pitkän tarinoinnin välttämiseksi raapustelen oluista pidemmälti toisen blogijutun verran hieman myöhemmin, mutta muutama nosto lienee tässä jo paikallaan. Tasapainoisen ja laadukkaan olutkattauksen arvojärjestykseen on hankalaa, mutta muutama olut jätti erittäin positiivisen muistikuvan itsestään. Panimo Honkavuori löi pöytään kenties parhaimman hefeweizenin, mitä vastaan on tullut ja sahtimaisen olemuksen omannut Heili keräsikin kiitosta laajalla rintamalla. 

Myös hieman mitäänsanomatonta ja kotimaisin voimin käytännössä tekemätöntä biere de  gardea edustanut Iso-Kallan Olusatama Biere de Garde vakuutti ulosannillaan. Humalaisemman tien parhaimmistoa olivat HIISIn brettatuunattu Humulus Lupus eli Bruxellensis Lupus sekä Radbrewn hekumallinen Ivy Mike. Sangenin Tsekeissä valmistettu Tšekki Pils edusti hyvin, hyvin, hyvin puhdaslinjaista tsekkitekemistä ja nousee kyllä arvoon arvaamattomaan mikäli taso pysyy samana vielä Torniossakin tehtynä. Toivotaan niin.

Olutsatama sattui päällekäin vuoden päätapahtuman
kanssa eikä alueella ollut screeniä. Oman käden
oikeus oli siis kohdillaan mutta mikäs siinä
olutta nautiskellessa ja jalkapalloa tihrustaessa.
Ensi kertaa järjestetyllä tapahtumalla on luonnollisesti aina pieniä alkukankeuksia, mutta tähän nähden ensi vuodeksi kaavailtu jatko-osa herättää jo nyt suuria odotuksia. Pientä kehitettävää toki jäi, mutta niin aina. 
  1. Olutlista: Edes likimain paikkansa pitävä koonti tarjolla olevista oluista panimoineen. Nyt mentiin käytönnässä sokkona paikalle ja käytiin tiirailemassa summamutikassa tiskien pikkupränttejä läpi. Pari kojua jäi siinä lopulta kokonaan kiertämättä, kun suunnitelmallisuus jäi puuttumaan (toki omaakin vikaa, mutta lista olisi insinöörin mieltä kovasti lämmittänyt).
  2. WC-tilat: Kävijämäärä tuli kuuleman mukaan yllätyksenä, mutta ehkä tapahtuma, jossa päätarkoituksena on nauttia nestepitoisia makupaloja vaatisi hieman laajemmat helpotustilat. Tähän tosin on jo luvattu parannusta ensi kerraksi.
Mutta eipä siinä, onnistunut kokonaisuus. Kiitos!
J-P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti