torstai 23. kesäkuuta 2016

Vehniän Runtusahti ISahtia sateen kastelemassa kesäillassa...

Jyväskylässä ollaan vähän siinä kinthaalla että yltääkö epävirallinen sahtialueen raja aivan tänne saakka, mutta mahtuu tähänkin kylään sen lajin seppiä useampikin. Uutta verta tekijäkaartiin on nyt saatu Vehniän suunnalta, jossa keiteltiin toukokuun lopulla ensikerran rehtiä vehniäläistä kyläsahtia. Sain pienen mutkan kautta maistiaisen Mikko Tarvaisen ja Vesa Puupposen ensimmäisestä Vehniän Runtusahti –erästä.

Oppia jalon lajin harjoittamiseen on haettu Hämeenkyrössä toukokuussa järjestetyltä sahtikurssilta. Vain viikkoa myöhemmin oli ensimmäinen Runtusahti työn alla ha nyt vihdoin janoisten maisteltavana. Ajoitus näin juhannuksen tienoille on hyvin harkittua ja kiiteltävää toimintaa.

Runtusahti on valmistettu Viking Maltin sahtimaltaasta ja rukiista. Katajaa on käytetty ainakin kuurnan pohjalla ja sahtia on humaloitu keiton jälkeen Fugglesilla. Ensimmäinen erä osui sen verta hyvin maaliinsa, että seuraavan erän raportoitiin jo olevan tulilla – hieman rukiisempana tällä kertaa. Se on oikein!

Oikein maistuvaa juhannusta!

Vehniän Runtusahti I
Tummankeltainen, hivenen oranssinen, rukiisen rusehtava sahti. Paria kuplaa lukuunottamatta vaahdoton. Tuoksu on kohtalaisen voimakas, runsaan maltainen ja vahvanoloinen. Banaanista hedelmäisyyttä sekä karamellista toffeisuutta löytyy mukavasti joskin tuo verho hieman himmenee takaa nousevan mausteisuuden, kevyen alkoholin katkun ja rukiisen rouheisuuden myötä. Ajan mittaan paketti tasapainottuu. Ruis ja leivinhiivainen mausteisuus antavat kuivan vastaparin hedelmäisemmälle makeudelle. Ronskilla nuuhkaisulla saa sieraimet täyteen katajaista tunnelmaa.

Maultaan hieman koruttomampi, suoraviivaisempi ja vähän muhkeudeltaan vaatimattomampikin. Toffee ja banaaninsa hukanneet hedelmät nousevat esiin heti maun alkupuolella mutta tekevät tilaa nopeasti kuivemmalle, katajaisen rukiiselle tunnelmalle ja lopussa esiintyvälle mausteisuudelle. Loppumaussa myös alkoholi nousee esiin. Tuntumaltaan sopivan soljuva, taustaltaan hieman vaisuksi kuitenkin jäävä. Hetken odottelu tuo taas tasapainoa peliin ja toffeinen maltaisuus sekä yleinen syvyys saavat taas hieman otetta. 

Tuomio: Tuoksultaan oivallinen sahti, joka jää kaipaamaan makuunsa syvyyttä ja soljuvaa suutuntumaa tukevaa makujen pyöreyttä vaikka lämmetessään ryhdistäytyikin hyvin. Omaan makuun vähän kuiva lopetus, mutta mutta... Yleisellä tasolla oivallinen sahti kuitenkin.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti