tiistai 28. kesäkuuta 2016

Põhjala Põhja Konn

Aika muikea kuvatus...
  • Tyyli: Imperial / Double IPA
  • Alk.%: 8,8
  • Panimo: Põhjala, Tallinna, Viro
Viron craft-skenen kärkipanimo Põhjala nostaa kansan huulille palan etelänaapurimme muinaismytologiaa. Põhja Konn viittaa myyttiseen, pohjoisesta saapuvaan sammakko-lohikäärmeeseen, joka kylvää tuhoa tielleen. Väkisinkin otuksen ajattelee olevan jonkinlainen viinarallin esiaste, joskin tätä nykyä ne liskot haetaan etelästä pohjoisen suuntaan. Joka tapauksessa hurjan näköinen olento komistaa harmaanpuhuvan etiketin etumusta ja kuvitus voisi hyvinkin olla jostain kotoisammastakin muinaistarustosta. Mielenkiintoinen aihepiiri, johon pitänee tutustua jossain välissä.

Itse oluthan on jyhkeä ja rapea double IPA, jonka humalakattaus elää erästä toiseen. Vähän kaksijakoisia mielipiteitä on konnan äärellä näkynyt arvioissa nousevan, eikä olut kieltämättä panimon kärkikaartiin kuulu. Varsin hyvää se kuitenkin on.Kevyesti rusinainen, oranssinen olut kauniilla joskin melko lyhytikäisellä vaahdolla. Tuoksu hyvin havuinen, pihkainen ja greippisen pureva. Yrttiä, pippurista mausteisuutta sekä ohuempaa trooppista hedelmää hivenen karamellisella mallaspedillä. Syvä, voimakas ja sinällään ihan hyvin toimiva vaikka tasapaino ehkä vähän hukassa onkin.

Makumaailma jatkaa samaa tarinaa ja nyt mukana on hieman kalvakkaa, pellettimäisyydeksi kait nimettyä kaikua. Pihkaa, havuja, lopussa greippistä rutistusta ja valkopippurisen mausteista takapotkua. Yrttisyys tuo oman lisänsä monipuoliseen makumaailmaan ja mallasrunko esiintyy karamellisena, hivenen ranskanleipäisenä ja suht tukevana. Soljuvaa tropiikin hedelmää löytyy läpi maun ja kirjo onkin varsin vaikuttava. Tuoksua parempi tasapaino on hyvä asia ja nautittavuus onkin hyvällä tasolla mainittua pellittimäistä kovuutta lukuunottamatta. Oluen lämmetessä maut sulautuvat yhteen ja tuovat mieleen rusinaisiakin sävyjä. Myös alkoholi lämmittää muttei häiritse. Tuntumaltaan tuhti, huulia tahmaava ja lämmin. 

Tuomio: Ronski ja vähän rouheakin, monipuolinen ja runsas double IPA. Vähän liikaa epäselvyyttä ollakseen lajinsa huippua vaikka mainio onkin. Konna pai Konn ögen? Meipii...

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti