lauantai 4. kesäkuuta 2016

Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA

What you have here...
"What you have here is an Imperial India Pale Ale featuring a single, constant 90 minute hop addition. It's balanced by a ridiculous amount of English Two-row Barley. Then we dry-hop it in every tank."
Mikä kestää 90 minuuttia, kiehtoo ja liikuttaa ihmisiä monella tasolla, saa lopputuloksellaan aikaan mittavan kirjon suuria tunteita ja saa janoamaan aina vain lisää? No jalkapallo-ottelupa tietenkin. Puolessatoista tunnissa saa aikaan myös muita taikuuksia, etenkin jos sen käyttää avokätisen humalointiin...

Eli klassikkoa lasiin. Kesän tulo tiesi taas perehtymistä verkkokauppojen monipuolisiin valikoimiin ja Beergiumiin oli sopivasti iskeytynyt aimo läjä jenkkimakuja muutamien muiden puhuttelevien olutuutuuksien myötä. Atlantin takaa rahdatuissa diipadaapailuissa toki piilee aina se riski, ettei lasiin kaadettu IPA yleensä ole aivan siinä lähipanimon tuoreudessa mutta kun hinnat oli aseteltu maltillisesti 3,50€-4,99€ välimaastoon, mahtui koriin myös muutama ”riskiostos”.

Maineikkaan Dogfish Head Breweryn maineikkaat jatkuvahumaloidut minuuttioluet ovat tunnustettuja humalapommeja kautta maapallon. Tuoreeltaan kylmäkaappiin laitettu 90 Minutes Imperial IPA oli panimon ensimmäinen jatkuvahumaloitu olut, jota on seurannut kourallinen muita samaa menetelmää hyödyntäviä vakiotuotteita. Ensikerran 90-minuuttinen keiteltiin vuonna 2001, joten ihan tuoreesta hipsteribissestä ei ole kyse, vaikka arvostusta niissäkin piireissä luonnollisesti löytyy… Tai ainakin löytyi, kun onhan tämä jo aika yleisesti himoittu olut. Daah..

Olemme joka tapauksessa erään klassikkohaaran alkulähteillä. Pullon kylkihän sen toki paljasti, että olut on pullotettu jo hyvän aikaa sitten (11/19/15), mutta jyhkeä double IPA on ajan myötä ”pilaantumisen” sijaan saanut vain runsaampaa, americanstrongalemaista ryhdikkyyttä – humaloinnin kustannuksella tosin. Eipä siinä, hyvin maittaa näinkin. Ei kaduta, ei ollenkaan…
"Perhaps the best I.P.A. in America." - Esquire Magazine

Mmmm...
Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA
Oranssinen, vähän hitaasti liikkuva ja kauniisti vaahtoava olut. Tuoksussa on melko paljon karamellista maltaisuutta, pihkaista mäntyisyyttä sekä sitruksen tahdittamaa hedelmäisyyttä. Melko runsas, syvä ja monipuolinen mutta samalla jo selvästi ikääntynyt. Strongalemaiset piirteet alkavat vahvistumaan mikä kieltämättä toimii sekin…

Myös mausta löytyy runsaanlaista karamellisuutta, mutta myös tuoksua ronskimpaa greippisyyttä. Pihkaisuus sulautuu karamelliseen tuntuun täydentäen paksua olemusta ja hedelmäisyyskin on melko kypsää, jopa rusinaista, tarjoten hieman sitrusmaista leikittelyä greippisen purun seuraksi. Katkera lopetus, mukana hieman mausteisuutta. Aromaattinen humalointi sulautuu salakavalasti yhteen katkeramman puolen kanssa ja vaikka ikä vähän ehkä painaakin on tuossa jotain taianomaista.

Tuntumaltaan sopivan soljuva, ryhdikäs ja kokonaisuutena tuoksussa mainitulla tapaa strongalemainen. Hiilihapoiltaan melko maltillinen, mikä osaltaan vahvistaa tuhtia kuvaa.

Tuomio: Onhan tämä hyvä jo vähän pidemmänkin mutkan kautta rahdattunakin. Klassikoksi hankala nykykunnossaan todeta, mutta laatutavaraa joka tapauksessa.

Pisteitä voisin antaa 40/50, eikä tunnu edes pahalta. Mutta mitä Esquiren arvioon tulee, pitäisi väittämä päästä Amerikan maalla livenä toteamaan. Näillä toimitusajoilla voimme vain arvuutella, vaikka vahvoja viitteitä laadukkuudesta ilmoilla onkin. Ei se ole niin vakavaa, pääasia että se on hyvää…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti