maanantai 20. maaliskuuta 2017

HIISI Hati

HIISI Hati
  • Tyyli: Saison
  • Alk.%: 5,7
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi
Taivaankannen tuhatjalka, // syöjä kylmän kuutamon // Routaiseksi metsät jättää, // rautaisetkin rappeuttaa.
HIISIn viime kesänä festareita kierrellyt Hati tuli todettua mainioksi saisoniksi paikallis-SOPPin raskaan tehopäivän päätteeksi. Nimensä kuuhullu Hati saa HIISIn tapojen mukaisesti pohjolan mytologiasta. Tarun mukaan Hati on jättiläissusi, joka jahtaa yötaivaalla kuuta (Hati Hróðvitnisson). Paikallisoluen ohella sen nimi on päätynyt myös erään Saturnusta vastapäivään kiertävän kuun tunnukseksi, mikä on ironista sinällään, sillä näin saalistajasta onkin tullut itsensä saalis.

Nyt tarujen suuri jättiläissusi on joka tapauksessa saatu kiinni ja sullottu pulloihin levikin laajentuessa Alkomme valikoimiin. Viime viikolla näitä alkoi jo mukavasti löytymään ja tottahan sitä yksi piti tuoreeltaan puntaroitavaksi hakea. Jollei muistini täysiä tepposia tee, on Hati käytetty HIISIn viimevuotisen Sour Nightin tiimellyksessä kulttisaison Fantômesta talteen napatulla hiivakannalla. Samalla hiivallahan aateloitiin muistaakseni myös Hatin aurinkoa päivisin jahtaava serkku, kotimaisillä karviaisilla maustettu, kattilahapatettu soursaison Sköll, joka by the way voisi olla mukava lisä monopolivalikoimiin tulevaa kesää ajatellen. Mutta onneksi Hati sentäs ehti hätiin… Vähintäänkin kelpo kesäolut ja saisonperinteitä kauniisti kunnioittava olut on nimittäin kyseessä.

Etiketistä löytyy räväkän taidepläjäyksen lisäksi tutut ruokaparitukset ja kohtalaisen kohdilleen osuva biisiparitus: Mental Overdrive – Diskodans. Hyvä diskohumppa on kevätauringon jo vilkutellessa enemmän kuin paikallaan. Hyvän oluen lisäksi, tottakai.

HIISI Hati
HIISI Hati
Keväisen keltainen, valkeavaahtoinen ja samea olut. Tuoksu sitrushedelmäinen, vaalea, hivenen viljava, valkopippurisen mausteinen ja kukkainen. Piilevän napakka, aromaattinen ja raikaskin. Vieno hedelmäisyys vie kuivuutta sivummalle. Toimii.

Maku puhuu puolestaan. Vaalea ja kesäinen tunnelma kietoo maistajan sormensa ympärille aivan ensimmäisestä, ujon varovaisesta huulten kostutuksesta lähtien. Vaalea, kevyen hedelmäinen ja kukkaketoinen aloitus saa jo varhain seurakseen sitrusmaisen vivahteen. Loppua kohden otettaan kiristävä terävän hapan sitrushedelmäisyys saa jo greippisiäkin piirteitä valkopippurisen mausteisuuden sulatuessa sen sointuun oivallisesti. Takaa puskee vielä kuivakukkaista aromaattisuutta ja lopussa ehkä hedelmääkin kokonaisuuden ollessa pirteä, aromaattinen ja sopivasti puraiseva. Lopulta suuhun jää leijailemaan mukava sitrusvivahteinen mausteisuuden kaiku...

Tuomio: Laatusaison paikallispanimon esittelemänä. Täynnä kevään odotusta ja kesäisiä lupauksia.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti