torstai 30. maaliskuuta 2017

Hiisi x Donut Island Dieter

 Hiisi x Donut Island Dieter

Viime viikolla valikoituihin kauppoihin iskeytyi kiertolaisleipom…panimo Donut Islandin ensimmäinen kauppavahvuinen olut. HIISIllä keitelty rasberry berliner weisse Dieter löytyikin sopivasti omasta lähimarketista ja lähti mielenkiinnolla matkaan. Erityiskiitosta hyvin hyllystä erottuvan etiketin puolesta, joka muutoinkin näyttää aika hemmetin siistiltä.

Itse olut 4,2-prosenttinen, vadelmamehulla maustettu berliner weisse. Nämä berliiniläiset ovat itselle se ehkä vähiten maistuvin hapanolutsuunta, vaikka vaalean raikkaassa muodossa hyvin uppoaakin. Vadelmamaustettu, ruusunpunainen hapanliemi oli siis tietoiseen uhkaan tutustumista. Ja hyvinhän se toimi ja uponnee tyylistä enemmän pitävälle minuakin paremmin.

 Hiisi x Donut Island Dieter
Mehumaisen punainen, vaaleaa vaahtoa nostava olut. Hauska. Tuoksu on melko mieto, mutta selkeälinjainen. Maitohappobakteerin jälki näkyy tai pikemminkin tuoksuu selvästi, mutta myös vadelmaa on annosteltu mukaan runsaanpuoleisesti. Happamuutta on sopuisasti, vadelmaa kaikuu kirpeä tuoreus mutta myös mehumaisempaa makeuttakin on matkassa.

Maku on tuoksua napakampi, runsaampi ja myös vadelmaisempi. Vadelman koko makukirjo tuoreesta kirpeydestä hillomaisempaan makeuteen piirtyy vasten hapanta berliinertaustaa. Terävät, pienikuplaiset hiilihapot takertuvat kitalakeen marjaisan happamuuden kanssa ja mehukas jälkimaku kantaa pitkälle. Happamuus ei kattavuudestaan ole mahdottoman voimakasta ja kokonaisuus onkin yllättävän rungokas, tasapainoinen ja keskirunsas. 

Punertavan marjainen berliiner ei ole kevytsourien raikkaimmasta päästä, mikä itsellä usein tökkii. Dieter ei ole tunkkainen, mutta punamarjaisuudessa on kuitenkin jotain ”raskautta”. Ei siis lähtökohdiltaan omaan makuhermoon osuvin, mutta parin pullon ostopäätös ei silti kaduta.

Tuomio: Aidon vadelmainen Berliner Weisse munkkikiertolaiselta.

Pisteet: 30/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti