tiistai 14. maaliskuuta 2017

Bryggeri Helsinki Spezial

Bryggeri Helsinki Spezial

”No ny o ryggeri rygäässy”, tekisi mieli sanoa, vaikkei aivan uunituore uutuustuote lasissa tällä kertaa soljukaan. Ilon aiheeni on kuitenkin aito, sillä vihdoinkin tämä Helsingin Torikortteleiden lempeän savuinen, Bryggeri Helsingin kaunis tulkinta saksalaisesta savuoluesta on saatu Alkon valikoimiin. Johan sitä ravintola- ja festarijakelussa on ollut tarjolla aikapäivien ajan. 

Spezial Rauchbier kumartaa siis Saksan suuntaan, vaikkei Bambergin maineikkaan palvisavustamo Schlenkerlan tuhtiin tuprutteluun yhdykään. Kevyempi, hennompi, tasapainoisempi kokonaisuus sopii tällaiseen vaaleaan lageriin varsin hyvin ja näinpä myös humalapuolen Perle ja Saaz pääsevät edustamaan omalta osaltaan. Laatuhan on toki sitä tuttua Bryggerin tekemistä parhaimmillaan, joten pakkohan tästä on vahva ostosuositus antaa.
Bryggerin tulkinta saksalaisesta savuoluesta on aromiltaan lempeän savuinen ja maultaan tasapainoisen maltainen. Humalan aromi ja katkeruus tukee oluen muita ominaisuuksia. Punertava lagerolut sopii upeasti kauden ruokien painikkeeksi tai sellaisenaan nautittavaksi.

Bryggeri Helsinki Spezial
Vaalea, kevyehkösti vaahtoava olut. Tuoksu toimii. Se henkii hentoa, oluen jokaiseen kolkkaan yltävää savuisuutta, vaalean viljavaa maltaisuutta sekä lagermääreisiin istuvaa, edelleen vaalean sävyistä, keväisen korutonta hedelmäisyyttä ja vienoa mannermaista sitruksisuutta.

Maun puolella olut pääsee vielä paremmin uomiinsa. Savu on tuoksua voimakkaampaa, silti miellyttävän suitsittua ja voimakkuudeltaan rantasaunan piipun ympäristöön hennosti suitsuttavaa, tunnelma-aspektina oivallisesti toimivaa tuiverrusta. Se ei peitä koko makukirjoa itsensä alle, vaan päästää vaalean leipäisen, pääosin viljavan maltaisuuden sekä vanhan mantereen vaalean, koruttomamman hedelmäisyyden ja lopussa purevan situsvivahteisen yrttisyyden hyvin esiin.

Vaikka tässä talven keskellä olutta maistelenkin, tuo se erehdyttävästi mieleen alkukesän vielä hivenen viileän, mutta valoisan illan mökkimaisemien rauhassa. Se jos mikä on hienon oluen merkki… Hieno tribuutti saksalaisesikuvien suuntaan.

Tuomio: Sopuisan savuinen ja tunnelmarikas lager.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti