keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Stigbergets Russian Imperial Stout

Stigbergets Russian Imperial Stout

Stigbergetsiä kehiin aina kun tuntuu siltä, että oma trendikkyys ja tuoreimpien pintavirtausten päällä surffailu on taas koko kansalle todistettava. Ugh! Siinäpä oiva kuivahumaloitu sourPirkka-niksi kellarin suunnasta. Tällä kertaa kuitenkin poiketaan rohkeasti samean trooppisesta Vermontin merivirrasta ja tutustutaan tummempiin sävymaailmoihin göteborgilaispanimon Russian Imperial Stoutin muodossa. Kasipuolikas on RISsille vahvuutena toki hieman kevyt lukema, mutta täytyy myöntää, että panimolla on silti saatu aika tuhti runko ja tunnelma kasattua senkin varaan.

8,5-prosenttisen paahdenautinnon etiketti tekee aivokopalla toistuvia tepposia enkä oikein vieläkään osaa sanoa, mitä siinä loppujen lopuksi tapahtuu. Äkkiseltään kuvassa näkyy tyylitelty taideteos pääkallosta, mutta tarkemmin katsottuna niitä näkyy olevan useampia eri asennoissa ja vähän miten sattuu. Näkyy olevan Mikael Dalnäsin käsialaa tuo taidonnäyte ja sinällään jännä juttu onkin, että etikettitaiteilijan tiedot ovat miltei ainoa informaatio oluesta mitä panimon kotisivuilta löytyy. Samaa informaatiopulaa kärsitään monien kotimaisten toimijoiden ATK-sivustoilla, mikä nippelihifistelijää luonnollisesti harmittaa. Toki se olut on aina pääasia ja sitähän nuo Stigbergetsillä osaavat esimerkillisen hyvin tehdä, joten saakoot nyt anteeksi…

Stigbergets Russian Imperial Stout
Sysimusta, niukkavaahtoinen ja hitaasti kaatuva olut. Tuoksu on vahvan kahvinen, paahtuneen limppuinen ja etenkin kylmänä mukavan mämminen. Kaakaonibsiä, hieman kypsää hedelmääkin... Syvä, nahkainen ja monipuolinen.

Maultaan märkä toisinto tuoksusta. Kaakao lienee suklaisempaa, mutta kahvi, hienostunut mämmi, paahtunut limppuisuus ja kevyt, kypsä ja kuivattu hedelmä pitävät pintansa. Syvä, hienostunut ja rauhallinen kokonaisuus nahkealla eleganssilla ryyditettynä. Lopussa salmiakkia ja jauheista suklaata tiukkaa espressoa vasten. Hyvin, hyvin puhutteleva. Tuhtia menoa kevyehköstä prosenttilukemasta huolimatta. Kylä kelepaa!

Tuomio: Ensiluokkainen, monipuolisen paahteinen Imperial Stout lajin huipulta.

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti