perjantai 24. maaliskuuta 2017

Bambergin uumenista: Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock 2010Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock 2010
No niin… Nyt on käsittelyssä pullollinen olutta, jonka korkkaamista venytin jokusen hetken pelonsekaisin tuntemuksin. Ja nähtävästi ihan syystäkin. Bambergin maineikas savuolutpanimo Brauerei Heller eli tuttavallisemmin Schlenkerla kuuluu kaltaiseni savuhörhön suurimpiin suosikkeihin. Monien arvostama, tammisavutettu Eiche uppoaa hyvin itsellekin, vaikka suosikki löytyykin tummemalta Urbock-Fastenbier -akselilta.

Panimo laittoi talven 2015 kunniaksi myyntiin viisi vuotta Stephansbergin historiallisissa kivikellareissa majaillutta Eicheä ja tuon erikoiserän hedelmiä oli poimittavana vielä viimesyksyisen Urbock-tilauksen aikaankin. Nappasin yhden pullon matkaan, vaikkeivat nämä savuoluet ainakaan oman kokemuksen mukaan kovinkaan mairittelevasti aikaa kestä. Ehkä kypsytysolosuhteilla voi asiaan vaikuttaa? Ehkä, mutta ehkä ei tarpeeksi. Aika keskinkertainen, sivumakuakin tarjova olut tuolta lopulta nimittäin paljastui.
The 2010 vintage version of the Oak Smoke double bock has been bottled unfiltered and matured for 5 years in the historic rock cellars of "Stephansberg" under the Schlenkerla brewery.
Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock 2010
Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock 2010

Samea, punertavan pähkinäinen olut uhkaa purkautua pullosta pöydälle. Onneksi useamman vuoden odottelu on kangistanut saksalaisen ja savutulva ehditään estämään verkkaisen ranneliikkeen myötä.

Tuoksu on, noh, jännä. Savuisuus on tuoreen pajuista, sähkösavustimella viimeistellyn pekonin täydentäessä yleisesti läsnäolevan rintamiestalon ominaistunnelmaa. Kellaria se ei sentään tarjoa, vaan pikemminkin vanhan rakennuspuun henkimää historian kaikua. Kaikkea leimaa erikoisen pehmyt ja samettinen tuntu. Ollaan ehkä siellä jossain hulluuden ja luovuuden rajamailla, mutta onneksi vielä nerokkaan toimivalla puolella.

Maultaan tuoksua vivahteikkaampi, tai ainakin tietyt maut tuntuvat korostuvan tuoksua enemmän. Jotenkin ensifiilis on kuin seisoisi pääsiäisen tienoilla pakanarovion äärellä, joka on kasattu vanhan rantamökin laudoista ja lähipajukon raivausjätteistä. Pajuista savuisuutta vanhan puun vivahtein on siis tuoksun tavoin tarjolla. No tokihan se savupekonikin on mukaan saatu ja tuoksussakin aistittu samea pehmeys ilmentyy hyvin suutuntuman ja jopa makujenkin puolella. Lopussa on pehmeyttä leikkaavaa, yrttisen pajuista katkeroa ja kieltämättä pientä kellarin kaikua leimahtaa ilmoille aika ajoin. Se tosin tuntuu kalskahtavan jollain tapaa mausteiselta salmiakiltakin, mutta lienee todellisuudessa ensimmäistä veikkausta.

Mielenkiintoinen kypsytyskokeilu, mutta ainakin omaan suuhun tuoreen Eichen kohdalla noussut kärkkäys on kadonnut. Tämä on hyvin hankala pukea pisteiksi, etenkin kun röyhtäys tuo suuhun tuoreen sammalen katkun… Hitusen savustettuna tosin. Ja tosiaan, savuisuus tuntuu yleisesti melko miedolta, vaikka läsnä koko ajan onkin.

Karkeasti tiivistettynä Eiche muuttuu kuudessa vuodessa savuiseksi sekoitukseksi tuoretta pajua, puretun rintamamiestalon puurakenteita ja talkooporukan käristämää savupekonia kevyellä maakellarin vaara-aspektilla. Kyllä minä Eicheni jatkossa tuoreena tilaan…

2 kommenttia:

  1. Savustus itsessäänhän on mitä mainioin säilömismetodi ja aikanaan tuli todettua että viileässä kellarissa majailleet Urbockit pysyivät hyvin muuttumattomina vuodesta toiseen, mikä suodatetulle lagerille on poikkeuksellista. Nykyään huoneenlämmössä kypsyneet Eichet ja Urbockit menevät sitten ajan myötä heikompaan kuntoon siinä missä muutkin savustamattomat kanssaoluensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ei tämä kypsytys ollut nappiin mennyt vaikka viisi vuotta maan alla oli viettänytkin. Voi olla pullokohtainen notkahdus toki. Savustus tosiaan on hyvä säilöntä muoto, mutta allekirjoitan havaintosi huoneenlämpökypsyttelyn savun aromia vaimentavasta efektistä. Edellisvuoden Urbock on aina ollut syksyn uutta satoa pliisumpaa kun on rinnakkain laittanut eli vuodessa jo tapahtuu selvää "kehitystä".

      Poista