torstai 23. maaliskuuta 2017

Tölkkipakkausten kilpajuoksu: Makulta ja Pyynikiltä neljän oluenmaistelusetit


Tuoreet kevätuutuudet: tölkkipakatut maistelusetit on nyt IN...
Kevät on tunnetusti olutuutuuksien aikaa ja tänä vuonna reseptien lisäksi myös pakkausmuotoja on kehitetty useammallakin taholla. Kahden kotimaisen pienpanimon suoranainen kilpajuoksu kulminoitui lähes samanaikaiseen, neljän tölkkioluen maistelusetin lanseeraukseen. Ja sehän meille kuluttajille kelpaa.

Tamperelainen Pyynikin Käsityöläispanimo on lajissa jo vanha konkari, sillä sen vuonna 2015 lanseeraama kuutta eri olutta sisältänyt Sessio-sikspäk oli maamme ensimmäinen laatuaan. Kehitys kuitenkin kehittyy ja päätään craft-skenessäkin vahvasti nostavat tölkkipakkaukset ovat nyt IN myös maistelukokoonpanojen saralla. Tölkitykseen vastikään mukaan lähtenyt ja hiljattain oman laitteiston kasaan saanut Pyynikkikin on haistanut tämän markkinaraon hienosti ja lopputuloksena on uusi, neljästä puolilitraisiin tölkkeihin pakatusta kauppavahvuisesta oluesta koostuva maistelusetti: Iso Nelonen – Big4Sun. Hinta tällä tullee heilumaan 12€:n pinnassa, jopa alle.

Tuttuja makuja uudessa paketissa.
Toinen, jo hieman pidempään kiiltäväkuorisiin törppösiin voimavarojaan suunnannut pienpanimo on tuusulalainen Maku Brewing. Makun uusi, niinikään neljästä eri tölkkioluesta koostuva Makustelusetti kiilasi niukasti tamperalaiskollegoiden edelle, ollen Suomen ensimmäinen tölkkioluista koostuva maistelukokonaisuus. Oluiden lisäksi pahvipakkaus sisältää myös käyttö- ja paristuvinkkejä kullekin oluelle muun olutkokemukselle lisäarvoa antavan informaation ohella. Makustelusetin levikki kattaa "useamman sata" K- ja S-ketjun myymälää. 
Makustelusetissä saatiin samaan pakettiin monta meidän jengille mieluisaa asiaa oluen nauttimiseen liittyen: hyviä makuja, ideoita ruokaparituksiin, tasting-ohjeistusta ja musafiilistelyä oluen ympärillä. Tämä on täydellinen vieminen illanviettoon. –Jussi Tamminen, Maku Brewing*
Pakkaukset eroavat toisistaan sisältönsä lisäksi myös tölkkien koon puolesta. Maku luottaa pienempiin, kolmanneslitraisiin pakkauksiin Pyynikin ampuessa isommilla, puolilitraisilla purnukoilla. Tuusulalaisten katalogi myötäilee panimon tuttua perusvalikoimaa Pale Alen, Amber Alen, Golden Alen ja Vehnän voimin. Nelikko on vakionäky maitokauppojen hyllyistä jo pidemmältä ajalta ja siinä mielessä helppo valinta kuluttajille.

Pyynikin aurinkoinen nelikko...
Pyynikin maistelusetin nelikko Cloudberry Saison, Ruby Jazz Ale, Dammer Pils ja American IPA tarjoaa hieman erilaista lähestymiskulmaa perusmakujen kylkeen. Kotimaisittain toistaiseksi hieman harvinaisempi Saison on ryyditetty lakkasoiden antimilla ja tummien Mild Alejen maailmanmestaruuden 2016 napannut Ruby Jazz Ale kantaa mukanaan jenkkihumaloinnin kanssa hyvin yhteen pelaavaa pihlajanmarjojen aromikkuutta. American IPA on tuttu jo pullosiksarin ajoilta Dammer Pilsin kumartaessa tsekkiläisten esikuvien suuntaan.

Henkilökohtaisesti nämä tuotelanseeraukset ovat hyvä juttu. Pyynikin aiempi sikspäkidea keräsi katupuheiden perusteella kohtalaisen hyvin tuulta alleen, mutta toiminee neljän settinä huomattavasti paremmin. Pullopäkin sisältö ei itseäni ostosuorituksiin innostanut, mutta nyt kasassa on paria astetta lupaavampi kattaus. Hyväksi session IPAksi todettu American IPA kannattikin aiemmista seteistä säästää ja etenkin uutta Dammer Pilsiä olen itse odotellut kuumeisesti maistettavaksi. Cloudberry Saison tuo mukaan sopivaa eksotiikkaa ja palkittu Ruby Jazz vakuuttaa ostajat tuttuna ja turvallisena peruskivenä.

Makun nelikko on tosiaan ”kaikille” tuttu ja sen vahvuus piileekin juuri siinä. Tasalaatuinen panimo, toimivat ja kohtuuhintaiset tölkkituttavuudet madaltavat varmasti kynnystä tarttua ”makusettiin” ja laskisin pienemmän tölkkikoonkin tässä tapauksessa eduksi. Logistisesti tölkit ovat muutenkin mukavamman tuntuisia eikä se puolilitrainenkaan kamala rotjake raahattavaksi saati nautittavaksi ole.

Makun paketissa on vinkit mukana, mutta että JVG olutnautinnon pilaajak... taustamusiikiksi? Oluthistorian puistattavin
suositus kenties. Nyt hei oikeesti... Etenkin kun hätäisesti luin ensin "Notorious B.I.G."
Oli niin tai näin, tarjolla on nyt kaksi erittäin hyvää vaihtoehtoa keväisiin rientoihin ja homma pääsee oikeuksiinsa viimeistään kesän myötä alkavan piknik-kauden tunnelmissa - ja onhan tässä vielä vaput ja pääsiäisetkin vielä välissä. Näppärät ja esteettisetkin pakkaukset kattanevat paikallispoliisin puistonapostelulle asettamat vaatimukset retkimäisestä evästelystä peruskarjalan lavasettejä paremmin ja ainakin omat kesämökin saunajuomasuunnitelmat selvenivät kertarysäyksellä. Koska onhan tuo pieni ja ”valmiiksi poimittu” setti vaan niin perhanan kätevä ja nyt hyviä vaihtoehtoja on kerrasta kaksi.

Pullotuotteiden vakaille kannattajille lohdutusta tarjoaa ainakin Brooklynin nelikko, jonka mukana saa vielä kätevästi panimon lasin. Hintakin kilpailee mukana hyvin ensikuulemien kertoessa sen kieppuvan myös siellä 12€:n tuntumissa.

Tsiff vaan kaikille, maltaista kevään jatkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti