torstai 9. maaliskuuta 2017

Tornion Panimon Arctic Pale Ale ja Arctic Lager

Auringonottoa torniolaisittain...

Torniossa on viimeisen parivuotisen ajan puuhailtu Sangenin sangen mielenkiintoisen projektin parissa, jonka myötä kaupungin hetkeksi hiipuneeseen olutperinteeseen on taas saatu puhallettua elämää. Rajakaupungin pitkä panimohistoria alkaa jo vuodesta 1873, jolloin alueen vaikutusvaltaiset kauppiaat ja johtajat kokoontuivat pormestari Karl Johan Boströmin asunnolle tärkeä asia mielissään. Oman panimon puute kalvoi pohjoisen väkeä ja peltojen ravinteikas ohra haluttiin saada maistuvaan hyötykäyttöön. Yksissä tuumin perustettiin Torneå Bryggeri, joka toimikin aina 2010-luvun alkuun saakka.

Tornion Oluena, sittemmin Lapin Kultana ja 80-luvulta lähtien osana Hartwallia tunnettu panimo kasvoi pienestä paikallispanimosta suureksi tuotantolaitokseksi, jonka tarina kesti niin sotavuodet kuin kieltolainkin. Globalisaatio oli sille kuitenkin liikaa, kun Hartwallin Tornion tehtaineen Scottish & Newcastlelta ostanut Heineken päätti ajaa tuotannon alas. Voi hyvin kuvitella, millaisen aukon suuri työllistäjä poistuessaan jätti paikallisten keskuuteen, eikä ajatus vastedes etelästä tuotavasta ”Lapin Kullasta” taatusti mieltä lämmittänyt.

Vuositolkulla ei valoa tunnelin päähän kuitenkaan tarvinnut odotella, sillä jo viime vuoden aikana saatiin keittyvän maltaan viettelevä tuoksu paalaamaan vanha Lapin Kullan tehdaskiinteistön tuotantotiloihin*. Monipuolisen mm. kemian, biologian ja mikrobiologian osaajien joukon koostama Sangen rahoitti panimon perustamisen ilmeisen hyvin tuottaneen osakeannin avulla ja sai edeltäjänsä tapaan myös paikalliset kauppiaat taakseen. Sangen aloitti panimon rakentamisen vuosi sitten ostamalla Saariselällä vaikuttaneen OPR Oy Polarmallaksen osakekannan itselleen ja siirsi kauppaan sisältyneen panimolaitteiston pullotuslinjoineen Tornioon perustean sen ympärille tytäryhtiön, Tornion Panimon. Kaupan myötä Sangenin haltuun päätyivät myös Polarmaltaan tisleet brändeineen.

Saariselältä tuodulla laitteistolla valmistuu olutta tuhannen litran erissä noin 200 000:n litran vuositahdilla**. Tähtäin on tosin jo alun alkaen ollut huomattavasti tätä korkeammalla, mutta kyseinen laitteisto mahdollisti oman tuotannon aloittamisen suurempia vehkeitä odotellessa… Itseasiassa panimolla onkin par’aikaa käynnissä mittava laitteistolaajennus, jonka myötä vuosikapasiteetti nousee 2,5 miljoonaan litraan. Matkaa Lapin Kullan aikoihin toki vielä on, sillä tunturipurojen raikkautta tehtailtiin loppuvuosina 200 miljoonan litran vuosikapasiteetin turvin.

Kaksi kovaa kesäjuomaa...
Mittavan lisäkapasiteetin käyttöönvihkimistä odoteltaessa Tornion Panimon oluiden saatavuus painottuu Perämeren pohjukan seutumille ja muualle pohjoiseen, jokusta eteläisempääkin poikkeusta lukuunottamatta. Pääkaupunkiseudulla hyvää valikoimaa tarjoileva Pien lienee hyvä paikka etsiä panimon tuotteita ja löytyipä niitä Jyväskylästäkin Keljon Citymarketista. Tuolta hain testiin kaksi viimekesäistä ”tuttua” eli vielä Olutsataman aikoihin muiden panimoiden tykönä valmistettujen oluiden torniolaisversiot: Arctic Pale Alen ja Arctic Lagerin.

Panimolla on hyvät suhteet paikallisiin K-ketjun kauppiaisiin eikä liene sattumaa, että tämänhetkinen mallasjuomavalikoima onkin sovitettu maitokauppavahvuuksiin. Ainakin kesällä testattu, tuolloin Tsekeissä valmisettu Tsekki Pils vakuutti syvästi ja nyt tarjolla olevan Arctic Lager pitäisi sitten olla Torniossa valmistettu versio siitä. APAa sen sijaan tehtiin aluksi Oulussa Maistilan avustuksella, mutta tuota keittoa en itse asiassa tainnut edes maistaakaan. Sen puolesta ollaan siis vain naamatuttujen asteella.

Suuret tavoitteet eivät aina poissulje hyviä toimintatapoja. Paikkaa Laitilan vanavedestä havittelevan panimon arvot vaikuttavat olevan kohdillaan ja panostus laboratoriotyöhön sekä mm. kotimaisen humalanviljelyn tutkimiseen kuulostavat hyviltä vedoilta. Alueellista yteistyötä on viritelty myös Tyrnävän Myllyn kanssa, jonka perinteisessä kivimyllyssä jauhettu kaura on löytänyt kodin panimon kauppavahvuisen Arctic Stoutin rungosta. Kuvio tukee yrityksen pyrkimyksiä kasvattaa pohjoisessa viljeltyjen ja jalostettujen raaka-aineiden osuutta tuotannossaan.
Luonnon raaka-aineet, puhtaus ja pohjoisuus ovat myös Sangenin arvoissa korkealla. Panimo sijaitsee Euroopan suurimman vapaana virtaavan joen rannalla. 95 prosenttia Tornionjoen vedestä tulee Lapin tuntureilta.
Tokihan Tornion Panimon brändäyksessä käytetään kaupungin oluthistoriaa ja pohjoisen mystiikkaa hyödyksi vähän turhankin rouheasti, mutta toisaalta tässä rohkeassa ja hyvällä tapaa itseriittoisessa markkinoinnissa tuntuu meillä suomalaisilla olevan aika paljonkin opeteltavaa. Torniossa ei ole lähdetty eteenpäin olemassa oloa anteeksi pyydellen ja vahva etukäteismarkkinointikin on puheiden mukaan ”räjäyttänyt” kysynnän tuotantotahtiin nähden ylivoimaiseksi.

Myönnetään toki, että tuo ”Pantu revontulten alla” –slogan sai aikaa hymähdyksen. Onhan Tornio pohjoinen kunta, mutta leiskuvat nuo revontulet silloin tällöin täällä meilläkin. Jotenkin miellän ne tunnelmoinnissa enemmän inarilaisten iloiksi kuin nippanappa Pohjois-Pohjanmaasta erillään olevan rannikkokaupungin yleisilmeeksi…

*Panimon alta löytyvät 140-vuotta vanhat kellariholvit tulevat toimimaan jatkossa Sangenin tislaamon viskikellareina.
**Polarmaltaan viimeisinä vuosina panimolaitteisto oli jäänyt vähäisellä käytölle, kun olutta vielä 2000-luvun alussa valmistui 300 000 litraa per vuosi. Tuolloin yritys toimi Kiimingistä käsin, josta oluen jakelu tapahtui Lappiin ja muualle Pohjois-Suomeen. Saariselän aikoina pääpaino oli väkevien tuotannossa, joita myytiin lähinnä Lapin matkailukeskuksiin ja vientiin, mutta toiminta oli tässäkin suhteessa jo hyvin vaatimatonta.

Tornion Panimo Arctic Pale Ale

American Pale Ale / 4,7% / Tornion Panimo, Tornio, Suomi
Pisteet: 35/50
Aloitetaan Arctic Pale Alella eli torniolaisella APAlla. Kauppavahvuinen session IPA tai APAhan on jo jokunen vuosi sitten syrjäyttänyt vaalean lagerin tuoreiden panimoiden yleisimmän ensioluen paikalta. Lajissa on nykytarjonnan laajuuden vuoksi melko hankala erottua joukosta, mutta toisaalta hyvin osuessaan pieni riski voi kääntyä nopeasti eduksi.
Tornion Panimon uuden aallon olut, perinteille kumartaen, tulevaisuuteen katsoen. Arctic Pale Ale on pintahiivaolut, jossa on ruskan punertava väri, runsaan maltainen runko ja pehmeän hedelmäisesti humaloitu jälkimaku, joka viipyy Magnum-humalien aromikkaissa kerroksissa.
Vaalea, hennon oranssinen, keltainen olut kauniilla ja varsin kestävällä vaahtokerroksella. Tuoksu on mainio. Puhdaspiirteisessä tunnelmassa on sitruksisen päävärin takaa kurkistelevaa tropiikin hedelmää sekä tuoretta yrttisyyttä. Raikas, aromaattinen ja sopivan runsas. Tämä lupailee hyvää.

Maultaan tuoksua myötäilevä, puhdas ja laadukkaan tuntuinen paketti. Sitrusmainen purevuus, pirskahtelevuus ja pirteys on esillä varsin vahvassa roolissa, vaalean trooppisuuden täydentäessä palettia taaempana. Kevyt, vaalean viljava ja ehkä paikoin ranskanleipäinenkin mallaspohja täyttää saappaassa tarjoten humalan iloittelulle sopivan kevyen, mutta riittävän pohjan. Jälkipoljento on sitrusta komppaavan ruohovivahteen myötä ehkä hitusen karkeantuntuinen, mutta mukavan napakkana toimii hyvin.

Jaa-a. Torniossa on siis pantu hyvin kauppavahvuuksissa toimiva, tasapainoinen ja kokonaisuutena näppärä Pale Ale. Nuppeja ei ole viritetty aivan all folk -taajuuksille, mikä on ilahduttavaa huomata, mutta hieman lisäpainoja voisi takapotkuun silti toivoa. Oluen profiili sen kyllä kestäisi.


Tornion Panimo Arctic Lager

Vaalea Lager / 4,7% / Tornion Panimo, Tornio, Suomi
Pisteet: 35/50
Ja arktinen lager on tosiaan jonkinasteinen, jollei reseptiltään jopa suora toisinto tsekkiläisten kanssa veistellystä Tsekki Pilssistä. Tämä olikin miellyttävä tuttavuus, sillä mielestäni se istuu melko hyvin kesäisten muisteloiden festarituttuun, joka Olutsatamassa keräsi kehuja osakseen. Veikkaanpa vahvasti, että tässä kaksikossa on vahvaa potentiaalia ensikesän monikäyttöoluiksi, vaikka hinta (vielä?) joitain tuttuja yleisoluita napakampi onkin.
Arctic Lager on pohjahiivaolut, jossa on kesäyön keltainen väri, herkullisen maltainen runko ja rapsakka, raikkaan hedelmäinen humalointi. Arctic Lager tarjoaa maukkaan vaihtoehdon ultrasuodatettuihin bulkkilagereihin kyllästyneille oluen ystäville.
Vaaleankeltainen, keskirunsaan vaahdon nostava olut. Tuoksu on pirteä, mukavan ruohoinen sekä vaalean, mannermaisen hedelmäinen. Raikas, ehkä hitusen vaimea.

Maultaan tuoksun linjoilla, mutta ilahduttavasti pari astetta voimakkaampana. Hyvä tukko ruohoa, taaempana kevyttä, vaaleaa hedelmää ja lopussa taas napakkaa, ruohontäyteistä purentaa. Pale Alea napakampi, mutta samaan tapaan lopussa hieman karhea. Makukirjo kuitenkin toimii ja kasaan on vahvuuksiin nähden saatu vähintäänkin kunniakas esitys. Tässähän alkaa jo toivoa, että pääsisi ruohonleikkuupuuhiin ja sen jälkipeleihin... Hienoa!

Onpas mukavan ruohikontäyteinen, rapsakka ja laadukas kokonaisuus.

5 kommenttia:

  1. Kellarissa tuntuu pysyvän sekä kynä ilahduttavan tarkasti kourassa että kieli omaan näkövinkkeliini parahultaisesti poskessa. Arvioihin olen saattanut lähes poikkeuksetta yhtyä ja teksti tavoittaa oleellisen, viihteellisyyttä tai oikeinkirjoitusta unohtamatta. Hyvää työtä! P.S. Näin nykäskyläläisenä Tornion etiketit nostavat miellyttäviä kaikuja Hiisi panimon Palokka-oluista :) Yksinkertainen on kaunista - Antti Peura

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla, että näitä pidempiäkin tarinoita joku jaksaa selailla. Tyyli on vapaa mutta pakollinen ja kiva jos miellyttää. Muutoksia en lupaa, mutta tasalaatuisuuskin lienee utopiaa. Nautitaan kun voidaan, kippis! Ja nuo etiketit tosiaan vähän palokkalaista tunnelmaa henkivät, hyvä huomio. Missähän uudet Palokka-erät muuten piilottelevat...?

      Poista
  2. Erittäin raikas kirjoitus. Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Onko Jyväskylän seudulla näitä myynnissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ainakin Keljon ja vissiin Palokankin Citymarketeissa olen nähnyt.

      Poista