Auringonottoa torniolaisittain... |
Torniossa on viimeisen parivuotisen ajan puuhailtu Sangenin sangen
mielenkiintoisen projektin parissa, jonka myötä kaupungin hetkeksi hiipuneeseen
olutperinteeseen on taas saatu puhallettua elämää. Rajakaupungin pitkä panimohistoria
alkaa jo vuodesta 1873, jolloin alueen vaikutusvaltaiset kauppiaat ja johtajat
kokoontuivat pormestari Karl Johan Boströmin asunnolle tärkeä asia mielissään.
Oman panimon puute kalvoi pohjoisen väkeä ja peltojen ravinteikas ohra
haluttiin saada maistuvaan hyötykäyttöön. Yksissä tuumin perustettiin Torneå
Bryggeri, joka toimikin aina 2010-luvun alkuun saakka.
Tornion Oluena, sittemmin Lapin Kultana ja 80-luvulta
lähtien osana Hartwallia tunnettu panimo kasvoi pienestä paikallispanimosta
suureksi tuotantolaitokseksi, jonka tarina kesti niin sotavuodet kuin
kieltolainkin. Globalisaatio oli sille kuitenkin liikaa, kun Hartwallin Tornion
tehtaineen Scottish & Newcastlelta ostanut Heineken päätti ajaa tuotannon
alas. Voi hyvin kuvitella, millaisen aukon suuri työllistäjä poistuessaan jätti
paikallisten keskuuteen, eikä ajatus vastedes etelästä tuotavasta ”Lapin
Kullasta” taatusti mieltä lämmittänyt.
Vuositolkulla ei valoa tunnelin päähän kuitenkaan tarvinnut
odotella, sillä jo viime vuoden aikana saatiin keittyvän maltaan viettelevä
tuoksu paalaamaan vanha Lapin Kullan tehdaskiinteistön tuotantotiloihin*.
Monipuolisen mm. kemian, biologian ja mikrobiologian osaajien joukon koostama
Sangen rahoitti panimon perustamisen ilmeisen hyvin tuottaneen osakeannin
avulla ja sai edeltäjänsä tapaan myös paikalliset kauppiaat taakseen. Sangen
aloitti panimon rakentamisen vuosi sitten ostamalla Saariselällä vaikuttaneen
OPR Oy Polarmallaksen osakekannan itselleen ja siirsi kauppaan sisältyneen
panimolaitteiston pullotuslinjoineen Tornioon perustean sen ympärille
tytäryhtiön, Tornion Panimon. Kaupan myötä Sangenin haltuun päätyivät myös
Polarmaltaan tisleet brändeineen.
Saariselältä tuodulla laitteistolla valmistuu olutta
tuhannen litran erissä noin 200 000:n litran vuositahdilla**. Tähtäin on tosin
jo alun alkaen ollut huomattavasti tätä korkeammalla, mutta kyseinen laitteisto
mahdollisti oman tuotannon aloittamisen suurempia vehkeitä odotellessa…
Itseasiassa panimolla onkin par’aikaa käynnissä mittava laitteistolaajennus,
jonka myötä vuosikapasiteetti nousee 2,5 miljoonaan litraan. Matkaa Lapin
Kullan aikoihin toki vielä on, sillä tunturipurojen raikkautta tehtailtiin
loppuvuosina 200 miljoonan litran vuosikapasiteetin turvin.
Kaksi kovaa kesäjuomaa... |
Mittavan lisäkapasiteetin käyttöönvihkimistä odoteltaessa
Tornion Panimon oluiden saatavuus painottuu Perämeren pohjukan seutumille ja
muualle pohjoiseen, jokusta eteläisempääkin poikkeusta lukuunottamatta.
Pääkaupunkiseudulla hyvää valikoimaa tarjoileva Pien lienee hyvä paikka etsiä
panimon tuotteita ja löytyipä niitä Jyväskylästäkin Keljon Citymarketista.
Tuolta hain testiin kaksi viimekesäistä ”tuttua” eli vielä Olutsataman aikoihin
muiden panimoiden tykönä valmistettujen oluiden torniolaisversiot: Arctic Pale
Alen ja Arctic Lagerin.
Panimolla on hyvät suhteet paikallisiin K-ketjun
kauppiaisiin eikä liene sattumaa, että tämänhetkinen mallasjuomavalikoima onkin
sovitettu maitokauppavahvuuksiin. Ainakin kesällä testattu, tuolloin Tsekeissä valmisettu Tsekki Pils vakuutti syvästi ja nyt tarjolla olevan Arctic Lager pitäisi sitten
olla Torniossa valmistettu versio siitä. APAa sen sijaan tehtiin aluksi Oulussa
Maistilan avustuksella, mutta tuota keittoa en itse asiassa tainnut edes
maistaakaan. Sen puolesta ollaan siis vain naamatuttujen asteella.
Suuret tavoitteet eivät aina poissulje hyviä toimintatapoja.
Paikkaa Laitilan vanavedestä havittelevan panimon arvot vaikuttavat olevan
kohdillaan ja panostus laboratoriotyöhön sekä mm. kotimaisen humalanviljelyn
tutkimiseen kuulostavat hyviltä vedoilta. Alueellista yteistyötä on viritelty
myös Tyrnävän Myllyn kanssa, jonka perinteisessä kivimyllyssä jauhettu kaura on
löytänyt kodin panimon kauppavahvuisen Arctic Stoutin rungosta. Kuvio tukee
yrityksen pyrkimyksiä kasvattaa pohjoisessa viljeltyjen ja jalostettujen
raaka-aineiden osuutta tuotannossaan.
Luonnon raaka-aineet, puhtaus ja pohjoisuus ovat myös Sangenin arvoissa korkealla. Panimo sijaitsee Euroopan suurimman vapaana virtaavan joen rannalla. 95 prosenttia Tornionjoen vedestä tulee Lapin tuntureilta.
Tokihan Tornion Panimon brändäyksessä käytetään kaupungin
oluthistoriaa ja pohjoisen mystiikkaa hyödyksi vähän turhankin rouheasti, mutta
toisaalta tässä rohkeassa ja hyvällä tapaa itseriittoisessa markkinoinnissa
tuntuu meillä suomalaisilla olevan aika paljonkin opeteltavaa. Torniossa ei ole
lähdetty eteenpäin olemassa oloa anteeksi pyydellen ja vahva
etukäteismarkkinointikin on puheiden mukaan ”räjäyttänyt” kysynnän tuotantotahtiin
nähden ylivoimaiseksi.
Myönnetään toki, että tuo
”Pantu revontulten alla” –slogan sai aikaa hymähdyksen. Onhan Tornio
pohjoinen kunta, mutta leiskuvat nuo revontulet silloin tällöin täällä
meilläkin. Jotenkin miellän ne tunnelmoinnissa enemmän inarilaisten iloiksi
kuin nippanappa Pohjois-Pohjanmaasta erillään olevan rannikkokaupungin
yleisilmeeksi…
*Panimon alta löytyvät 140-vuotta vanhat kellariholvit
tulevat toimimaan jatkossa Sangenin tislaamon viskikellareina.
**Polarmaltaan viimeisinä vuosina panimolaitteisto oli
jäänyt vähäisellä käytölle, kun olutta vielä 2000-luvun alussa valmistui 300 000 litraa per vuosi. Tuolloin yritys toimi Kiimingistä käsin, josta
oluen jakelu tapahtui Lappiin ja muualle Pohjois-Suomeen. Saariselän aikoina pääpaino
oli väkevien tuotannossa, joita myytiin lähinnä Lapin matkailukeskuksiin ja
vientiin, mutta toiminta oli tässäkin suhteessa jo hyvin vaatimatonta.
Tornion Panimo Arctic Pale AleAmerican Pale Ale / 4,7% / Tornion Panimo, Tornio, SuomiPisteet: 35/50 |
Aloitetaan Arctic Pale Alella eli torniolaisella APAlla. Kauppavahvuinen
session IPA tai APAhan on jo jokunen vuosi sitten syrjäyttänyt vaalean lagerin
tuoreiden panimoiden yleisimmän ensioluen paikalta. Lajissa on nykytarjonnan
laajuuden vuoksi melko hankala erottua joukosta, mutta toisaalta hyvin osuessaan
pieni riski voi kääntyä nopeasti eduksi.
Tornion Panimon uuden aallon olut, perinteille kumartaen, tulevaisuuteen katsoen. Arctic Pale Ale on pintahiivaolut, jossa on ruskan punertava väri, runsaan maltainen runko ja pehmeän hedelmäisesti humaloitu jälkimaku, joka viipyy Magnum-humalien aromikkaissa kerroksissa.
Vaalea, hennon oranssinen, keltainen olut kauniilla ja
varsin kestävällä vaahtokerroksella. Tuoksu on mainio. Puhdaspiirteisessä
tunnelmassa on sitruksisen päävärin takaa kurkistelevaa tropiikin hedelmää sekä
tuoretta yrttisyyttä. Raikas, aromaattinen ja sopivan runsas. Tämä lupailee
hyvää.
Maultaan tuoksua myötäilevä, puhdas ja laadukkaan tuntuinen
paketti. Sitrusmainen purevuus, pirskahtelevuus ja pirteys on esillä varsin
vahvassa roolissa, vaalean trooppisuuden täydentäessä palettia taaempana.
Kevyt, vaalean viljava ja ehkä paikoin ranskanleipäinenkin mallaspohja täyttää
saappaassa tarjoten humalan iloittelulle sopivan kevyen, mutta riittävän
pohjan. Jälkipoljento on sitrusta komppaavan ruohovivahteen myötä ehkä hitusen
karkeantuntuinen, mutta mukavan napakkana toimii hyvin.
Jaa-a. Torniossa on siis pantu hyvin kauppavahvuuksissa
toimiva, tasapainoinen ja kokonaisuutena näppärä Pale Ale. Nuppeja ei ole
viritetty aivan all folk
-taajuuksille, mikä on ilahduttavaa huomata, mutta hieman lisäpainoja voisi
takapotkuun silti toivoa. Oluen profiili sen kyllä kestäisi.
Tornion Panimo Arctic LagerVaalea Lager / 4,7% / Tornion Panimo, Tornio, SuomiPisteet: 35/50 |
Ja arktinen lager on tosiaan jonkinasteinen, jollei
reseptiltään jopa suora toisinto tsekkiläisten kanssa veistellystä Tsekki Pilssistä.
Tämä olikin miellyttävä tuttavuus, sillä mielestäni se istuu melko hyvin
kesäisten muisteloiden festarituttuun, joka Olutsatamassa keräsi kehuja
osakseen. Veikkaanpa vahvasti, että tässä kaksikossa on vahvaa potentiaalia
ensikesän monikäyttöoluiksi, vaikka hinta (vielä?) joitain tuttuja yleisoluita
napakampi onkin.
Arctic Lager on pohjahiivaolut, jossa on kesäyön keltainen väri, herkullisen maltainen runko ja rapsakka, raikkaan hedelmäinen humalointi. Arctic Lager tarjoaa maukkaan vaihtoehdon ultrasuodatettuihin bulkkilagereihin kyllästyneille oluen ystäville.
Vaaleankeltainen, keskirunsaan vaahdon nostava olut. Tuoksu
on pirteä, mukavan ruohoinen sekä vaalean, mannermaisen hedelmäinen. Raikas,
ehkä hitusen vaimea.
Maultaan tuoksun linjoilla, mutta ilahduttavasti pari
astetta voimakkaampana. Hyvä tukko ruohoa, taaempana kevyttä, vaaleaa hedelmää
ja lopussa taas napakkaa, ruohontäyteistä purentaa. Pale Alea napakampi, mutta
samaan tapaan lopussa hieman karhea. Makukirjo kuitenkin toimii ja kasaan on
vahvuuksiin nähden saatu vähintäänkin kunniakas esitys. Tässähän alkaa jo
toivoa, että pääsisi ruohonleikkuupuuhiin ja sen jälkipeleihin... Hienoa!
Onpas mukavan ruohikontäyteinen, rapsakka ja laadukas kokonaisuus.
Kellarissa tuntuu pysyvän sekä kynä ilahduttavan tarkasti kourassa että kieli omaan näkövinkkeliini parahultaisesti poskessa. Arvioihin olen saattanut lähes poikkeuksetta yhtyä ja teksti tavoittaa oleellisen, viihteellisyyttä tai oikeinkirjoitusta unohtamatta. Hyvää työtä! P.S. Näin nykäskyläläisenä Tornion etiketit nostavat miellyttäviä kaikuja Hiisi panimon Palokka-oluista :) Yksinkertainen on kaunista - Antti Peura
VastaaPoistaKiitos, kiva kuulla, että näitä pidempiäkin tarinoita joku jaksaa selailla. Tyyli on vapaa mutta pakollinen ja kiva jos miellyttää. Muutoksia en lupaa, mutta tasalaatuisuuskin lienee utopiaa. Nautitaan kun voidaan, kippis! Ja nuo etiketit tosiaan vähän palokkalaista tunnelmaa henkivät, hyvä huomio. Missähän uudet Palokka-erät muuten piilottelevat...?
PoistaErittäin raikas kirjoitus. Kiitos!
VastaaPoistaOnko Jyväskylän seudulla näitä myynnissä?
VastaaPoistaJoo, ainakin Keljon ja vissiin Palokankin Citymarketeissa olen nähnyt.
Poista