keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Sokkotesti: Olvi III vs. Olvi Export


Olvit ja uusi kuosi.

Olvi uudisti pullojen ilmeen ja toimitti teosta näytekappaleet olutblogisteillekin. Omaan silmään muutos näyttää aika raikkaalta ja vähän salonkikelpoista craftkosiskeluakin jäljittelevältä. Ei hassumman näköistä ollenkaan. Samalla kuitenkin mietin, että kuinka muutos vanhaan keltaetikettiseen tottuneen, todella laajan ja vakiintuneen pääkuluttajaryhmän puolella otetaan vastaan. Onko perus-Olvin uusi ilme liian hipster?

Uusi etiketti, uusi muotoilu. Kolmanneslitrainen peruspullo on Olvi- ja FIzz –tuotteiden kohdalla historiaa uuden, ympäristölle ystävällisen kierrätyslasipullon myötä. Panimon tavoitteena on muutoksella minimoida pakkausjätteen määrä ja päivitys koskee myös panimon pahvikorilaatikon olemusta. Kuvista nähty musta laatikko näyttää niinikään ihan näppärältä.

Itse sisältö on kuitenkin sitä samaa kuin aiemminkin, joten näytepullot tarjoavat tilaisuuden verestellä muistoja vuosien takaa. Edellisestä Olvin korkkaamisesta on varmastikin jo muutama vuosi aikaa, mahdollisesti kuusi tai enemmänkin. Ei pysty muistamaan. Samalla tarjoutui myös hyvä mahdollisuus koetella makuaisteja sokkotestin voimin:

Maistuuko 0,7% vahvuusero miltään?


Vierekkäin oli siis Olvin 4,5-prosenttinen perusversio ja ”väkevämpi” Export (5,2%). Vertailu toteutettiin sokkona, kotisohvan hermeettisessä ympäristössä.

0,7% ero - maistuuko se miltään?

Olvi III

”OLVI III on Olvin suosituin olut. Kotimaisista maltaista ja baijerilaisesta humalasta vailmistettu OLVI on saanut myös kansainvälistä tunnustusta. Vuonna 1991 se palkittiin Barcelonassa kultamitalilla.”
Ainesosat: Vesi, ohramallas, ohratärkkelys, humala        
Alkoholi 4,5 % vol / Katkero 15 (EBU) / Väri 9 (EBC) / Kantavierre 10 %

Olvi Export

”OLVI Export valmistetaan parhaista kotimaisista maltaista ja valikoidusta baijerilaisesta humalasta. Lopputulos on vaalea, vahva lagerolut, jonka maku on hedelmäinen ja raikas.”
Ainesosat: Vesi, ohramallas, ohratärkkelys, humala
Alkoholi 5,2 % vol / Katkero 18 (EBU) / Väri 10 (EBC) / Kantavierre 12 %
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Ulkonäkö:
Kirkkaita ja vaaleita oluita on kumpikin. Hieman hämärässä kotinurkassa ei osaa mainittavaa eroa esiin nostaa.
Tuoksu:
Tuoksutkin ovat aika hyvin linjassa toistensa kanssa. Näyte #1 on peruslagerin mitoissa eli vaalean maltainen, vienosti humaloitu ja aika raikas. Ehkä hiven makeuttakin.

Näyte #2 on vähän vaimeampi, mutta miellyttävämpi, pehmeämpi. Se tarjoaa enemmän mallasta, ei juurikaan makeutta. Selvästi vaisumpi voimakkuudeltaan kuitenkin. Siinä suhteessa aika tasapäistä menoa, vaikka eroja löytyykin.
Maku:
Näyte #1 on maultaan vaalean maltainen, lopetukseltaan kevyen katkera ja sen perään hennosti makeahkon pahvinen. Aika harmiton, muttei järin miellyttävä kuitenkaan. Makeus vielä lisääntyy melko nopeasti ensihörpön jälkeen.

Näyte #2 on jälleen vähemmän makea, tai siitä oikeastaan puuttuu tuo märän imelä pahvi kokonaan. Se on myös selvästi purevammin humaloitu ja hiilihapoiltaan terävämpi. Aika kolkkohan tuon klangi pidemmän päälle on, mutta se on tästä kaksikosta selkeästi paremman makuinen ja mieluisampi juotava.
Suutuntuma:
Tuntumassa ei sinällään suurta eroa tunnu löytyvän ja ehkä isoin tässä testissä löytyvä eroavaisuus sillä saralla on tuo hiilihappojen määrä ja terävyys. Näyte #1 on niiden suhteen aika laiska ja tuntuu makeudessaan jopa väljähtäneeltä verrattuna #2:n antiin.
Yhteenveto:
Ykkösnäyte on kaksikosta hedelmäisempi, joskin aika etäisesti sitäkin. Enemmän tuossa häiritsee orastava ja vähän päivettynyt makeus. Kakkonen on selvälinjaisempi ja aika suora, muttei sisällä mitään epäilyttävää sivukaikuakaan. Kalskahtaa kovuudessaan vähän metallilta, mutta parempi sekin kuin uitettu pahvi.

Kakkonen on näistä merkittävästi juotavampi, vaikkei makunystyröitä mahdottomasti hyväilekään.

Testi päättyy. Näyte #1 paljastuu "kolmos-Olviksi", näyte #2 on yhtä kuin Olvi Export. Alla vielä viralliset kokonaispisteet.
Pisteet:
Näyte #1: Olvi III 15/50

Näyte #2: Olvi Export 19/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti