keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Founders Barrel Aged CBS (Canadian Breakfast Stout)

Founders Barrel Aged CBS (Canadian Breakfast Stout)
Suomessakin jo arkiseksi näyksi laskettavan Foundersin mehevä Canadian Breakfast Stout eli CBS on taas yksi ”niitä” kohuttuja megaoluita, jota maistamatta olutharrastajasta ei ole juuri mihinkään. Tai ainakin sellaisen kuvan olen antanut itselleni antaa.

Vuonna 2011 ensimmäisen kerran markkinoille lasketun CBS:n saatavuus ei ole ollut tasaisen jatkuvaa, mikä on omiaan vahvistamaan oluen haluttavuutta ja mystisyyden verhoa. Seuraavan kerran sitä sai 2014, mutta vain hanatavarana, jota seurasi vuoden 2017 kolmas esityskerta. Viime vuosi olikin historian ensimmäinen poikkeama, jolloin CBS:ssää oli tarjolla kahtena kalenterivuotena perätysten. Verkkokaupasta pelastamani pullokaksikko kuuluukin tähän tuoreimpaan eli neljänteen 2018 vuosikerran erään.

CBS ei sinällään ole mikään uusi tai erityiseen innovaatioon nojaava olut, vaan KBS:n vähän toisenlaisessa tynnyrissä istutettua painosta. Eli tuttua kaavaa noudatteleva, tynnyrissä käväissyt Imperial Stout kahvin ja suklaan voimin. Vuoden tynnyröinti vain tapahtuu bourbontynnyreissä, joissa on ennen olutta ikäännytetty michiganilaista vaahterasiirappia. Hienoista skeptisyyttähän tuo siirappisäilöntä omalla kohtaa nostatti ja valitettavasti totuus myötäili kauhukuvia – ainakin jossain määrin.

Founders Barrel Aged CBS (Canadian Breakfast Stout)
Panimon pääpanijana vaikuttava Jeremy Kosmickihan tiedetään krantuksi tynnyrin hamstraajaksi, joka hyväksyy vain sellaisia viskitynnyreitä, joiden alkuperäistä sisältöä itse pitää kuranttina arvojuomana. Mikä sai tällaisen miehen laittamaan muhkean määrän mallasta sisältävän oluen imelyyttä kumiseviin siirappitynnyreihin? Kysympähän vaan!!!1!

CBS:ssää aiemmin maistaneet ja himoinneet huomannevat muuten tähän uusimpaan vuosikertaan tulleen etikettimuutoksen? Vauhkona hirnuvan heposen selässä on alun perin ratsastanut kanadalaisen ratsupoliisin asuun sonnustautunut, ehkä vähän jenkkisarjoista tuttua pohjoisnaapuristereotypiaa lietsonut miekkonen, Mountie. Ilmeisesti naapurimaan viranomaiskuvalla ratsastaminen ei ollut asianomaisten mieleen, sillä Kanadan kuninkaallinen ratsupoliisi nosti panimoa vastaan kanteen vaatien punatakkisen hahmon poistamista etiketistä. Kuvitus muokattiin sopuisasti uuteen uskoon ja hevonenkin vaikuttaa silminnähden iloisemmalta karistettuaan ratsastajan selästään.

Vaikka olut ei itselleni kummemmin maistunut, näkyy se keräävän suurta arvostusta laajalla skaalalla. Se on mm. Ratebeerissä Imperial Stoutien Top-listan kymmenentenä ja maailman parhaiden oluiden listauksessa sijalla 12. Puhdas sata-kautta-sata tuote siis. Noh, katsotaan nyt miten aika tuota makeutta tasoittelee.
CBS was born when we stumbled upon some bourbon barrels that had previously housed maple syrup. We opted to put the same base beer as KBS, an imperialized version of Breakfast Stout, in the maple barrels and, after one taste, we knew we had something special. Rich maple syrup, roasted coffee and velvety chocolate meld together in what can only be described as a transcendental drinking experience.
Founders Barrel Aged CBS (Canadian Breakfast Stout)
Sysimusta, beigevaahtoinen ja hidasliikkeinen olut. Aika jyhkeä näky. Tuoksu luotaa syvältä, se on ryhdikkään tunnelmallinen, runsaan soljuva ja samettisen pehmyt. Kahvinen paahteisuus, tummansuklainen mokkaisuus ja nahkainen bourbonvanilja sulautuvat yhteen kauniilla tavalla. Loppuunsa hiottua tunnelmaa...

Makukin on hyvä, joskin tausta aika makealta vaikuttaakin. Vaahterasiirapin kiroa kenties? Lämmön myötä makeus, vaiko suoranainen imelyys, kasvattaa otettaan ja vaikkei se kovin syvälle ylläkään, on paahtuneen sokerinen pinta melko äitelä vastus muutoin hienosti toimivalle oluelle.

Kahvinen paahteisuus osuu hienosti yksiin tumman suklaisuuden kanssa, tamminen tynnyri ja bourbonin vaniljainen katku antavat kaivattua ylevyyttä. Jälkimaku on oikeastaan sekoitus näitä kaikkia pienellä viinan katkulla ja lämmöllä korostettuna. Makeuskin tiivistyy reunoille kohtalaisella voimalla, lämpöaallon halkoessa sitä kuin kreivin aikaan.

Hitaasti juotava, jyhkeä ja arvokas (kalliskin) Imperial Stout, joka on liian imelä. Tai no, ylimakea nyt ainakin ja sen vuoksi suuri pettymys. Ei lunasta hypeään.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti