maanantai 28. tammikuuta 2019

Kellarista kaivettua: Nøgne Ø Dark Horizon Third Edition

Nøgne Ø Dark Horizon Third Edition
  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 15,5
  • Panimo: Nøgne Ø, Grimstad, Norja

Tulipa tuossa itsekin taas kerran ikäännyttyä, kuten ihmisillä yleensä tapana on. Koska juhlapäivä sattui napakasti aikataulutetulle maanantaille, piti juhlajuomat kumota jo etukäteen viikonloppuna. Niinpä kaivelin kaapeista kohtalaisen rivin vähän jytympää arvojuomaa ja kyselin sosiaalisesti kanssakansalaisten mielipidettä korkattavan pullon suhteen.

Useampikin tuote sai kannatusta ja olin jo vähällä narauttaa auki sorilaisten Pareton, mutta pyörsin päätöksen viime hetkellä kun hoksasin, että minullahan on vielä kaksi pulloa tuota Nøgnen kohtuuikäistä DH3:sta jäljellä. Yksittäispulloa en olisi epäpyöreissä merkeissä rohjennut tuhlata, mutta nyt siihen tarjoutui oiva sauma. Tämä pullo piti nimittäin nauttia jo viime pääsiäisenä, mutta odottamaton este siirsi aiheen sivuun ja unholaan. Se oli tämän hetken onni.

Nøgne Ø Dark Horizon Third Edition
Dark Horizon sarjan kolmas olut oli allekirjoittaneen ensimmäinen Horizoni koskaan. Se julkaistiin muistini mukaan vuoden 2010 loppupuolella, aikana ennen harrastukseni laajempaa konkretisoitumista. Muistan ensikosketuksen olueen todella imeläksi, jopa sokeriseksi kahvisekoitukseksi, jonka alas saaminen kahden hengen voimin oli kovan työn takana. Kyseessä on kumminkin vain 0,25-litrainen pakkaus, mikä kertoo jotain 15,5-prosenttisen tuotteen makujen intsensiivisestä luonteesta. Kaksi lisäpulloa olen tässä välissäkin ehtinyt jo kuluttamaan ja aika on kummankin kohdalla tehnyt paljon hyvää.

Olut on levännyt valta-osan ajasta kohtalaisen viileässä talouskellarissa ja autotallissa, mutta väliin mahtuu myös jokusen kuukauden mittaisia huonelämpöjaksoja. Pääsiäisestä lähtien se lepäsi jääkaapin peränurkassa eli taipaleensa kenties viileimmissä olosuhteissa. Parasta ennen –päiväys meni umpeen jo viime kesänä, mutta eipähän tämänvahvuinen Imperial Stout tuosta taida hätkähtää.

Valmistaja itse suositteli oluen nauttimista 2-5 vuoden iässä, mutta yhdeksän ja puoli vuotta pullotuksesta oli omien kokemusten pohjalta tähän saakka paras aikamääre kypsyttelyyn. Totuus on varmaan sitten siellä jossain muualla. Melkoisen jumalaista nektaria tämä joka tapauksessa tällä kertaa oli. Eikä tehnyt tiukkaa naukkailla menemään. Ei sitten yhtään.

Nøgne Ø Dark Horizon Third Edition lukuina:
Erä nr. 373
Pantu 03/07/2008
Pullotettu 03/07/2009
Parasta ennen 03/07/2018
Nautittu 26/01/2019
Väri: 240 EBC
Katkerot: 100 EBU

Valmistusaineet:  
Marris Otter-, münchner-, amber-, vehnä-, savuruis-, kristalli-, ruskea-, suklaa- ja mustamaltaat, katkerohumalina Millenium ja Columbus, aromihumalina uusiseelantilainen Nelson Sauvin, kahvi, vesi ja hiiva.


Nøgne Ø Dark Horizon Third Edition
Musta, sysimusta, öljyinen ja syvä ilmestys. Vaahto on niukka, väriltään ruskea. Kaunista. Ensinuuhkaisu tuo mieleen portviinin. Ei huono lähtökohta lainkaan. Tiivistä, hyvin tiivistä paahtuneen espressomaista, salmiakkista ja kandisokerista tuntua selvällä lämpölisällä. Kypsää, hyvin tiivistä ja tummaa hedelmää, puhdasta eleganssia. On varmantuntuista...

Olut soljuu suussa viettelevästi ja pehmeästi. Muutaman aallon jälkeen se tarjoaa mukavasti polttavaa lämpöä, joka nostaa esiin myös espressoon sidotun, tumman ja paahdetun sokerin. Maku on hyvin syvä, paikoin myös intensiivinen ja maut ovat tiivistyneet todella kauniisti. Mustaa kultaa, sitä se on.

Espresso ja sokeri hallinnoivat yleiskuvaa yhdessä lämmön kanssa, mutta takaa paljastuu myös kypsän hedelmäisiä ja viinimäisiäkin piirteitä. Herkullinen, todella hienostunut kokonaisuus. Tuntuma on soljuva ja pehmyt, samaan aikaan lämmin ja samettinen, mutta huulet eivät juurikaan tunnu tahmaantuvan.

Nyt on hienosti säilynyt olut. Säväytti ja kunnolla...

Pisteet: 45/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti