sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Two Roads Espressway Cold Brew Coffee Stout

Two Roads Espressway Cold Brew Coffee Stout
Kahvistouttia, ai että. Nämä tuppaavat uppoamaan hienosti allekirjoittaneen makunyppylöihin, eikä jenkkipanimo Two Roadsin transportaatiovivahteisen nimen omaava Espressway tee tielinjaukseen poikkeusta. Olut on itseasiassa varsin mallikelpoinen esimerkki rehdin kahvisesta Stout-unelmasta.

Espresswayn puhuttelevan makumaailman salaisuus piilee panimon lähipaahtimon, Shearwater Coffee Roastersin, toimittamista kahvipavuista valmistetussa cold brew –kahvissa. Yleensä sanottaisiin, että ”tämän oluen valmistuksessa on käytetty CB-kahvia”, mutta tällä kertaa asiaa on katsottava hieman toisesta näkövinkkelistä: Two Roadsin cold brew’n valmistuksessa on nimittäin käytetty olutta. Tummaa olutta. Paahteista olutta. Oatmeal Stoutia.

Paahtimolta haetut paput on nimittäin lykätty Brewnikin uumeniin, jossa paine tekee niille ja niiden makuvivahteilla vapauttavat tehtävänsä. Two Roadsilla Brewinikissä tavallisemmin käytetty vesi on kuitenkin korvattu Espresswayn pohjan muodostavalla Oatmeal Stoutilla eli kylmääuutetun kahvin valmistukessa on tosiaankin käytetty olutta.

Two Roads Espressway Cold Brew Coffee Stout
Espresswayn eteen on nähty myös paljon muuta vaivaa, sillä pelkästään oikeiden kahvilajikkeiden etsimiseen vierähti useita kuukausia. Apuja tehtävään saatiin Shearwaterin kahviammattilaisilta eli mitään juhlamokkaa ei tästä pullosta tarvitse pelätä paljastuvan.
In a process unique to Two Roads, we mixed a locally-roasted Ethiopian/Sumatran blend of beans with a rich oatmeal stout under pressure (like espresso without the steam) using our German-built "Brewnik" device. The mixture is steeped for several days resulting in a true, cold-brewed coffee stout. Hop on the Two Roads Espressway!
Näinkin selkeästi kahviin painottuvat oluet jakavat olutkansaa kahtia: on nimittäin meitä, jotka rakastavat tuota yhdistelmää lähestulkoon yli kaiken ja sitten niitä, jotka ovat auttamatta väärässä. Two Roadsin näkemys edustaa hyvin puhtaasti kahvin varaan rakentuvaa nautintokokemusta, jollaisen toistaa talven mittaan mieluusti kerran jos useammankin.

Two Roads Espressway Cold Brew Coffee Stout
Varsin tummasävyinen, vaaleanruskean vaahdon nostava olut. Tuoksu on hyvin, hyvin espressomainen, muutoinkin paahtuneen tunnelmainen, hivenen vaniljainen sekä kevyen suklainen. Iskee kyllä hyvin.

Maku toistaa tuoksua ja toimii kyllä kahvioluiden ystävälle. Muille voi kaikessa kahvisuudessaan jo tökkiäkin, sillä sen verran vahva tuo espresso-ominaisuus tässä oluessa on. Espressoa siis, samoin vaniljaa ja tummaa suklaata tietty paahtunutta maltaisuuttakin. Rungoltaan olut ei mahdottoman muheva ole, mutta aukoton ja tasapainoinen se kyllä on. Toimii varsin hienosti!

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti