Kuura Ice Cider 201612,0% / JääsiideriKuura Cider, Fiskars, Suomi |
Mitä jäljelle jää…siideri.
Olutkellarissa nautitaan toisinaan myös aitojen siiderien
vivahteikkaista makumaailmoista, joskaan varsinaisiksi siiderin kuluttajiksi, suuriksi
ymmärtäjiksi tai varsinkaan asiantuntijoiksi meistä kumpikaan ei taivu. Vastaan
kuitenkin tulee silloin tällöin mielenkiintoisia ja yleensä suunmukaisiakin
tuttavuuksia, joihin voi sopivan tilaisuuden tullen tarttua uudella
innokkuudella – kuin vastapainoksi hieman tutummille mallasjuomille. Vast’ikään
kaapista kaivettiin hieman spesiaalimpi herkku, jota oli varjeltu kajoamiselta
jo riittävän pitkään.
Fiskarsissa vaikuttavan Kuura-siiderimön kehuttu Ice Cider on
majaillut jääkaapissani pitkälti yli vuoden. Sitä on tullut hipelöityä kerran
jos toisenkin, mutta kynnys arvojuoman korkkaamiseen on tuntunut aina turhan
korkealta. Mutta joskushan SE hetki kuitenkin koittaa ja hyvä niin, sillä
olihan tuota odotettu.
Kuura Ice Cider 2016 |
Kuura Ice Cider on tiettävästi Suomen ainut tai ainakin
ensimmäinen jääsiideri, Cidre de Glace. Jälkiruoka- ja jääviineihin rinnastuva
juomatyyli on lähtöisin Quebecista, Kanadasta ja sen ominaisuudet myötäilevät
edellämainittujen rypälejuomien tunnuspiirteitä, ei niinkään perinteisiä
siiderinormeja. Ei, vaikka omenalta toki maistuukin.
Oman jääsiiderini vuosikerta on 2016. Sen valmistuksessa on
käytetty vuoden 2016 talviomenoita ja se edustaa Kuura Ice Ciderin toista
vuosikertaa. Siideri on puhdas luonnontuote ilman lisättyjä komponentteja. Vaikka
sokeripitoisuus kuulostaa kohtalaisen korkealta (150g/l), on kaikki peräisin
omenista. Siiderimö avaa perinteisellä menetelmällä tehdyn jääsiiderin taustoja
seuraavasti:
Kuura Ice Cider on pakkasen puraisema, makea jälkiruokasiideri hyvällä hapokkuudella. Siideriin on käytetty vuoden 2016 talviomenoita. Omenat on puristettu mehuksi tankkeihin, jotka on siirretty talveksi jäätymään ulos pakkaseen. Keväällä mehut ovat hiljalleen sulaneet ja ensimmäiseksi sulanut osuus (15-20% massasta) on otettu talteen. Tähän osuuteen on konsentroitunut intensiivinen omenan aromi, sekä paljon makeutta. Aromikas, sokeripitoinen mehu on käynyt hiljalleen 6kk luoden intensiivisen jääsiiderin.
Aikaa ja tavallista siiderintekoa enemmän raaka-aineita
vaativa juoma on luonnollisesti kohtalaisen hintaista ja kustantaa esimerkiksi
Alkossa reilut kolmekymppiä 0,375-litraiselta pullolta. Suussa pyöreä,
runsasmakuinen ja intensiivisen omenainen juoma ei olekaan välttämättä tarkoitettu
kovin kepeään käyttöön, vaikka siiderien kategoriaan nimensä puolesta osuukin.
Jälkiruokaviinihyllystä paikkansa löytyvä Ice Cider on hidasta nautintojuomaa,
joka osuu oivallisesti yksiin vaikkapa juustolautasen kanssa.
Kuura Ice Cider 2016 |
Punertavankeltainen, lasia tahmaava siideri. Tuoksu on syvä,
paksu ja runsaan omenainen. Hieman makea, mutta myös hapanta särmää löytyy.
Maku on pyöreän omenainen, alkuun jälkiruokamaisen makea,
loppuun kirpeämmän hapan ja lämmittävä. Jälkimaku taas hunajaisemman omenainen,
edelleen lämmin ja pitkäkestoinen, mutta tarjoaa omenan rinnalle myös muita
hedelmäaromeita, kuten kypsän pehmeää aprikoosia ja appelsiiniakin.
Tuntumaltaan soljuva ja huulia tahmaava. Tyylikäs ja sopivan luonteikas
nautintojuoma.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti