keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Kiiski Vastaranta Savulager

Kiiski Vastaranta Savulager
Mäntsäläläinen Panimo Kiiski on ollut jo pitkään maistettavien listalla ja joku aika sitten tehty perinnepysähdys Heinolan Heilaan vihdoin mahdollisti odotetun pulloon tarttumisen. Mukaani lähti otsikossakin komeileva, vaaleiden lageroluiden sarjan Vuoden Olut 2018 -kisassa voittanut Vastaranta Savulager.

Savu ja oluthan ovat mitä hienoin yhdistelmä, minkä myös palkittu mäntsäläläinen todistaa. Vaihtoehtoja oli hyllyssä muitakin, mutta tutustuminen on mukava aloittaa siitä itseä eniten kiehtovasta vaihtoehdosta. Olut olisikin kuin suunniteltu mökkimaisemien täydellistäjäksi ja vetosi maistajaan monella tasolla. Jossei juhannukseksi sahtia löydy, olisi tässä kyllä hyvä vaihtoehto tunnelmantekijäksi.

Pikanttina yksityiskohtana kerrottakoon, että panimo toimii samoissa tiloissa, missä nykyinen Fiskarsin Panimo (omaa sukua Rekolan Panimo) aikanaan aloitti toimintansa. Tämä tieto olikin mennyt ainakin itseltäni kokonaan ohi.
Helsinki Beer Festival 2018 kultaa ja Suomen Paras Olut 2018 kisassa vaalea lager sarjassa hopeaa voittanut vaalea lager, jossa savumaltaita ei ole säästelty. Savuoluiden ystäville todellinen herkku! Suodattamaton kevyesti humaloitu täysmallas pohjahiivaolut. Sopii nautittavaksi sellaisenaan, sekä esimerkiksi grillatun lihan ja kalan kera.
Kiiski Vastaranta Savulager
Vaalea, hieman utuava ja valkeavaahtoinen olut. Tuoksu on miedon savuinen, vaalean maltainen ja yrttinen. Miellyttävä tunnelma, semmoinen rehdin maalaismainen ja mökin kesäiselle rantasaunalle ajatukset vievä.

Maku vastaa tuoksun kutsuun. Savuisuus on miedohkoa, mutta silti läsnä kaikkialla. Vaalea maltaisuus kantaa pitkälle ja yrttinen humalanpuraisu täydentää tunnelmaa mukavasti. Keskikatkeran loppupurennan jälkeen savu saa taas lisää pontta alleen ja kaikuu pitkälle jälkimakuun. Onpas mukavan runsasmakuinen ja maalaistunnelmainen savuolut, jossa savu ei dominoi, vaikka pääosaa ehkä näytteleekin.

Oispa heinäkuu ja mökkisauna... Tämä olisi just sinne viljapellon laidan, keskisuomalaisen männikön ja rantasaunan välimaastoon. Osuu ja uppoaa.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti