tiistai 18. kesäkuuta 2019

De Ranke Hop Harvest 2018

De Ranke Hop Harvest 2018
Uudistunut Seppälän Citymarket tarjoaa varsin kattavan ja usein yllätyksellisenkin olutosaston, mistä tämän belgialaisen laatupanimo De Ranken vuosipainoksenkin satuin muutama viikko sitten löytämään. Isoon pulloon pakatut Hop Harvest -oluet pohjautuvat panimon mainion Saison De Dottignies -oluen reseptiikkaan, johon tämä harvinaisempi vuosikertasarja tuo aina uutta virtaa vaihtuvien humalakattausten muodossa. Hop Harvestin idea nojaakin ”märkiin”, tuoreena lisättyihin humaliin, eikä sen valmistuksessa käytetä lainkaan pellettejä tai muita humalmuotoja – vain tuoretta tavaraa. Uusin, vuoden 2018 teemaolut on humaloitu tuoreen sadon Fugglesilla.

Oman pulloni korkkasin mökkimaisemissa vuosisadan mäkäräiskesästä parhaani mukaan nauttien. Oluen saatavuudesta en osaa sen tarkemmin sanoa mitään, sillä löytöhetkellä kyseessä oli Seppälän puodin viimeinen hyllykappale. Kannattaa kuitenkin tarttua tilaisuuteen, mikäli vain vastaan tulee. Olut näkyy muuten tyypitetyn joko Belgian Aleksi, Belgian Golden Aleksi tai Belgian IPAksi, vaikka Saison sen pohjan lopulta muodostaakin ja makukin sen suuntaan hyvin viittoilisi. Mutta mitäpä näistä, hemmetin hyvä belgiolut joka tapauksessa.

De Ranke Hop Harvest 2018
Kaunis, tasaisen samea ja runsaaksi nousevan, valkean vaahdon nostava olut avaituu edessäni runsaan keltaisena, pientä punakkuutta uhkuvana. Tuoksu on hieno, runsas ja voimakas. Belgimausteisuus, vaalean viljava mallas, kevyt karamellisuus ja aika napakan tuntuinen, ruohikkoinen ja kukkaisa humalointi luovat selvät päävärit iltaan.

Maku on mainio. Vaalea, selvän saisonmainen belgitausta saa tuoksun viitoittamana aika rapeaa ja tuoreen ruohoisen, kukkaisan ja kevyen sitrusmaisen humalalatauksen kannettavakseen. Belgiestereitä, mausteisuutta ja vehnävää mallasta viljavin, osin karamellisin teesein. Jälkimaku on tuoreen ruohoinen, belgimausteinen ja pitkälle iltaan kestävä. Aika hemmetin bueno.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti