torstai 26. maaliskuuta 2020

Mökin aarteita: Maku Imperial Stout 2016

Maku Imperial Stout 2016
  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 8,5
  • Panimo: Maku Brewing, Tuusula, Suomi
Ihmisten välttely vei meidät menneeksi viikonlopuksi mökkimaisemiin herättelemään piilopirttiä kevätaikaan hiljaisen talven jäljiltä. Kauaksi kotoa ei tällä menettelyllä päädytty, mutta kaivattua lisärauhaa ja hiljaisuutta tarjoutui senkin edestä. Mökin jääkaapista löytyi myös mieluisa yllätys, jonka olemassaolon onnistun näemmä jokaisen maaseutuvisiitin jälkeen unohtamaan: ylähyllyn perukoilla odotteli nimittäin jo muutaman vuoden aikaa kuluttanut Maku Imperial Stout.

Tuusulalaisten Imperial Stout taisi aikanaan jäädä minulta kokonaan maistamatta. Tämän yhden törpön tulin kuitenkin ostaneeksi, mutta muistelisin ettei olut ainakaan tuoreeltaan ylettömän innostavia arvioita osakseen saanut. Kehnoksi en sitä käsittänyt, mutten myöskään suurta suitsutusta muista kuulleeni. No, tölkki jäikin odottelemaan aikoja parempia, kun sen korkkaus lykkääntyi lykkääntymistään. Jossain vaiheessa se päätyi keskisuomalaisiin mökkimaisemiin rentoutumaan. Talvisin tyhjillään oleva loma-asunto edesauttoi aikajanan venymistä, mutta vihdoin koitti aika totuuden selvittämisen.

Oluthan tuli Alkoihin joskus vuoden 2016 lopulla ja oman kappaleeni parasta ennen -päivämäärä on määritetty elokuun 2017 loppuun (080817). Ikää oluelle kertyy tämän myötä noin kolme ja puoli vuotta. 8,5-prosenttisen impin esittelyteksti enteili suoranaista paahdepommia runsaammin suklaan ja kypsän hedelmäisyyden maailmoihin sukeltavaa kokemusta ja sellaiseksi se hyvin pitkälti osoittautuikin. Vaikka suutuntuma aikalailla vahvuuttansa tunnustikin, oli yleinen olemus miellyttävän pehmyen oloinen ja olut tuli hörpittyä hyvillä mielin jäiden kumistessa viereisellä selällä pitkälle pimenevään iltaan.

Maku Imperial Stout 2016
Maku Imperial Stout 2016
Tummanpuhuva olut beigellä, kovin runsaaksi kohoavalla ja kestävällä vaahdolla. Todella kestävällä. Tuoksu on hyvin paahtunut, runsaan suklainen ja hieman limppuinen. Ei valittamisen sijaa. Varsin vakuuttavaa.

Maku on tuoksua syvemmälle luotaava, muhkeampi ja kaikin puolin mainio. Tumma suklaisuus on selvässä johtoroolissa runsaan paahteisuuden tukiessa tanakasti sen edesottamuksia. Lämpö nostaa esiin tummaa, kypsää hedelmäisyyttä, mikä siirtää alkuun läsnäollutta kuivuutta sivummalle. Yllättävän meheväksi tuo kypsä hedelmälisä oluen tekee, vaikka maussa sen vaikutus aika hentoiseksi jää. Ripaus lakritsia, kohtalaisen pureva lopetus, joka jatkuu suklaiseen ja kevyen kahviseen jälkimakuun saakka.

Onpas tasapainoista, runsasmakuista ja miellyttävää sisältöä lasiin. Suutuntuma jää ehkä hieman keskirunsasta paksummaksi, ei lajin muhkeinta antia todentavaksi, mutta vastaa vahvuutensa vaatimuksiin riittävällä otteella. Varsinainen ”löytö” mökkijääkaapista!

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti