keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Paikallispanimon olutta netistä


Paikallispanimolta haettu tuore ensitilaus.

Kansallisen poikkeustilan vaikutukset näkyvät jo rankalla kädellä katukuvassa. Monessa suhteessa tuhojaan tekevästä tilanteesta on onneksi löydettävissä myös positiivisia puolia, vaikka niiden hinta kohtuuttoman kovalta tällä hetkellä vaikuttaa. Uusia innovaatioita syntyy yli toimialarajojen ja oman osansa tästä kehityksestä tarjoaa myös pienpanimosektori – kansallisten lakien puitteissa tietenkin. Ja vähän rajojakin hakien. Esimerkiksi Ruosniemen ihmiskontakteja radikaalisti vähentävä luukkumyynti-idea ei viranomaisten pirtaan sopinut.

Mutta on niitä lain kirjaimeen yhteneviäkin keinoja jo löydetty. Useampi panimo on jo lanseerannut olutpuotinsa yhteyteen asiointia helpottavan verkkokaupan, missä oluensa voi varata ja maksaa jo etukäteen. Juomat on toki noudettava itse panimolta, sillä kotiinkuljetus- tai postitusmahdollisuutta suomalaispanimoilla ja olutkaupoilla ei vielä tätä nykyä ole.

Vielä nykyisin suomalaispanimon verkkokaupan tilausvahvistus laittaa ajamaan panimolle pakettia hakemaan.
Vaikka kyllähän panimolla aina mielellään vieraileekin...
Asia nousee esiin aina aika-ajoin ja etenkin aikana, jolloin kaikki kamppailemat oman olemassaolonsa puolesta. Kotiinkuljetusoikeuden puuttuminen nimittäin asettaa kotimaan pientoimijat epäreiluun asemaan kotiovelle postittaviin Euroopan verkkokauppoihin nähden. Pienpanimoliitto on onneksi aktivoitunut epäkohdan suhteen ja pyrkii muuttamaan asiaa – aiheelle on perustettu nyt myös adressikin. Vielä toistaiseksi kuluttajat saavat kuitenkin ajella panimoiden tykö ostoksensa hakemaan.

Ja tiettyhän panimokaupoissa on noin yleisesti ottaen kannatettavaa vierailla aina kun tilaisuus tarjoutuu. Oluen haun yhteydessä näkee palasen pienpanimon arkea ja samalla tulee naamat tuotteiden takaakin tutummiksi. Tällä hetkellä toimitusmahdollisuus olisi kuitenkin se perustelluin tapa oluiden siirtämiseen kuluttajan käsiin ja se mahdollistaisi asiakkuudet myös lähikuntia laajemmalta säteeltä. Ehkä tähänkin vielä joskus tolkkua saadaan.

Tapetointia X:n tapaan

Pari uutuustuotettakin oli tuoreeltaan mukaan napattavissa.
Yksi oman verkkokaupan pystyyn laittaneista panimoista on jyväskyläläinen Panimoyhtiö X. Palokkalaisten oma olutpuoti on myös koko maakunnan ainoa pienpanimotuotteiden suoramyyntipiste ja kehitystoimenpide otettiin Olutkellarissakin ilolla vastaan – mukavampihan se on noutaa valmiiksi pakattu laatikko peräluukkuun, kuin hipelöidä pienessä panimomyymälässä pullokaapin ovia ja tuotteita kaikkien muiden asiakkaiden kanssa. Niin mukavaa kuin se normitilanteessa yleensä onkin.

Laittelin tilaukseni sisään tiistaina ja kävin keskiviikkona noutamassa pakettini muutamien muiden valmiiksi niputettujen tilausten joukosta. Panimolla oli täysi pöhinä päällä ja keittovuorossa oli viiden panimon ideoima ”solidaarisuusolut”, jonka taustoista voi lukea tarkemmin Olutpostin jutusta. Ymmärrettävän odottavia aikoja alalla eletään, mutta ilmapiiri vaikutti varsin positiiviselta. Pari pullotustuoretta olutuutuuttakin lähti jo tilattujen eväiden lisäksi mukaan ja sain matkaan myös paikallisen Tiituspohjan Palvarin tekemää Hefner Olutgrilleriä. Ja lähiaikoina on kuulemma sahtiakin tarjolla, joten ainakin Jyväskylässä taotaan vielä ihan tosissaan.

Hefneriä on nyt useampi pullo varastossa kevättä silmällä pitäen.
Päivän antia kollaasin muodossa.
Olutalan tilanne on ymmärrettävän haasteellinen ja silläkin sektorilla otetaan kuluttajien tukitoimet avosylin vastaan. Oman kortensa paikallisoluiden kekoon voi kantaa monella tapaa, joista helpoin on tietty suosia kotiseudun toimijoiden tuotteita. Panimoyhtiö X:n oman puodin valikoimaapääsee ihmettelemään panimon kotisivuilta, missä voi myös varata ja maksaa oman tilauksensa ennakkoon.

Panimopuoti palvelee Heinämäessä osoitteessa Helmintie 10, 40250 Jyväskylässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti