maanantai 30. maaliskuuta 2020

Olvin Daring Daughter -kaksikko: Tropical Lager & Brut Lager


Daring Daughter Tropical Lager & Brut Lager
Olvin kevätuutuudet ovat saavuttaneet jo kauppajakelun ja lähetti toi samalla näytteet blogisteillekin. Iisalmelaisten kräftimmät keitot ja niiden hyvä taso lienevät jo olutkansalle tuttu ilmiö, joten en lähde sitä nyt kertaamaan. Tälle keväälle sarjaa venytetään rennosti humaloitujen lagereiden maailmaan eli ylätyyli nojaa makropanimolle tutumpien pohjahiivaoluiden antiin, mutta tekniikoita ja etenkin makuvivahteita ammennetaan hedelmätäyteisempien keittojen suunnalta.

Uusi Daring Daughter -olutsarja tarjoileekin meille kaksi vaaleaa, aromaattisen hedelmäistä, kuivahumaloitua lageria. Uusi olutsarja on Olvin panimomestari Silja Hylkisen aikaansaannos, jossa roolia saa hänen Kööpenhaminasta mukanaan tuoma kiinnostus oluthiivoihin ja niiden ominaisuuksiin. Kiinnostus hiivojen roolituksia kohtaan johdattelee meidät myös olutsarjan nimen lähteille. Hylkinen on nimittäin toisen polven panimoammattilainen, sillä Olvin evp ylipanimomestari Pentti Pelttari on hänen isänsä. Panimon tiedotteessa asetelmaa avataan seuraavasti:
”Kööpenhaminan panimokoulussa Silja innostui oluthiivoista, mistä isä Pentti oli kauhuissaan: hänen opiskeluaikoinaan Saksassa panimon hiivakantojen määrä kun oli rajoitettu vain muutamaan. Siljan mielestä jokaisella oluella voi olla vaikka oma hiivansa.”
Nostalgisen sarjakuvamaisen kuvituksen ja erottuvan värityksen saaneet Daring Daughter -oluet näkyvät jo rantautuneen kauppojenkin hyllyille. 5,5-prosenttinen Tropical Lager Sabrolla, Amarillolla ja Chinookilla kuivahumaloitu, kesäisen hedelmäinen lager, jonka esikuvia haetaan luonnollisesti jenkkien IPA-tyyliin humaloiduista lagereista.

Brut Lager on taas pohjahiivaveto IPA-maailmassa hetken pinnalla pysytelleistä entsyymien avulla brutikuiviksi vedetyistä, aromihumalointiin nojaavista näkemyksistä – Brut IPOista. Lagereihin tuo kevyt tai jopa olematon mallasrunko, kuivuus ja kepeys tuntuisi paremmin sopivankin, joten tämä oli kaksikosta etukäteen ehkä se mielenkiintoisempi uutuus. Brut Lager on niinikään 5,5-pinnainen ja kuivahumaloitu Crystalilla. Tyylimääritelmäksi annetaan Olvin puolelta ultra-dry lager, joka ronskin jenkkihumaloituna onkin erittäin hyvää kesäjuomaa, vaikka ensipuraisu pelottavan ontoksi meinasi jäädäkin.

Kaikenkaikkiaan hyvin toimiva ja kevätaurinkoa viekottelevasti kutsuva kaksikko. Omaan suuhun Olvin crafftimpien oluiden maistuvaa kärkikastia.


Daring Daughter Tropical Lager

5,5%
Hieman utuinen, kevyen oranssinen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on leijailevan aromaattinen, tropiikin hedelmiä esittelevä ja aika raikas.

Maku vastaa tuoksun kutsuun. Mallaspuoleltaan hyvin kevyt ja neutraali, rungoltaan rakkaudelle tilaa antava ja lopussa kohtalaisen napakka olut nojaa kuivahumaloinnin antiin. Aromaattinen tarjonta on osin kypsän hedelmäistä, osin parfymaattisemman trooppista, kokonaisuutena hyvin toimivaa menoa. Olvi jatkaa kokonaisuutena varsin onnistunutta seikkailuaan craftimpien makujen maailmassa ja DD-sarjan Tropical Lager onkin yksi valopilkku lisää tuohon liikkeeseen.

Pisteet: 35/50


Daring Daughter Brut Lager

5,5%
Hailakka, vaaleankeltainen ja kauniin vaahdon nostava olut. Raikkaassa, samaan aikaan aika hillityssä tuoksussa on lähinnä sitrusta ja kevyttä ruohoisuutta. No on siellä vaaleaa aromaattista hedelmääkin.

Maku on tuoksun linjoilla. Ensihörppy jää aika pliisuksi, mutta aika nopiaan nuo maut alkavat avautumaan. Hyvin raikas edelleen, lopussa sitrusgreippisen napakka, mallaspuoleltaan aika neutraali ja sopivasti keventävä. Aromaattinen humalointi on aika vaalean trooppista, sitruksista antia esittelevää. Ei ylimääräisiä rönsyjä, aika puhdaslinjainen ja suoraviivainen. Kuiva ja kepeä. Juotavuus aikalailla tapissaan ja kun makukin natsaa, niin mikäpäs tässä. Toimiva setti kesähelteille.

Pisteet: 35/50

1 kommentti:

  1. Järkyttävää kuraa. 33 vuotta juonut kaljaa niin nämä ei kyllä putoo. Joutui kaataa viemäriin.

    VastaaPoista