perjantai 27. maaliskuuta 2020

Alkoholittomat Kukko-oluet: Kukko Pils 0,3% ja Kukko IPA 0,3%

Kukko-perheen holittomat uutuudet.
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas toimitti muutaman kevätuutuuden maistettavaksi. Paketista löytyi jo ennestään tuttua Kukko IPAa uuteen 0,33-litraiseen tölkkiin pakattuna (tulee myös siksarina tarjolle), tölkillinen Mississippi Steam IPAa ja purkki holitonta Citra Humalavettä. Ensimmäisenä testiin kuitenkin pääsi panimon odotetut Kukko-uutuudet eli alkoholittomat IPA ja Pils. Tai on niissä 0,3% kussakin, mutta melko vähiin on vitamiinit joka tapauksessa painettu.

Kaksikosta on kuulunut jo hyvää kommenttia etukäteen ja olisin itse ne jo omallakin rahalla maistoon ottanut, mikäli niille varatuista hyllypaikoista olisi kaivattuja myyntiartikkeleita jo löytynyt. Sen verran paljon kovaksi povattu uutuusduo nimittäin kiinnosteli.

Holittomat uutuudet poikkeavat useimmista muista tarjolla olevista tekeleistä valmistustapansa vuoksi. Niitä ei valmisteta ns. keskeytetyn käymisen menetelmällä, vaan normaalin käyttämisen jälkeen oluista on poistettu niihin muodostunut alkoholi.  Itselleni prosessi on täyttä hepreaa, mutta ainakin se tuntuu toimivan hienosti. Kumpikin olut nimittäin välttää holittomien yleisimmät karikot, kuten vierremäisyyden ja ylitselyövän makeuden. Näitä kumpaakaan ei löydy häivähdystäkään ja vaikkei maku aivan yksyhteen alkuperäisten Kukko IPOjen ja Pilsien kanssa olekaan, on lopputulema erittäin onnistunut ja holittomuutensa erehdyttävän hyvin kätkevä. Tarkemmat kuvailut uutuuksista löytyy alta, mutta todetaan se nyt jo tässäkin, että kaksikkoa tulee kulumaan kesää kohti mentäessä paljon. Omaan suuhun Pils oli tällä kertaa ehkä aavistuksen IPAa terävämpänä.

Oluet ovat myös gluteenittomia ja vaikka olen viime aikoina noudattanut Tuopillinen-blogin Jounin vinkkiä, jonka mukaan holittomat maistuvat paremmalta suoraan pullon tai tölkin suusta juotuna, päätin silti todeta arvioitavat oluet hyviksi perinteisen lasimaistelun kautta. Edes pieni odottelu ei saanut esiin sivu- tai häirikkömakuja, mikä on kyllä kovanluokan suoritus näissä vahvuuksissa – tai vahvuudettomuuksissa. Arviot on kirjoitettu tölkkiversioista, mutta kumpaakin olutta saa myös repäisykorkilla varustetuissa 0,33-litran lasinpulloissa.

Kukko Pils Alkoholiton 0,3%

Legendaarinen Laitilan Kukko Pils löytyy nyt myös alkoholittomana. Sen makuprofiili on aito ja tuttu, sillä uusimman tekniikan, parhaiden raaka-aineiden ja osaavimman henkilökunnan ansiosta alkoholittomiin Kukkoihin ei tarvitse jälkeenpäin lisäillä aromia tai käymätöntä vierrettä.

Vaaleankeltainen, kirkas ja kaunis olut. Hennosta tuoksusta voi poimia yrttiä ja ruohoa, kovin kevyttä leipäisyyttäkin.

Maku... on hyvä. Ei lainkaan vierteisyyttä tai makeutta. Varsin kuiva, raikas ja hyvin vaalean maltainen napakan yrttisellä ja ruohoisella puraisulla. Holittomaksi hankala jollei mahdoton tunnistaa. Sulasta Pilsistä ei ehkä silti menisi, mutta perusbulkkia napakammasta lagerista helpostikin. Tiukka ja raikas paketti. Tätä tulee kulumaan kesää vasten tölkkitolkulla. 

Maltaat: Pilsner, Caramel Pale / Humalat: Northern Brewer, Hersbrücker

Kukko IPA Alkoholiton 0,3%

Laitilan Kukko IPA Alkoholiton on voimakkaasti humaloitu, pintahiivakäymisellä valmistettu täysmallasolut. Sen valmistuksessa on käytetty reilusti amerikkalaisia humalalajikkeita, jotka antavat oluelle kukkean humalan aromin. Amerikkalaisesta humaloinnista huolimatta oluen runko on perinteiselle englantilaiselle India Pale Ale -oluttyypille ominaisesti maltainen. Kukko IPA Alkoholittomassa on onnistuttu säilyttämään kaikki alkuperäisen Kukko IPAn huumaavat piirteet, paitsi alkoholi.

Kirkas, oranssisenkeltainen ja runsasvaahtoinen olut. Vaahto on Pilsiä kestävämpi ja hyvin nättihän tämäkin on. Tuoksu on suht kevyt, paahtoleipäinen, hieman hedelmäinen, yrttinen ja aavistuksen sitruksinen.

Maku on varsin hyvä. Alkuun ehkä vähän ohkainen, muttei suoranaisesti vetinen. Vierteisyys ja makeus loistavat Pilsin tapaan poissaolollaan - varsin kuiva ja napakan puraiseva ilmestys, jossa suht suoralinjainen sitrus, yrttisyys ja hennompi hedelmäisyys ottavat varsin hyvää roolia. Ei varsinainen huippu-IPA, mutta raikas, puraiseva ja holittomuutensa harvinaisen hyvin peittävä olut.

Pils oli ehkä piirun etevämpi, mutta kyllä tätä IPAakin tulee kulumaan sopuisaa tahtia kelien lämmetessä ja etenkin grillin ääressä.

Maltaat: Pale Ale, Red Ale, Caramel 150 / Humalat: Columbus, Centennial, Amarillo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti