keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Tuhdit kreikkalaiset: Septem Kleos & Dilemma

Kleos & Dilemma
Kreikkalaisten pienpanimo-oluiden taso tuli todettua perusturistin muodossa varsin mukavaksi reilu vuosi sitten. Kamalan laajaa otantaahan tuon perheloman läpileikkaus ei koskenut, mutta vastaan tulleet tuotokset toimivat lomalaisille selvästi odotuksia paremmin. Se kenties hoosein tarjonta tuli kuitenkin jätettyä suosiolla hermeettisempiin olosuhteisiin eli kannettiin kotiin tuliaisten muodossa. 

Rantalomarysän lähikaupasta löytyneet, muutoinkin hyvänoloiseksi panimoksi todetun Septemin jyhkeämmät tynnyrioluet eivät innostaneet helteen keskellä korkkaamaan, mutta ei niitä hyllyynkään hennonut jättää. No, vuodeksihan ne kotikellariin sitten hautautuivat, mutta onneksi aika ei niiden mallaskuntoa oletettavasti heikennä, ehkä jossain määrin jopa päinvastoin.

This is a no lager's land. Welcome to Septem. Näin kuuluu Evian saarella toimivan panimon slogan, jolla piikitellään maan Heineken-painotteista oluthistoriaa. Piikittelyyn on syytä ja kannuksiakin, sillä paitsi panimon peruslinja, myös nämä äärioluet kestävät hyvin kriittisempääkin vertailua ja osuvat nautiskelijan lasiin sitäkin sulavammalla tenholla.

Mukaan lähteneet oluet ovat siis panimon tynnykypsytelty barley wine, Dilemma, sekä niin ikään tammiseen paljuun valutettu imperial stout, Kleos. Kaksikko ei erikoislaatuisuutensa vuoksi kuulu panimon viralliseen viikonpäiväsarjaan, vaan edustavat sen kokeellisempien erikoiserien, Hoppy Hobby Series -olutkastia. Mutta kummasta sitten aloittaa, siinäpä vasta Dilemma.

Septem Dilemma

Barley Wine / 10,4%

Our Dilemma: Is It a Beer or Wine?
Just Barley Wine.

Dilemma on tosiaan seitsemän kuukautta uudenkarheissa, mediumiksi sisäpinnaltaan paahdetuissa ranskalaisissa tammitynnyreissä aikaansa viettänyt barley wine. Sen mallaskirjo on seuraavanlainen: Maris Otter pale ale, Amber malt, Caramalt, Munich malt, Aromatic malt ja humalointi on hoidettu Rakaun sekä Styrian Goldingin voimin. Olut itsessään on varsin ruma ja luulin sen olevan kaatohetkellä jo pilaantunut. Moni maistuva kakku ei kuitenkaan ole aina päältä kaunis, vaan rohkealla maistoasenteella voi löytää mukavia yllätyksiä.

Ruskea, aika kuraisen näköinen olut, vaikka pahin sakka pulloon jääkin. Vaahtoa nousee aika niukasti. Tuoksu on pehmyt, tamminen, vaniljainen, kinuskikakkuinen, toffeisen maltainen ja kuivahedelmäinen. Aika paljastaa myös lämpöä ja soljuvuus kasvaa samassa yhteydessä. Lupauksia herättävä.

Makukin on oivallinen. Kinuskinen, toffeinen ja kuivahedelmäinen makumaailma kietotuu vaniljaiseen, tammisen kumisevaan harsoon. Suutuntuma jää ehkä hieman tasapaksuksi, mutta eittämättä mainiosta oluesta silti puhutaan. Huulet tahmaantuvat, vahvuus muistuttelee itsestään lämpönä ja hidas nautittavuus antaa tilaa ajatuksille. Ei lainkaan pöllömpi matkatuliainen!

Pisteet: 38/50

Septem Kleos

Imperial Stout / 10,3%

Kahdeksan kuukautta ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä kypsynyt, muinaiskreikaksi mainetta tai kunniaa tarkoittava, Kleos kulkee yhtä matkaa mainion Dilemman kanssa eikä osoita juuri minkäänlaista epävarmuutta otteissaan. Ei se ehkä lajin kruunaamattomien huippujen sekaan yllä, mutta on kehunsa kyllä ansainnut. Olut on humaloitu Pobekilla ja Pacific Jadella 78 IBUn voimakkuudella.

Korkin sisäpinta vähän kuplinut, ei merkkejä eltaantumisesta. Musta olut ruskealla vaahdolla. Aika jyhkeä ja hidas näky. Tuoksu on hyvin täyteläinen ja syvä. Tammea, vaniljaa ja punaviinin tunnelmaa vasten kahvistakin sävykkyyttä esittelevää, suklaisen paahtunutta mallasmaisemaa. Aika solidia menoa, vaikuttavaa.

Makukin on aika jees. Voisi olla täyteläisempikin, mutta niinhän nämä tynnyröidyt yleensäkin. Paahdetta löytyy, samoin suklaata ja mokkaa. Tynnyri antaa tammea, vaniljaa ja punaviinimäisyyttä, loppu yhdistää elementit yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jota kohtalainen katkeruus täydentää.

Oikeastaan todella hyvänmakuinen tynnyri-IS. Septemin hyvä laatu saa siis ansaittua jatkoa, eikä mahtipontinen tyylilaji koidu kompastukseksi.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti