torstai 19. marraskuuta 2020

Adnams Ghost Ship 0,5%

Adnams Ghost Ship 0,5%

  • Tyyli: Alkoholiton olut
  • Alk.%: 0,5
  • Panimo: Adnams, Southwold, Suffolk, Englanti

Naapuritaajaman K-Marketissa asioidessani päätin napata myös pari holitonta Kukkoa lenkkivaraston täytteeksi. Niiden osalta kuitenkin myytiin eioota, mutta kuin tilauksesta käteeni osui varsin mielenkiintoinen korvike: Adnamns Ghost Shipin 0,5-prosenttinen versiointi.

Suffolkissa, Englannin itäisimmän kolkan rannikolla toimiva, varsin perinteikäs Adnams on oluthyllyiltä tuttu jo pidemmän ajan takaa. Häpeäkseni tunnustan, etten ole tainnut koskaan panimon tuotteita kuitenkaan lasiini kaataa ja onkin vähän hassua, että ensikosketus tapahtuu alkoholittomalla versiolla panimon kenties näkyvimmästä oluesta. Olisi nyt ollut edes se ehta Ghost Ship, saattaa joku lukija ajatella.

Mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Tässä on nimittäin viime aikoina tullut pohdittua, josko aloittaisi markettivalikoimien brittiklassikoiden läpikäynnin syksyn ja talven ratoksi. Sieltähän nimittäin löytyy aika isokin liuta perinteikkäitä panimoita ja niiden oluita, jotka ovat olleet valikoimissa jo vuosikaudet, aina ajalta ennen tuoreinta craftbeer-rymistystäkin. Nyt kun brittimenokin on tämän aiemmin sokean kanan löytänyt, olisi tuo toimenpide ihan perusteltu seuraava askel.

Ja sitten takaisin päivän epistolaan ja puolipinnaisen Ghost Shipin kyytiin. Vaikka kyseessä onkin reilusti yli satavuotias panimovanhus, ei siellä ole kehitystä suinkaan hyljeksitty. Kun Ghost Ship kymmenen vuotta sitten laskettiin merille, oli se jo tuolloin lastattu Cascadella, Citralla ja Chinookilla. On toki ehkä vähän naiviakin puhutella panimoa jonkinlaisena muinaismuistona, sillä tuleehan sen uumenista nykyisin olutta aina kuivahumaloidusta lagerista NEIPAan ja niin edelleen. Voisi olla toisinkin, eikä siinäkään mitään vikaa olisi. Kehitystä on kuitenkin selvästi seurattu ja tahti jatkuu myös tämän uuden aluevaltauksen puolella.

Ghost Shippin lähes alkoholiton muoto nimittäin välttää näissä vahvuuksissa harmillisen usein tavattavat, salakavalasti tuhojaan tekevät karikot – vierteinen ylimakeus ja epämääräinen sideharsomaisuus vaikkapa mainitakseni. Adnamsilla lajia onkin lähestytty samalta suunnalta kuin Laitilassakin: valmistamalla olut tavalliseen tapaan luontaiseen vahvuuteensa ja poistamalla siitä alkoholi jälkikäteen. Ei siis keskenkäymistä, aromien tai vierteen jälkilisäystä. Sen verran Suffolkissa olutta on kuitenkin jälkikäteen mestaroitu, että makua on vahvennettu kuivahumaloinnin voimin.

Lopputulema on mukavan sitrusvetoinen, taustaltaan brittimaltainen ja ennen kaikkea maistuva olut. Toki hieman laimea tunnelma ajoittain on, mutta mielummin näin, kuin häiritsevillä sivumauilla tai makeudella pilattuna. Pitää varmaan etsiä pullo tuota 4,5-prosenttistakin maistoon, sehän olisi aika luonnollinen jatkumo tarinalle ja hyvä alku brittivalikoman kartoitukselle.

Adnams invested in a de-alcoholiser; a reverse osmosis plant which allows the team to brew Ghost Ship 4.5% and then take out the alcohol. It is all very high tech, but what it does is allow Ghost Ship to sail away almost free from alcohol but remain full of its original flavours and aromas. So you’ll still get to experience that famous citrus kick and smell lovely lemon and lime, when occasion or preference dictates less alcohol.

Adnams Ghost Ship 0,5%

Punertavankeltainen, nätin vaahdon kruunaama olut. Mieto tuoksu on kivan sitruksinen ja hieman keksinen. Kevyt, mutta kiva. 

Maku on aika jees. Vahvuuteen nähden tosi jees, vähän laimeahko kylläkin, mutta toisaalta turhaa makeutta ei löydy. Mieluummin näin. Sitrusta on hyvänlainen lataus, tausta on keksimäinen ja kokonaisuus on varsin hyvin toimiva. Ryhdikkään aromikas humalointi, taustan brittimäisempi hillitty tasaisuus ja ylimääräisten rönsyjen poissaolo tekevät tästä kovinkin mielekkään juotavan.

Muutaman lisätölkin olen jo ehtinyt hakemaankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti