perjantai 13. marraskuuta 2020

Jyvässeutu elää oluen kulta-aikaa

Keski-Suomessa ja eritoten Jyväskylässä kohisee nyt historiallisen kovaa.

Keski-Suomen oma juttukokonaisuus on ollut ajatuksissa jo pidemmän aikaa, oikeastaan jo ennen vuoden vaihteessa tanskalaiseen Scandinavian Brewer’s Review -olutjulkaisuun kirjoittamaani The golden age of Jyväskylä -artikkelia. Matkaan on mahtunut paljon muuttujia, sillä Jyvässeudulla on vuoden mittaan ehtinyt tapahtumaan vaikka ja mitä. Liekö alueella koskaan ollut näin paljon maltaan tuoksuisia uutisia ja huhuja kerrottavaksi.

Kevään, kesän ja syksyn tuomat olutrintaman uudet tuulahdukset asettavatkin tanskalaisille koostamani artikkelin otsikon hieman hölmöön valoon. Vuodenvaihteessa mahtipontisen otsikon vakuudeksi riitti, että kaupungissa toimi yhtäaikaisesti kaksi pienpanimoa sekä kaksi kiertolaista, joista toinen esti par’aikaa omia tiloja. Elettiin kaupungin aktiivisinta olutaikaa koskaan. Tai siihen mennessä, kuten nyt jälkiviisaana pääsen toteamaan.

Artikkelin jälkeen saapui globaali pandemia, joka hiljensi alan jos toisenkin. Osuutensa vaikutuksista on saanut myös panimo- ja ravintola-ala, mutta vaikeuksien rinnalle on noussut myös iloisia viestejä kentältä. Jos tuo Scandinavian Brewer’s Review’n juttu nyt kirjoitettaisiin, tulisi sille mittaa huomattavasti enemmän ilman, että mukaan tarvitsisi ujuttaa mainintoja jo lopettaneista panimoista, niiden katukuvaa edelleen koristavista rakennuksista ja arkkitehdeistäkin. Saattaisin ne edelleen toki mainita, mutta painotus kääntyisi vahvasti tämän päivän läpikäyntiin. Uusia pienpanimoita kun on rakenteilla jo kolme ja entisilläkin on yhtä sun toista kehitteillä.

Panimoyhtiö X uudisti ja yhtenäistä kesän aikana valikoimansa ilmeen.

Selvää on, että kolme rakenteilla olevaa pienpanimoa nostavat valmistuessaan Jyväskylän panimorintaman laajuudessaan kansallisesti merkitykselliselle tasolle. Aihe vaatiikiin oman sananlaskunsa, joka voisi kuulua seuraavasti: ensin tuli HIISI, kohta niitä on jo viisi.

Merkillepantavaa lienee sekin, että Jyväskylän uusista panimoista kaksi sijaitsee pitkän hiekkatietaipaleen päässä, kun koko maan yli satapäisestä joukosta vastaavia paikkoja löytyy ennestään noin seitsemisen kappaletta. Kaupungin panimoveteraani HIISI, pari vuotta jo toiminnassa ollut Panimoyhtiö X sekä Suomen parhaita pullo-NEIPOja leipova kiertolaisduo Hangaround & Nobody ovat isolle yleisölle jo tuttuja toimijoita, mutta nyt joukkoon on kasvamassa kovaa vauhtia uusiakin nimiä. Enkä minä suinkaan unohtanut Aalto Panimoa, päinvastoin:

Säynätsalossa ollaan jättämässä kiertolaisajoille hyvästit

Aalto Panimo rakentaa omia tiloja Säynätsaloon

Jo pari vuotta kiertolaisen uralla olutmaailmaa valloittanut Aalto Panimo rakentaa omaa panimoaan Säynätsaloon. Huhuja aiheesta kuultiin jo loppukesästä, jolloin aiemmin etsinnässä olleet tilat olivat löytyneet ja remontointi saatu käyntiin. Panimolta vahvistetaan rakennustöiden etenevän kiertolaiskeittelyn ohella, mutta tarkempaan aikatauluun vaikuttavia tekijöitä on vielä jokunen. 

Tämänhetkisen näkemyksen mukaan oman tuotannon käyntiin saattamista tavoitellaan ennen vuoden 2021 kesäkautta. Vaikka tilat odotuttavat vielä valmistumistaan, on panimolle saatu jo keittolaitteistoa haalittua. Aaltolaiset hakivat aiemmin syksyllä konkurssin myötä irtaimistonsa huutokaupanneen Taiwalkosken Panimon keitto-ja tankkikaluston asennusta odottelemaan.

Vahvasti säynätsalolaisuudesta identiteettiään rakentava yritys on ammentanut inspiraatiota saarikolmikon luonnosta ja tunnusmerkeistä alusta lähtien. Oluiden nimet ja kuvitukset esittelevät säynätsalolaisille tuttuja maa- ja sisävesimerkkejä, mutta myös itse tuotteissa on haettu yhdessä tekemisen ja luonnosta nauttimisen kanssa rinnan toimivia makuja. Pian oluet myös valmistetaan paikallisesti, mitä myös saarelaiset ovat ilolla odottaneet.

Aalto Panimo verkossa

Aalto Panimo Facebookissa

---

Jääskelään rakennetaan omaa tislaamo-panimoa.
(kuvat: 1000 Lakes Distillery)

1000 Lakes Distilleryltä luomutisleitä ja olutta

Säynätsalon saarivaltion lisäksi myös vastarannalla touhutaan kovaa vauhtia. Jääskelän tilan oma 1000 Lakes Distillery -hanke on ollut uutisissa jo hyvän tovin mm. osakeantinsa myötä ja pari viikkoa sitten entisen tallirakennuksen muutostöiden kerrottiin olevan jo 80-prosenttisesti valmiit. Osin kylminä tiloina palvelleen rakennuksen seinien lämpöeristykset on saatu kuntoon, mutta esimerksiksi lattiavalut ja viemäritekniikka oli tuolloin vielä tekolistalla. Keskeneräisyydestä huolimatta tuotekehitys- ja laboratoriotilat ovat jo käytettävissä, missä onkin tehty jo koe-eriä päästy tekemään – vastikään sinne saatiin myös uutuuttaan kiiltävät, 150-litraiset käymistankit. Tislaamo edellä kulkevan hankkeen sivutuotteena valmistuu myös olutta, jossa on tehty testejä mm. hamppu-raaka-aineen kanssa.

1000 Lakes Distilleryn tarkoituksena on nojata vakaasti paikallisiin raaka-aineisiin, mitä varten onkin jo kontaktoitu alueen tuottajia. Esimerkiksi ginissä ja oluessa käytettävää hamppua saadaan naapuritilalta Ilmoniemestä ja omenan suhteen on kehitelty yhteistyötä laukaalaisen viljelijän kanssa. Lähi- ja luomutuotteiden ohella toiminnalla tavoitellaan hiilineutraaliutta, mitä hyödynnetään vientivalttina. Vientitoimia on alustettu jo ainakin Kiinan ja Japanin markkinoille. Osa tuotannosta päätyy luonnollisesti juhlatilan omaan anniskeluun ja oletettavasti myös paikalliseen jakeluun. Nimensä tuotteet tulevat saamaan lähialueen järvien ja vesistöjen mukaan.

1000 Lakes Distillery verkossa

1000 Lakes Distillery Facebookissa

---

Varastapanimo on maakunnan ainoa Jyväskylän ulkopuolinen panimo.

Varastopanimo joutsalaisen sahdin asialla

Samaan aikaan, kun Jyvässeudulle puuhataan kolmea uutta pienpanimoa, on Joutsassa päästy loppukesästä lähtien jo sahdin makuun. Maakunnan tällä hetkellä ainoa Jyväskylän ulkopuolinen toimija, Varastopanimo, aloitti sittemmin myös sahdin ulosmyynnin ja pian tarjolle on tulossa myös muita tuotteita, vaalea lager etunenässä. Toiminnan käynnistymisen jälkeen tehtyjen laitetäydennysten myötä sahti tulee saamaan seurakseen myös muita oluttyylejä, kuten müncheneriä ja schwarzbiereä. Maltaista menoa on siis luvassa, kuten ennakkoon on maalailtukin.

Varastopanimo toimii Joutsan keskustassa perinteikkään hotelliravintola Aatto & Ellin alakerrassa. Katutason alapuolelta löytyy myös Ravintola Kellari, joka toimii panimon tuotteiden anniskelu- ja ulosmyyntipisteenä. Kellarin laajojen aukiolojen ansiosta joutsalaispanimo lukeutuukin niiden harvojen pienpanimoiden joukkoon, joiden panimomyymälä on käytännössä auki viikon jokaisena päivänä – muiden ravintolapanimoiden tapaan.

Sahtia on syksyn mittaan ehditty toimittamaan jo muuallekin. Sitä on jaeltu ravintoloihin jo ainakin Jyväskylää, Tamperetta, Helsinkiä ja Raumaa myöten, mutta pian jakelu voi laajentua merkittävästikin uuden kumppanuuden myötä. Varastopanimon taustoja voi lukea lisää paikallisen Nelinvoimaa-julkaisun tuoreesta henkilökuvasta.

Joutsalaista sahtia on saanut jo loppukesästä lähtien

Varastopanimo verkossa

Varastopanimo Facebookissa

---

YMIS Panimo rakentuu Tikkalan maalaismaisemiin

Jyväskylässä on tosiaan rakenteille kolmekin uutta pienpanimoa. Näistä tuorein on YMIS, jonka tilatarpeet saatiin täytettyä aivan tuoreeltaan. Jyväskylän nykyistä ja tulevaa panimokaartia yhdistää niiden ruutukaava-aluetta karttava sijoittelu. Ennen nykyistä pienpanimokautta kaukaisin toimija löytyi Tourujoen vastarannalta, kun tätä nykyä Jyväskylä-lokaation alle istuvat lähinnä Seppälän takamailla jo toiminnassa olevat HIISI ja Panimoyhtiö X. Aallon saarille Säynätsaloon etsiytyminen vaatii jo jonkinlaista suuntavaistoa ja Jääskeläänkin lähdetään yleensä reippaalla retkimielellä. Johdattelusta ehkä selviääkin, että myös YMIS arvostaa ympärillään luonnonrauhaa.

Tämä pitää kutinsa, mutta myös tulevaisuuden suunnitelmat tukevat paikkavalintaa. YMIS on kolmen muuratjärveläisen naapuruksen kotiolutprojektista oikeaksi panimoksi hiljalleen kasvava hanke. Panimolle etsittiin kesän aikana tiloja Ylä-Muuratjärven ja Tikkalan kylien seutuvilta. Osoite varmistuikin aivan äskettäin ja tilojen lisäksi haaviin tarttui myös arvokkaita synergiaetuja jatkohaaveita ajatellen.

(Logo: YMIS Panimo)
YMIS nousee Tikkalan kyläkaupalta Korpilahden suuntaan sijaitsevan Ohelan tilan navettaan. Rakennuksen päädyn entinen maitosäiliöhuone (30m²) jäi lypsykarjan lähdettyä tyhjänpantiksi ja pääsee näin kyläpanimon myötä hyötykäyttöön. Tilan remontointi on tarkoitus tehdä joulukuun aikana, jonka jälkeen ymisläiset pääsevät muuttopuuhiin ja lupa-asioissa eteenpäin. Panimotilan viereen rakentuu myös lihakarjaan vastaisuudessa keskittyvän Ohelanaukeen oma myymälä, joten tulevaisuudessa tilalta voi hakea samalla käynnillä rehdit luomulihat ja kyläpanimon oluet. Näillä näkymin YMIS pääsee muuttamaan tiloihin alkuvuoden puolella, mutta tarkemmasta aloitusajankohdasta ilmoitellaan remonttikuvioiden ja muiden muuttujien varmentuessa.

Yhteistyösuunnitelmat Ohelanaukeen kanssa eivät rajoitu vain kantavien seinien varaan. YMIS tavoittelee toiminnallaan ympäristötehokkuutta ja kestävää kehitystä, mihin on mahdollista saada vetoapua panimoa majoittavan tilan toiminnasta. Yhtenä tulevaisuuden mahdollisuutena mainitaan muun muassa tilan kanssa yhteinen mallastamo sekä oluen raaka-aineiden viljely Ohelan vuokrapelloilla. Vielä tutkivalla puhepohjalla olevien suunnitelmien lisäksi panimolla on mietitty kyläläisiä palvelevan mehustamon rakentamisesta. Muihin aihioihin nähden melko vähäisin resurssein mahdollistettava mehustamo voisi palvella jo tulevalla satokaudella eli ensi syksynä. Mutta tällä hetkellä tärkeimpänä  tavoitteena on kuitenkin itse panimotoiminnan käyntiin saattaminen.

”Eli isot on tulevaisuuden suunnitelmat, mutta katsotaan nyt miten saadaan talven aikana homma pyörimään!”

– Aki Levaniemi, YMIS Panimo

---

YMIS Panimo Facebookissa

YMIS Panimo Instagramissa

Ohelanaukee Facebookissa

Ohelanaukee Instagramissa

---

Festareilta tuttu HIISIn hanarivi on kohta arkipäivää tap roomissa

HIISI vahvistuu ja avaa oman tap roomin

Maistajat ehkä muistaakin, että alun perinhän hiisiläisillä oli aikeissa perustaa ihan rehti panimoravintola Jyväskylään, mutta ajatus hautautui sopivien tilojen puutteeseen. Lopulta tarina käynnistyi hieman alkuperäistä suunnitelmaa sivummalta, Palokan Heinämäestä. Tuolloisen lain edellyttämää elintarvikemyymälää (max. 4,7% ulosmyynti) ei Heinämäkeen koskaan rakennettu, mutta Palokankaalle muuton jälkeen asiaa on pyöritelty visioissa useastikin. Puodin perään on kyselty etenkin taannoisen lakimuutoksen jälkeen ja nyt kansan toiveisiin on saatu iloisia vastauksia: HIISI avaa oman tap roomin vielä tämän syksyn aikana!

Eikä tässä vielä kaikki! Tap roomin perässä ei suinkaan aina Palokankaalle asti tarvitse retkeillä, vaan uusien hanojen kutsu kaikuu huomattavasti kuluttajaystävällisemmän taipaleen takaa. Tarkkaa sijaintia ei vielä tohdi ääneen paljastaa, mutta seikkaperäisesti sanottakoon, että HIISIn oluthanojen haarakonttori tulee nousemaan 40100-alueelle, paikallisesti ja kansallisestikin tunnustettuun, historiallisesti ja kulttuurillisesti merkittävään ympäristöön hyvien kulkuyhteyksien äärelle. Keskustan nurkilla siis liikutaan...

Tap room tarjoilee oluen lisäksi myös ruokaa ja kulttuuria.
 
Tap room tulee tarjoilemaan oluen ohella myös ruokaa ja palveluvalikoimaa täydentää oma pullokauppa. Mainitun sijainnin kautta ohjelmaan ammentunee oluthommien myötä myös muuta kulttuuritoimintaa. Onhan tällaista jo kaupunkiin odoteltukin.

Uusien kuvioiden myötä panimolle on saatu myös vankkaa lisävahvistusta useamman nimekkään olutvaikuttajan muodossa. Mukaan on hypännyt mm. Harry’sin kalustosta tuttu, HIISIn festaritiskienkin takaa useasti tavattu Hermanni, joka vahvistaa panimon myyntiorganisaatiota. Ja koska tap roomkin kaipaa olutta toimiakseen, on tuotannon vahvuuteen saatu mukaan aiemmin Saimaalla vaikuttanut Iiro Laukas. Tietysti myös tap roomin pyörittämiseen tarvitaan asiantuntevaa otetta ja resursseja, mitä varten mukaan onkin kiinnitetty paikallisesti isoja nimiä. Näin ollen kaupungin olutelämästä tuttuja naamoja tuleekin näkymään jatkossa tuon nimenomaisen tiskin takana sekä keittiössä, jahka salaisuuksien esirippu kokonaisuudessaan nostetaan. Ja uskokaa pois, se nostetaan pian!

HIISI verkossa

HIISI Facebookissa

---

Jyväskylän kutkuttavin olutosasto uudistui remontin myötä Palokassa.

Palokan Panimo-osasto uudistui

Suomen varmasti parhaimpiin olutvalikoimiin lukeutuvan Palokan Citymarketin Panimo-osasto uudistui koko kauppaa koskeneen remontin myötä. Näkyvin muutos kaupan olutosastolla on sijainninvaihdoksen ja ulkoasun päivityksen ohella pitkän kylmähyllykön poistuminen. Kylmätilaa löytyy toki edelleen, mutta valtaosa oluista löytyy vastaisuudessa mm. Seppälän Citymarketistakin tuttuilta avohyllyiltä.

Jotain meni, mutta jotain tulikin, sillä uusi Powered by Pien -olutkaappi majoittaa vastedes Pien Distributionin maahantuomat ulkomaanherkut. Kaappia onkin odotettu saapuvaksi Palokkaan, vaikka sen tuleminen melko kosmeettinen lisä kaupan tarjontaan onkin – Pienen maineikkaan maahantuonnin antimia kun on löytynyt kaupan hyllyiltä varsin laajasti jo aiemminkin. Värikkään maahantuontikaapin lisäksi olutosaston toisesta laidasta löytyy myös toinen kylmäkaappi muiden tahojen trendikkäille uutuuksille.

Kaupasta löytyy nyt myös oma Powered by Pien -kaappi sekä toinen herkkukaappi.

Kahden tarkastuskäynnin perusteella uskaltaisin veikata valikoiman jopa hieman kasvanaeen aiemmasta, eikä laatutasosta suinkaan ole lähdetty tinkimään. Pian ”avajaisten” jälkeen hyllyyn nostettiin Pienen maahantuomia, näillä seuduilla hyvin harvinaisia Other Halfin oluita eikä omankaan ostoskorin täyttäminen vain muutamalla kuriositeettioluella suinkaan mikään helpon valinnan paikka ollut. Panin myös ilolla merkille, että olutosaston tarjonta todella kiinnostaa ihmisiä, sillä hyllyjen äärellä vietti pitkän tovin asiakas jos toinenkin.

Jatkoa hyvälle tykittelylle on varmasti luvassa myös vastaisuudessa ja pinnalla olevien modernien panimoiden lisäksi valikoimaan mahtuu paljon muutakin. Parhaiten oluthyllyjen sisällöstä pääsee jyvälle paikan päällä, mutta ohessa muutama kuvatallenne tunnelmista parin viikon takaa. Omaan ostoskoriin päätyi Other Halfien lisäksi mm. pari Lambiek Fabriekin gueuzea, Funky Fluidin ja Wander Brewingin NEIPAt sekä mainion Timothy Taylor’s brittipanimon blonde ale. Tätä kirjoittaessani uutuusvirta on jatkanut pauhuaan ja uutta ihmeteltävää nousee hyllyille jatkuvalla syötöllä. Valikoiman kehittymistä voi seurata myös olutosaston oman Instagram-tilin kautta:

Palokan Panimo-osasto Instagramissa

4 kommenttia:

 1. Olisipa Suomessa enemmän tällaista olutkirjoittamista, paljonkin voisi olla sanottavaa eri puolilta maata otsikolla "missä mennään just nyt", kun vaan joku jaksaisi raapustaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, taustoitusta vaativia juttuja on kiva tehdä arvioiden vastapainoksi ja paikallisjuttuihin kontaktit löytyy vähän vaivattomammin. Yleisempiä uutisjuttujakin olen koettanut koostaa, mutta vähän kevyiksi ne jää kun ei niin perillä muusta maasta ole. Paikalliskatsauksia olisi kyllä kiva lukea muualtakin :)

   Poista
 2. Sun pitäis tehdä juttua paikallisista kotipanimo istua! Ihmisiä varmaan kiinnostais sekin puoli, ainakin itteni kiinnostas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei yhtään pöllömpi idea. Kiinnostaa kyllä itseänikin. Pitää ottaa mietintään ja kysellä vähän tekijöiden itsensä kiinnostusta. Tommosen tein joskus aikanaan: https://olutkellari.blogspot.com/2014/10/mestarin-oppipoikana-strong-scotch-alen.html

   Poista