tiistai 2. maaliskuuta 2021

Alkon Pienpanimo-oluet 2021 - Pientuottajien taidonnäytteet

 

Pientuottajien taidonnäytteet - Olutosio

Vaikkei Alkon perinteinen pienpanimokattaus olekaan enää alkuperäisissä voimissaan, ajattelin kuitenkin nostella aihetta esiin, kun vähän isompi kotimaisten pienpanimoiden esiinmarssi taas valikoimiin saadaan. Yhdentoista oluttuotteen vahvuinen arsenaali lukeutuu Alkon maaliskuun erikoiseriin ja kulkee Pientuottajien taidonnäytteet -teeman alla yhdessä muutaman kotimaisen siiderin sekä viiden suomalaisen viinitilatuotteen kanssa. Olutarsenaalihan se meitä tässä eniten kiehtoo ja listaus vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta, vaikka listalle mahtuu ”vanhoja tuttujakin”.

Ruosniemen Työmies ESB

5,6% / English Bitter

4,50€ / 0,33l

Työmies on perinteikkään punertava brittiduunarin pubimuki: tyylinmukainen bitter ale ilman kikkoja tai twistejä. Selkeästi maltainen ja napakasti brittihumalista katkera, internationaali makuelämys.

Ruosniemeläiset ovat moukaroineet takavuosilta tutun Työmiehen nykymuotoisen alkoholilainsäädännön mittoihin ja oikeastaan vähän ylikin. Britteihin kumartava ESB on höystetty brittiläisellä karamellimaltaalla ja aateloitu Fuggles-humalin. "Perinteistä, mutta uutta", kuuluu kuvaus panimon suunnalta.

---

Flying Dutchman The Gothic Prince of Darkness Black Currant Porter

6,0% / Porter

4,62€ / 0,33l

Lentävän hollantilaisen sour porter -maininnan panimon markkinoinnissa sisältävä olut yhdistelee makumaailmassaan mustaviinimarjojen, kaakaonibsien sekä vaniljan makumaailmaa, jota on täydennetty tammilastujen voimin. "This is a serious beer for serious people", kuulemma. Monen kattaukseen kuuluvan oluen tavoin tätäkin on ollut tarjolla jo aiempinakin vuosina.

---

Open Water Lazy IPA

6,3% / India Pale Ale

4,92€ / 0,33l

Ahvenanmaalaisten esityksen nimi on valittu osuvasti, sillä Lazy IPA on ongittu tarjolle Alkon tilausvalikoimasta. Uutuustuotteesta ei siis ole kyse tässäkään kohtaa, mutta Mosaicin, Citran sekä Cascaden liittoahan ei voi koskaan liikaa esille tuodakaan.

---

Bock’s Katajavehnäpukki

7,0% / Weizenbock

4,99€ / 0,33l

Vaasalaisten mielenkiintoiselta kalskahtava vehnäbocki on saanut innoituksensa sahdista ja sen valmistuksessa onkin käytetty rannikkoseudun katajiston oksistoa sekä -marjoja. Olut on käytetty baijerilaisella vehnäoluthiivalla, joten edessämme onkin hieno weizenbockin ja sahtimaisen tunnelman yhteenliittymä.

 

HIISI Loviatar Rye Wine

11,0% / Rye Wine

5,48€ / 0,33l

Loviattaren paluutahan on odotettu jo vuositolkulla ja nyt sitä sitten taas saa. Vahvuutta on kertynyt hitunen edelliskäyntiä enemmän, mutta sehän on ruisviinille vain hyvästä. Oluen edellisestä kohtaamisesta ja taustoista voi käydä lukemassa viiden vuoden takaisesta jutustani:

Alkon Pienpanimo-oluet 2016: Hiisi Loviatar

---

Kimito 300 Triple

9,0% / Tripel

5,52€ / 0,33l

Kemiössäkin on ehditty taas uusille satalukemille. Jonas ja Stina juhlistavat kolmattasadatta keittoaan kanssamme ja tekevät sen suomalaisittain harvoin toistettavan tyylin, belgitripelin voimin. Tai no, onhan siellä jo se neljässadaskin keitto ehditty tekemään ja juhlamuotoonkin painaa, mutta nautitaan tämä nyt ensin. Belgioluita näkeekin aivan liian harvoin pienpanimoidemme tarjonnassa.

---

Cool Head Huzle Double IPA

8,0% / Double IPA

5,93€ / 0,33l

Tuusulassa on hustlattu kasipinnaista Double IPAa, joka saa voimansa Mosaic (BBC)-, El Dorado (T-90)- ja Ekuanot (CRYO) -humalista. Pehmeää ja mehukasta lupailee panimon väki eli nykytrendien parissa pysytellään tiukasti.

---

KakolaAtelier 02

6,5% / Milk Stout

5,97€ / 0,33l

Kakolasta on päästetty ulos kahvilla ja laktoosilla ryyditetty Cappucino Stout, jota kuvaillaan mm. sananparsilla silkkisen pehmeä, kahvinen, kevyen kaakaoinen ja kermainen.

---

Top Fuel High Octane Imperial Stout

10,0% / Imperial Stout

6,01€ / 0,33l

Cold brew -kahvilla maustettu, täyden kympin massiivinen Imperial Stout Lohjalta jättänee tuskin ketään kylmäksi. Korkeaoktaanista menoa, mikäli oluen nimeen on luottaminen. Myös sadan IBUn lisämaininta vihjailee, mistä jutun juonessa on kyse. Ei aloittelijoille.

---

Tuju Lesoilu Pullakahvi Stout

9,4% / Imperial Stout

6,80€ / 0,33l

Lappeenrantalaisten lesoilullakin on jo useamman vuoden perinteet, mutta jos tuote on kunnossa, niin mitäpä sitä keskenään aiheen äärellä kyräilemään. Pullakahvi-stoutin tekoon on saatu apuja paikalliselta Lehmus Roasteryltä, jonka konjakkitynnyreissä kypsyneistä pavuista kylmäuutettu kahvi kruunaa kaupan paistopisteen ylijäämäpullilla, kardemummalla ja kanelilla maustetun kokonaisuuden.

---

Salama Blood Geezer Imperial Berliner Weisse

8,0% / Imperial Berliner Weisse

8,64€ / 0,44l

Viime kesänä ensi-iltansa saanut salamalainen on mehevän runsas, mangolla, passionhedelmällä, veriappelsiinilla ja vaniljalla maustettu Berliner Weisse. Täyteläinen, mangoinen, passionhedelmäinen, kevyen veriappelsiininen, hennon vaniljainen sekä hapan kuuluvat olutta luonnehtiviin termeihin.

---

Erikoiserät levittäytyvät Alkoihin torstaina 4.3. Pitkästä aikaa vähän laajempaa läpileikkausta pienpanimoidemme tekemisiin olisi tarjolla. Ja siideripuoleltakin löytyy mielenkiintoisia tulijoita: Brinkhall’s Saariston Omena Craft Cider, Bock’s Helmi Cider ja Lepola Medium Dry Apple Cider.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti